HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

"Amíg világ a Világ, én a kocsmámból meg fogok élni."

Egy vendéglátós ismerősöm mondta 2008-ban a fent idézett mondatot. Egy időben így is volt. Az italbolt tűnt a világ legjobb befektetésének. Ma viszont több az eladósodott extulaj, mint a még ma is működő egységek üzemeltetője. Véleményem szerint talán ez a szakma a legnagyobb vesztese a jelenlegi rendszernek.

Sorolnám, mi az, ami 2010. előtt volt náluk, ma pedig nincs.

Az első, talán mint dohányos számára legfontosabb dolog, amit annak idején hallottunk, betiltjuk a dohányzást a nyilvános helyeken, mert ez EU szabály. 2012-ben Németországban dohányoztam a Pubban, a pályaudvaron, de még a munkahelyemen is. Ausztriában is voltam olyan munkahelyen, ahol nyugodt szívvel lehetett dohányozni, akár még munka közben is. Ezzel szemben Magyarországon nemhogy a kocsma, de a teljesen nyitott buszmegálló közelében se lehet. Az iskolával szemben szívhatja a tanuló, de a munkából fáradtan hazatérő apja, a megérdemelt söre mellé nem. Oké, hogy a nem dohányzóknak vannak jogaik, de mi van a dohányzókkal? Visszatérve a vendéglátósokra, sok vendég kimaradt a dohányzási tilalom miatt.nocigi.jpg

A második döfés valószínűleg az volt, hogy a nyerőgépek megszűntek, mert sok ember abba veri el a vagyonát. Na igen. Ez a sok ember addig fogyasztott. Ugyanezek az emberek most elmennek a lottózókba és keresnek valami olyan stratégiát, amivel tutira százezreket nyernek. Amikor pedig másnap szembesülnek azzal, hogy az egyik tuti meccs most mégse jött össze, akkor azt mondják: "Sebaj, majd holnap." Általában akkor is egy biztos tippről derül ki, hogy mégse volt olyan biztos. Nem baj, a vendéglátósoktól már ezt is elvették.nyerőgép.jpg

2013-ban jött a legjobb húzás, a Nemzeti Dohánybolt. Rengeteg ember, aki bement egy kocsmába megvenni a cigijét, ha már ott volt megivott egy kávét is. Természetesen a vendéglátósoktól elvették ezt a forgalmi forrást is.trafik.jpg

Valószínűleg a NAV-hoz bekötött pénztárgépek segíteni fognak abban, hogy még a gonosz pultosok se tudják elfogadni az általunk, egyébként szándékosan nekik adott borravalót, valamint azt is elősegítik, hogy ha a nap közben a fröccshöz használt folyóbor 1 deciliter eltérést mutat, akkor ezeket az amúgy "nagyrabecsült" embereket jól meg lehessen bírságolni.cassa.JPG

A vendéglátósok körében már hallani olyan pletykákat, hogy az égetett szeszek árusítása is "Nemzeti" monopólium lesz. Nem tudom igaz-e, de ha igen, akkor már csak az a kérdés, hogy a munkanélkülivé váló vendéglátósok kapnak-e álláskeresési járadékot?palinka.jpg

Szerintem nem, mert a vállalkozóból lett friss munkanélkülieknek az nem jár.

77 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr535721453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kíváncsi vagyok, áprilisban majd mennyien támogatják a jelenlegi vezetést, akik kiépítették saját feudalista államukat. Volt már itt mindenféle osztás - azok biztos rájuk szavaznak majd, a többiek meg otthon maradnak. Pedig nekik kellene leginkább szavazni menni, nem blogokban tépelődni meg otthon depressziózni...

De egyébként csak azért írtam, mert a birság rövid "i", egyébként nem politizálok.
az első kettőhöz azért hozzászólnék:
aki dohányzik az ugye rendesen bemegy a TB-be vagy OEP-be és kéri hogy a dohányzásból eredő egészségkárosodásáaa ne költsön a szervezet a befizetett adóból?

szánalmas ha valaki abból él hogy mások beteges módon minden pénzüket a nyerőgépekbe töltik
Nyomd vissza az aranyerem, komolyan azon nyafogsz, hogy buktassam meg Vityát, hogy megint lehessen bagózni, játékgépezni és kannásfröccsöt inni a köpködőben? Hogy jaj szegény kocsmáros, meg keményen dolgozó játékgép tulajdonos? Cigi mellé akkó má egy kávét is, aham, nézzél már madárnak. Kemény napi munka után az egy pohár sör. Hány éves vagy királylány?
Szoptok az nem vitás, de, hogy e mögé társadalmi támogatást, ne nevettesd ki magad.
Mellesleg a nyerőgépek eltüntetése a jelenlegi kormányzat kevés indokolt és értelmes lépései közé tartozik.
ha lesz is elkülönített alkoholt árusító bolt, attól még a fogyasztásra alkalmas hely nem hinném, hogy megszűnik

az osztrákok meg nyugodtan beledögölhetnek a tüdőrákba, ha erre vágynak

a dohányzás kitiltása mindenhonnan elsőre furcsa volt, de egyáltalán nem akkora probléma (fogyasztó szemszögéből) - egyrészt kellemesebb a légkör (a szó átvitt és tényleges értelmében is), másrészt az eu-ban igen előkelő helyen vagyunk dohányzás szempontjából így is
nos,az itt a gáz,hogy elöször ki kellett alakitani dohányzásra kijelölt helyet az üzleten belül majd utána egy évvel teljesen betiltották.
játékgépek: elöször netre kötött gépeket engedélyezték cask majd hirtelen 5 perc alatt megszavazták a betiltását.
az okok? a játékgépesek x éve nem a fideszt pénzelték de a háttérben már ment a puhatolozás ,hogy akkor most nektek tejelünk de a fidesz átlátott a szitán és a cigiszünetröl visszamenő tetveket ,jajj képviselöket azonnal megszavaztatta a nemzet férge ,kövér.
most van napirenden a casinók ügye,nofene ha a sógór bt és a jóbarát kft üzemelteti és a fideszhez vándorol a pénz akkor már nem káros a társadalomra?
egyébiránt ami törvényileg engedélyezett volt és invesztált bele valaki,talán még munkahelyeket is teremtett vele ez miért is baj?
az hogy az 1 bitesek beletolták a pénzüket pont leszarom mint ahoyg azt is akiket most szopatott le a saját szarjuk,beinvesztáltak, a benzinkutaknál nyitottak nemzeti traffikmutyit és most egy tollvonással tiltották be:-) de sajnálom öket
az volt a gond hogy talán ezeknek tul érdes a nyelvük vagy esetleg nem elég hosszu.
azt meg hogy mit tilt be éppen a mocsok fidesz,minek emelik meg az adoját más kérdés,akinek 20-nál több az iq-ja az tudja 2004.05-01 óta tagja vagyunk az EU-nak,aki még mindig itthon vásárol bármit is megérdemli.
ugyanakkor nincs kétségem a választások elcsalásáról és ennek az orrszágnak a birka lakói megint ezeket szavazzák meg ami nem is baj mert már nincs nyugdijvagyon stb igy a következö 4 évben kénytelenek lesznek adót és árat emelni majd ujbol és ujbol hogy a tervezett bevétel meglegyen.
na de hajrá magyarország,hajrá nyomorékland
jól összefoglalta az írás a lényeget.

viszont ehelyett van a sikerers KÖZMUNKA!!!

sajnos tényleg elég eménytelen ami itt folyik. ekkora lenyúlást amit ezek véghezvittek a haveri földtörvénnye, trafikokkal, tankönyvekkel, behúzták az egész magánnyugdíjpénz, Közgép mutyi, állami cafeteria, 100 milliárdos MTVA, propaganda mindenhol, (Simicskóé mára az óriásplakátok 90%-a, tudjátok?)

szóval én nemtom. én gyűlölöm a szocikat, mindig erre a fityeszre szavaztam eddig. most nem fogok rájuk. ezek egyszerűen arcátlan, pimasz, pükhendi lehúzások. a bicska kinyílik a zsebemben.
Jajj a szegény családapa munka után, mekszakad a szívem.
Majd ha lesz dohányos aki jelentkezik hogy az egész ruházatomat kitisztítja, ha már összefüstölte, akkor annak lesznek jogai, a többi csak hallgasson.
Exdohányosként állíthatom, hogy ma szívesebben megyek be bármilyen kocsmába, mivel tudom, hogy nem leszek rohadék büdös. Ha lehetne cigizni, töredékét járnék vendéglátóipari egységbe.

Úgyhogy ez nem jó érv.
Ha lenne dohányzó klub, akkor néhány agyhalottak nemdohányzó biztos követelné, hogy ott is tiltsák be a dohányzást, mert büdös lesz a ruhája, ha bemegy. Azt nem tudja, hogy miért menne be, de neki ehhez joga van. Bekaphatja mindegyik.
@magyar ember teli szájjal: akkor ugyanezt követeld az autósoktól, csövesektől, stb. Ne felejtsd el, hogy a saját tüdőrákomat a cigaretta árába beépítve előre kifizetem és még plusz a TB, nem? Mi bajod a "családapa munka után" példával?

@KolompárRómeó: elhiszem, már ha maradt felétek kocsma. De a külön dohányzós megoldás miért nem volt jó?

Az a baj itt, hogy nem megszűntettek ezt-azt, hanem LENYÚLTÁK. Az egészségemre hivatkozva államosították a piacot, haveroknak játszva ki.
@an-dee: És mi van ha dohányzó ötször annyi járulékot fizet, mint a nemdohányzó? Akkor se érdemli meg a kezelést?
@magyar ember teli szájjal: Talán nem füstös kricsnibe kéne járni (illetve ez már múltidő). Egyébként meg mennyi időnként szoktál mosni? Havonta?

Lehet itt puffogtatni a szokásos dohányzás ellenes szövegeket, de ez az európai viszonylatban is messze eltúlzott szigorítás már tényleg felesleges volt...

Aki azt hiszi, hogy a kocsmárosok bevétel kiesését pótolja, az a néhány nemdohányzó emberke 2 deci kólája, az rohadt nagyot téved! Mi fiatal korunkban 10 ültünk be ünnepelni, akkor hajnalig elfogyott 3 láda sör, x üveg tömény, meg egy karton cigi. Csak a mi fogyasztásunk. Ehhez képest egy nyálas nemdohányzó órákig kavargatott presszókávéja, csak arra elég, hogy a kocsma tönkremenjen!
Huhh, de agyhalott poszt, Ausztriát hozni példaként arra, hogy lehet cigiznk munka közben! És ilyeneket írni hogy oké, higy a nemdohányzóknak is vannak jogaik. Hát mekkora baromság.
Meg a nyerőgépezés, az fontos? Milyen torz lelkületed van?
@zolee001: "2004.05-01 óta tagja vagyunk az EU-nak,aki még mindig itthon vásárol bármit is megérdemli.
ugyanakkor nincs kétségem a választások elcsalásáról és ennek az orrszágnak a birka lakói megint ezeket szavazzák meg ami nem is baj mert már nincs nyugdijvagyon stb igy a következö 4 évben kénytelenek lesznek adót és árat emelni majd ujbol és ujbol hogy a tervezett bevétel meglegyen.
na de hajrá magyarország,hajrá nyomorékland "

Teljesen egyetertek ! :)

En mar a soromet is Bajororszagbol hozom !!

Sajna meg itt lakom : nyomoreklandban :(
@Nick Leeson: mekkora fasz vagy. Attól mert valaki nem dohányzik még nem fogyaszt? Barom, pont hogy így inkább eszik iszik a normálisabbja, hogy nem kell vágni közben a füstöt.
@Kepa: akkor te vagy a nyomorék hogy nem érsz semmit a munkaerőpiacon, és nem mentél ki külföldre:) vagy akkor miért is vagy még itt?
@prakp: azért nem volt jó a külön dohányzós megoldás, mert szarul volt megoldva. Sokszor egy légtérben volt pár asztal kijelölve hogy a z a nemdohányzó. Vagy át kellett hozzá vágni a dohányzó szakaszon. Ugyanolyan büdös lettél tőle.
Épp a minap vettük észre, hogy már nincsenek azok a közösségek a kocsmában, akik régebben odajártak biliárdozni, csocsózni, dartsozni, mivel nem lehet úgy játszani, hogy közben kirohangálsz dohányozni.

Ezek a társaságok most megveszik a Tesco-ban a raklap dobozos sört meg a gömbszörpöket és pl. itt a szomszédban a pincében csocsóznak és pingpongoznak hajnalig. Csak ebből a vendéglátósnak s így az államnak se nagyon lesz bevétele.
Mekkora igaza van a postolónak! Eddig volt a szép világ, amikor a nemzetiség egész nap ott ült a kocsmában, szórta a segílykét a játékgépbe, és ha valaki munkát ajánlott neki, röhögve küldte el, hogy ő a farkából is megél. Csak a vak nem látta át ennek a társadalmi hasznosságát. Most meg szegénynek közmunkára kell mennie, ráadásul nem hogy nincs játékgép, de még csak cigizni sem lehet a kocsmában! Na ez már a vég, emiatt tényleg le kell váltani a FIDESZ-t minden igaz liberósnak!
Örülök, hogy végre nem úgy kell hazamennem a kocsmából, hogy vörös a szemem a maró füsttől és bűzlik a ruhám/hajam a dohánytól.

Gondolom ennek a pultosok is örülnek, mert nem kell napi 10-12 órában mások füstjét szívniuk ami garantáltan rámegy az egészségükre.

Az is jó, hogy nem árasztja el pl a buszállomás környéki talponállókat a játékgépek törzsközönsége ami mifelénk leginkább a hangos, dürhő, toplák, lecsúszott "C" kategóriás alakokat jelentette.

Ezek a lépések csak segítettek abban, hogy végre egy kicsit kultúráltabbak legyenek a pubok/kocsmák/presszók.

A törzshelyemen is megszűnt a dohányzás lehetősége, érdekes módon mégis teltház van minden hétvégén.
@Neonknight: a nielsen.com-on láthatod, Magyaraországon 2009 óta csökkent az étkezőhelyek, ital- és szálláshelyek száma. Pedig az válságév volt. De vigasztaljon a tudat, ha az a rakat ember nem dolgozik, te majd eltartod őket. Igaz, a ruhádat nem kell majd oly sűrűn mosni... Már amíg találsz kocsmát.
Jajjj, jajjj, szegény kocsmárosok! Nem tudnak megélni mások tönkremenetelén! Brühühühühühühühühü..... =-(

Ez a cikk számomra inkább kormánypropaganda: jó irányba haladunk. Nem kellenek a füstös kocsmák. Alakuljanak át kicsit színvonalasabb étteremmé, szórakozóhellyé, ahová az ember a családjával is be tud ülni. Ja, hogy a kocsmárosok egy része csak abból élt eddig, hogy egyesek elitták az eszüket, szétcigizték saját és mások tüdejét meg eljátszották a család pénzét az automatán és a tényleges vendéglátáshoz nem ért? Akkor nem sajnálom őket.

A dohányboltok kiosztásának módjába, a játékgépek betiltásának hirtelenségébe bele lehetne kötni, de a cikkben idézett szempont, hogy a kocsmák tönkremennek, marhára nem hat meg, hanem inkább örülök neki.
@enpera: Ja igen ez a szokásos etetőduma.
Arra még nem gondoltál, hogy a dohányzók alapvetően hajlamosabbak a mértéktelenségre? Kevésbé érdekli őket az egészséges életmód, ezért hamarabb betolnak egy akkora adag kaját, amitől más már okádik, vagy éppen gyakrabban vedelnek annyit, amit már nem kéne. Márpedig egyetlen vendéglátó egységnek sem mindegy, hogy valaki órákig csak egy kávét kavargat, vagy épp az 5. sörét issza, fél doboz cigi mellett!
A dolgok kulcsa a FOGYASZTÁS! Elméletem szerint a dohányosok, többet esznek, nagyobb adagokat rendelnek, többet piálnak, mint a nem dohányzók. EZ utóbbiak már csak az egészségük miatt is visszafogják magukat! A dohányost ez nem érdekli!

Hiába van teltház egy étteremben! AZ sem mindegy kik ülnek be! Két kinyalt irodacica cézársalátája, meg a kólájuk, nem ugyan azt a bevételt produkálja, mint hajnalig piálós, zabálós, biliárdozó, bagós ünneplő társaság!

SZóval ne jöjjön nekem senki a "teltház" dumával! Ugyanis rohadtul nem mindegy mivel van tele a ház!

Ha van elég eszed, akkor megérted amit írtam, ha nincs, akkor így jártál...
@shitgun: Nem. Ez egy indokolt és értelmetlenül megcsinált lépés volt. Emlékezz vissza az egész sztorira, az egész onnan indult, hogy emelik az adót, így, úgy, amúgy módosul szabályozás (szerverbekötés, felügyelet), aztán mikor a sok birka elhitte az új módit és befektetett pár milliót, akkor kihúzták alóluk a szőnyeget.
Mg ha el is hiszem, hogy a játékgépekről leszakított emberek nem más szerencsétlenjátékba fogják ölni a pénzüket és hogy az üzemeltetők mind csaló rohadékok voltak, akiket nem bűn így megszopatni, akkor is ott van az eredménye az ügynek, hogy ahol ilyen dinamikusan változnak a szabályok, oda értelmes ember nem visz pénzt. Nem abba az üzletágba, hanem abba az országba.
Arról ne is beszéljünk, hogy hamarosan újra nyílhatnak kisebb játéktermek, igaz csak megbízható emberek kezében. Ennyit az értelmes lépésről.
@an-dee:
"szánalmas ha valaki abból él hogy mások beteges módon minden pénzüket a nyerőgépekbe töltik "

Nem tudom olvasod-e a híreket, de nyerőgépek most is vannak, és még több helyen lesznek!

Annyi változott, hogy az eddigi vállalkozóktól elvették, majd most állami tulajdonban újranyitnak.

Úgyhogy LázárJani megint hazudott amikor azt mondta, hogy az embereket akarja megvédeni az állam, azért kell megszüntetni őket.
Próbáltam együttérezni a postíróval, de a játékgépes résznél az utolsó cseppje is elszállt az empátiámnak... Most sajnáljam azt, aki eddig abból élt, hogy a szerencsétlen barmok önpusztításához asszisztált, és még büszke is erre, sőt, felháborodik, amiért már nem művelheti?

És nem azért, mert azokat sajnálnám, akik a pénzüket (amit általában a mi termelünk ki neki) a kocsmában verik el. Ebből a nézőpontból viszont még a közmunkának is vannak pozitívumai.
Az egész cikk egy rossz propaganda. Hihetetlen dolgokat ír a posztoló.
Pl: "Oké, hogy a nem dohányzóknak vannak jogaik, de mi van a dohányzókkal?"
Ez tipikus propaganda és nagyon álságosnak tartom ugyanis megint az ún. "jogokkal" jön. Nos a kérdés ez esetben tiszta a dohányosnak NINCS joga kocsmában dohányozni. A jog az nem egy fennkölt eszme... Szóval mi van a dohányosok jogával. Az van, hogy nincs joguk. A törvény a JOG ezt elég egyértelműen szabályozza, ne jöjjenek már ilyen jogok és stb. bla-blával.
A másik tényleg azt hiszi a posztoló, hogy a játékgépek és egyéb huncutságok jót tesznek a magyar társadalomnak? Ez egyszeriben egy egész nagy baromság. A kocsmák összességében egy dolog miatt mennek dögrovásra és pedig ezt úgy hívják, hogy fogyasztói realizáció. Az emberek nem fizetnek ki kétszer annyit egy sörért, hanem inkább megveszik a boltban és otthon a VV X-edik szériája előtt megisszák. Hogy jó ez? Szerintem nem. Én a kocsmákra nemcsak úgy tekintek, mint a blogger, hogy füstös játékgépes hely, hanem úgy tekintek, mint egy közösségi színtér. Amiben az emberek beszélgetnek egymással. Megjegyzem, a játékgépek szorították ki például az ultit a kocsmákból. Nekem a barátaimmal a mai napig megvan az a kiskocsmánk ahol közösen mára már 5 Ft-os alapon ultizunk és közben szidjuk a kormányt! Sokkal jobb, mint egy gép ellen játszani. Igen a kocsmák ebben a kormányzati ciklusban új kihívások elé néztek, de szerintem meg lehet oldani a problémát csak egy kis ötlet kell hozzá, hogy visszacsalogassák a vendégeket! Aki nem kellően alkalmazkodóképes az pusztuljon ki a "piacról", ilyen cudar dolog az evolúció, az erősebb a jobb az okosabb fent marad a selejt elhull. Nem fogok egy kocsmáért sem könnyeket ejteni...
Vannak itt kemény szövegek. :DD

Én 2 éve leszoktam, de nem értem, hogy ez mennyiben befolyásolja az ivási szokásaimat, max öregszem, és előbb be vagyok baszva. - Pedig már ugye rég emo köcsögnek kellene lennem 2 deka kólámat szürcsölve a sali mellé, mert nem szívok.
A gépesek amúgy tényleg komolyan szoktak fogyasztani; egy kisfröccs 2 órára pont megteszi pici kortyokban a gép mellé.

Az a helyzet gyerekek, hogy nem ismerek olyan kocsmát, amely bezárt volna a fentiek miatt, a forgalom pedig nem változott.

Fura, hogy a apeh-bekötött pénztárgépek hülyeségét senki nem emelte még ki. Már miért ne tudná ugyanúgy eltenni a borravalót???
@greg garcia: a számból vetted ki a szót... :)
ott a közmunka. nyugi.
@KolompárRómeó: detto.
@dr Smittpálelnökúr: zárt körű dohányosklubot maga is csinálhat (például saját ingatlanján/ban), nem tiltja a törvény. és oda csak klubtagokat enged majd be. ennyi.
Az VESZTŐGÉP. Tiltanám, hogy bárhol is nyerőgépként említsék. Kivéve a tulaj adóbevallásában. A fekvehányókért meg ugyan nem kár.
@Laci A Lakli: A dohányosoknak JOGUK VAN BÁRHOL közterületen dohányozni. Tehát: Budai hegyek, Bakony, Mátra, Teréz körút, Margit sziget. Ez a 93 000 km2-ből uszkve 85e. ;-)
@Laci A Lakli: Egyébként beírásod minden szava a színtiszta igazság. :)
@David Bowman: Ugyan már nem kell ezt a nyerőgép dolgot sem agyonlihegni!
Vesztőgép!
Miért mondjál már valamit amit megvásárolsz és nem buksz rajta azonnal. Pl. műszaki cikk... Megveszed, kicsomagolod, onnantól kezdve már "használt"-nak számít. Töredék áron adható csak el. Mondjam tovább? Autó... Megveszed (jó esetben nem hitelre), jársz vele, tankolod, fizeted a költségeit, értéktelenedik, stb...
A nyerőgép kb. hasonló. Játszol rajta, szórakozol közben. AZ, hogy buksz rajta, vagy nyersz, az meg már egy másik kérdés. Én nem szoktam nyomatni.
@Krajcs: Közben a kisfröccs mellé bedobál a gépbe 10-20e FT-ot!? Hol van ez a Te kóládhoz?
Sok mindenért lehet szidni a Fideszt, de speciel a dohányzás tiltása zárt helyen, teljesen jogos. A dolog ugyanis úgy néz ki, hogy a kulturált dohányosok eddig sem dohányoztak zárt térben, a többieknek lett ettől kezdve tilos.

A másik része, hogy a kocsmák forgalmának visszaszorulása társadalmi szempontból pozitív dolog, mondom ezt függetlenül attól, hogy úgy gondolom, a trafikmutyi, mint nyílt lopás óta nem tartom becsületes embernek azt, aki a Fideszre szavaz (mert korábban még lehetett az a magyarázat, hogy nem látja mi folyik). Ugyanis a kocsmák jelentős részének a törzsvendégei nem alkalmi ivók voltak, hanem segélyt vagy esetleg minimálbért a torkukon ledöntő alkoholisták. Magyarország valószínűleg a legjobbak közé tartozott az egy főre jutó kocsmák terén.

Másrészt olyan iszonyatos dohányfüst volt ezekben a késdobálókban, hogy a kulturált közönségből még a dohányosok sem tették be a lábukat. Szvsz jobb a kevesebb, de minőségileg jobb kocsmakultúra. A legjobb az lenne, ha minden felnőtt ember időnként beülne a barátaival, de napi szintű ivó meg senki sem lenne.
Majd ha ráérek, sajnálom a kocsmárosokat, hogy kevesebb részeg kóvályog a (már nem) füstös kocsmájukban.
@shitgun:
A hogyannal volt és van a baj a nyerőgépekkel kapcsolatban. Mert ugye előtte kötelezték őket a szerver alapú rendszerre való áttérésre, és jóval a beruházások megkezdése után történt meg egyik napról a másikra a betiltás. Eleve ha ilyen módszerrel dolgozik egy kormány, akkor értelmesebb területen is menekülnek a beruházók. A másik baj pedig az, hogy mindezt felhasználták/használják a haverok tömésére is azzal, hogy a 2 állami kaszinó mellett 1 haveri kézben lévő is maradhatott, immár gyakorlatilag monopóliummal, most pedig szembe köpik magukat azzal, hogy újabb kaszinók lesznek, természetesen haveri kézben.

Másrészt ugye a szerencsejáték ennél sokkal kényesebb téma, mert az igény megvan, ha tiltják, korlátozzák, az csak az illegális formájának kedvez, amelyek előbb-utóbb eljutnak a szegényebb rétegekhez is, ahol a legnagyobb problémákat okozza.

Szóval az elgondolás valóban nem volt rossz, a gyakorlata viszont rossz. Ami a dohányzás tiltását illeti a kocsmákban, abban viszont nem lehet kifogásolni valót találni.
@nwp:
És mi van ha a nem dohányzó fizet 5-ször annyi járulékot?

Demagógia az egészet így kezelni, ugyanannyi járulékot fizető dohányost és nem dohányost vess össze, ha korrekt módon akarod vizsgálni a kérdést. Persze ha bebizonyítod, hogy a dohányosok átlagosan 5-ször annyi bevallott jövedelemmel rendelkeznek, akkor igazad van.
@Nick Leeson:
Én olyan helyekre járok, ahova főleg fiatalok járnak, és nem látom, hogy csappant volna a forgalom, aki cigizik, kijár bagózni, és mellesleg a mi társaságunk is iszik, ivott mindig is rendesen, pedig csak 1-2 kocadohányos van.
@Narancskommunista:
Ja és ezzel szemben éppen a vén alkeszok késdobálói amik igazán szenvednek.
@Nick Leeson:
"Arra még nem gondoltál, hogy a dohányzók alapvetően hajlamosabbak a mértéktelenségre? Kevésbé érdekli őket az egészséges életmód, ezért hamarabb betolnak egy akkora adag kaját, amitől más már okádik, vagy éppen gyakrabban vedelnek annyit, amit már nem kéne. Márpedig egyetlen vendéglátó egységnek sem mindegy, hogy valaki órákig csak egy kávét kavargat, vagy épp az 5. sörét issza, fél doboz cigi mellett!"

És ez nemzetgazdasági szempontból hosszútávon is jó? Vajon azt a pénzt, amit eliszik, elbagózik, esetleg nem normális kaja, tartalmasabb szórakozás, más fogyasztási cikkek helyett költi el?
A NAV-ba kötött pénztárgépek nem jelenthetnek érvágást, leszámítva az egyszer 100 ezer forintos és havi 1500 forintos költséget.

Mármint azokon a helyeken, ahol eddig nem számla nélkül árulták a jövedéki termékeket. :)

De hadd ne sajnáljam a kocsmárosokat, hogy mostantól kevésbé tudnak adót kerülni, mert a NAV nem fogja nekik elhinni, hogy napi 2000 forint bevételük volt.

KDK
@Laciii:
És még megemlíteném a dohányzás érrendszerre gyakorolt káros hatásait ami szintén nem segít, hogy többet egyél-igyál.
Tapasztalat a lakóhelyemről: a legközelebbi kocsma törzsvendégei elfogadták a dohányzási tilalmat és nem lettek kevesebben.

A nyerőgép pedig előzőleg tétlenül állt napokig, senki sem akarta teledobálni...

Az a kocsmáros, aki a saját tulajdonában dolgozik, megtalálja a számítását.

A bérlőknek nehezebb: hallottam olyanról, aki minden hónap első két hetében a bérleti díjért dolgozott és csak utána a saját hasznára. Neki biztosan nem fenékig tejfel.
"Oké, hogy a nem dohányzóknak vannak jogaik, de mi van a dohányzókkal? "

Sokkal több helyen lehet szívni, mint nem szívni. :D
@Krajcs:
Pont ezt akartam én is írni. Mi köze a pénztárgépnek a borravalóhoz? :D Amit nem ütnek be a gépbe az továbbra sem létezik, ahogy eddig sem.
Azzal együtt, hogy a vendéglátósok megérik a pénzüket, ez szerintem is túlzás volt velük szemben. Valahol örülök a dohányzás korlátozásának, de nem így. Mert a kocsma most gyakorlatilag kiköltözött az utcára, aminek meg a környéken lakók nem örülnek, mert csak a bejárattól 5 méterre lehet dohányozni, de hamutartó hogy kerül oda, arra senki nem gondolt, és sorolhatnám. A játékgépeseket sem sajnálom, de azért igazuk van: egyik pillanatról a másikra, egyeztetés nélkül betiltani egy iparágat szép húzás.
Jó a gondolat. Furcsa, hogy nem a sokat hájpolt Svédországgal példálózik a posztoló, de telitalálat ez így is.

Igazából támogatni kellene a dohányzást, a játékgépezést és az alkohol-fogyasztást, mert ettől megy a gazdaság.
Különös csapás a GDP-re az is, hogy az ópium-bárokat is tiltják. Pedig milyen széles rétegnek nyújtanának biztos megélhetést!
Nem beszélve a szintetikus drogokról. Számos vállalkozó jól megélhetne a drogpiacon, és az adóbevételek is nőhetnének. Drogshopot minden iskola mellé! Hernyóbárt, kokóbárt, katibárt!

Ott van aztán a kutyahecc. Igény volna rá, kutyahecc pályákat kéne létesíteni, nem stadionokba ölni a pénzt. Dőlne az adóbefizetés onnan is.

Ne hagyjuk ki a bordélyházakat! Külön -vagy együtt- női, férfi, és gyerek szolgáltatókkal. Alanyi jogon, 3 éves korában mindenki kapna egy adószámot, és ártámogatott pénztárgépet. A babakötvény helyett végre igazi szakmát adnánk a zemberek kezébe. Vagy más testrészeibe.

De nincs veszve semmi, tavasszal jön Bajnai, és mindezt megvalósítja. A sukorói kaszinóval, meg a hajógyári szigeti bűnbarlangokkal együtt.
@Nick Leeson: "Közben a kisfröccs mellé bedobál a gépbe 10-20e FT-ot!? Hol van ez a Te kóládhoz?"

A bedobott píz nem a kocsmánál jelentkezik direktben, mivel általában egy ezzel foglalkozó vállalkozó bérli a kocsmától a gép helyét.
Az már más kérdés, hogy a pultos ki tudta figyelni, mikor érdemes jó-magának is dobnia a gépbe, hogy kivegye a nyereményt.

Szegény, szegény pultosok. :P
Teljes mértékben támogatom a dohányzás korlátozását és a nyerőgépek betiltását. Akik ezekből éltek, azok nem vállalkozók, hanem élősködők. Csináljanak igényes kocsmát, ahova nem a lecsúszott szerencsejáték-függő alkoholisták járnak, hanem olyanok, akik csak inni akarnak a barátaikkal, esetleg enni is hozzá. Az angol és ír példa azt mutatta, hogy a dohányzás korlátozása növeli a vendéglátóhelyek forgalmát.

A pénztárgépnek semmi köze a borravalóhoz...

Németországban tartományi szinten eltérő, hogy hol tiltott a dohányzás, de az Oktoberfesten sem tudsz leülni egy sör mellé bagózni.
@Szakura: Elhiszem, hogy 2009 óta csökkent a vendéglátóhelyek száma, csak azt nem, hogy ez a füstmentesítés miatt.

De ez egyébként nem rólunk dohányzó vagy nemdohányzó vendégekről szól, hanem arról, hogy a minimálbérrel felvett pultosokat engedjük-e kitenni 10-12 órán át intenzív dohányfüstnek (instant rák). Szerintem jobb, hogy nem.
Csak ami hirtelen eszembe jut....
- Minden politikai felhang nélkül, az egy szervezett bűnözői csoport előjeltől függetleneül, SZÉGYEN, hogy egy ilyen írás megszülethetett.
- Sok évet töltve az Egyesült Királyságban, ahol már régóta tilos a PUB-okban a dohányzás...SEMMI változást nem hozott a vendégszámban..csak kultúráltabb lettek az amúgy retyó helyek, és volt értelme bemmenni egy szórakozóhelyre, anélkül, hogy pöcegödörnek érezné magát az ember utána.
- Osztrákok bagóznak, mint az állat, mikor megemlíti az ember, hogy már nem lehet, még a balkánon se, 1. szabadkoznak 2. szégyenlik magukat, és nem hőzöngenek. Legalábbis akitvel én érintkezem.
Szerencsejáték egyszerűbb, mivel ez is szervezett bűnözői körök (mindegy minek hazudják) kezében volt, fel kellett számolni és kész. Ha már pénzt dobál valaki ki, legalább a közösbe tegye.
Trafik ...már sokan megénekelték miről szól.
TESSÉK TISZTESSÉGES SZÍNVONALAS helyeket működtetni, RENDES kajával, RENDES piával, játékokkal, eseményekkel stb. állítólag ez az önök szakmája. Ld. PUB-ok, olasz "barok" amik 20m-ként nőnek ki, és megélnek, érdekes módon, és ugyanúgy "haver" a barista, mint a söntés mögötti csapos.
Abszolút nem vagyok Fideszes (sőt), de az is nonszensz, hogy minden sarkon kocsma/talponálló nyílt a rendszerváltás után, egy nyomorék garázsból is.
Igenis itt volt az ideje, hogy megtisztuljon ez a piac, és a normálisabbak maradjanak fenn, akik minőségi(bb) szolgáltatást nyújtanak.

(ettől függetlenül a lenyúlások és az egymásnak ellentmondó rendeletek jó nagy gyökérségek voltak)
Egy két pontosítás, főleg a cigitilalomhoz: Haladjatok végig a körúton, ahol gyönyörű lefóliázott kutricákban szívják a füstöt télen is az emberek, mert az nem zárt térnek számít. Ott lehet, azoknak az egészsége nem számít a zállamnak? Onnan is a pultos szedi össze a poharakat. A kulturáltabb országról annyit, hogy néhány hete voltam BRNO-ban, ott lehet mindenhol cigizni. Az utcák este csendesek, üresek, TISZTÁK. Nálunk éjjel 2-kor kb. 5-600 ember tombol a Király utcában, üvölt, mert csak kint lehet cigizni. És a környező lakók szopnak emiatt. Mi a náthás farokért nem lehet dohányzó kocsmákat engedélyezni, akik pl fizetnének extra egészségügyi adót a férőhely után, és mindenki boldog lenne. Nem. Nálunk mindent betiltanak. Továbbá kérdem én a döntés helyeslőitől, hogy miért nem tiltjuk be az alkoholt is? Az még károsabb, sokkal több embert érint. Továbbá az autók is károsak, tiltsuk be azt is. No meg a szex. Nem kívánt terhesség, betegségek. Tiultsuk be. Ez a Magyar mentalitás. Engem nem érint, vagy kedvezően érint, és helyesltek, mint a birkák. Én NEM DOHÁNYZOM. De ettől még egy demagóg, farokságnak tartom az egész cigitalamat, meg nemzeti mutyiboltot, stb. Engem zavar pl. a techno zene, ezért nem járok techno buliba, de nem tiltatom be, és nem örülnék ha betiltanák, mert van aki szereti. Élni és élni hagyni....
@Laciii: Mehetsz a vacak tényekkel a fenébe! Jóformán az egész családom, ismeretségem dohányzik, dohányzott, mindenki szereti a gyomrát, és meg is issza azt ami épp ésszel még nem gáz. Ehhez képest a sok vega, meg vegán, meg paleo, meg franc se tudja már milyen önkínzási marhaságok léteznek még mostanában, na ezek közül soha senki NEM dohányzott!
Talán néha a saját intelligencia alapján történő megfigyelés többet ér mint az a sok ökörség ami úgy kezdődik, hogy "Amerikai tudósok..."

Egyébként meg ez alapvető emberi mentalitás. Ha valaki tudva, hogy rosszat tesz az egészségének, mégis dohányzik, az hamarabb fog magába időnként több hurkát meg kolbászt tömni, meg piálni, mint akik nem szenvednek semmiféle szenvedélybetegségben!
Egyébként meg nem pont a tiltások miatt vártuk a szocializmus végét annak idején?
Mit kaptunk cserébe? Számos területen Európa legszigorúbb törvényeit. Lassan már fingani sem szabad az utcán, mert megbüntet a közterületes!
Nekem ezzel a rohadt sok tiltással van bajom.
Igen legyen nyerőgép. Kimondottan élveztem, hogy ha rámjött havonta egyszer beledobtam 300-500 Ft-ot és ami kiforgott kivettem, vagy elbuktam. De volt a játéknak öröme!
A cigit is meg lehetett volna úgy oldani, hogy legyen dohányzó kocsma a bagósoknak! (persze ezt nem merték volna bevállalni, mert mindenki ott ivott volna, a füstmentes kocsmák meg bezárhattak volna...)
A marihuánna is megoldható, kellő biztonsággal.
Minden megoldható, semmit nem kell agyontiltani. Mégis erről szól ma ez az ország! És nem is kell messzire menni. Elég a szomszéd országokba... Már azokban is szabadabban lehet élni...
@Nick Leeson:
"Mehetsz a vacak tényekkel a fenébe!"
Köszönöm az őszinte választ.
@Krajcs: Azért végül csak kiderül, hogy csak megérte a kocsmárosnak/pultosnak hogy valaki 2 deci fröccsel állt két órát a nyerőgép mellett...
@Nick Leeson: Pontosan nekem is abból van rohadtul elegem, hogy mindent tiltanak. Mindenre van szabály. Hagy döntsem mán én el, hogy cigifüsttől, alkoholtól, játékgéptől akármitől akarok e meghalni, vagy az unalomtól otthon.....
@Vírusbácsi:
Hagy döntsem mán én el, hogy cigifüsttől, alkoholtól, játékgéptől akármitől akarok e meghalni otthon.
Na így már támogatom.
@Laciii: Már bocs, de cigifüst, alkohol, és játékgép hatása sem ér otthon. Otthon az unalomtól lehet meghalni.
@Laciii: Te komolyan gondolod, hogy a passzív dohányzás annyira káros lehet, ha heti 1-szer lemész pár sörre egy füstös kocsmába, hogy ezen érdemes lovagolni? Szerintem ha végigsétálsz Budapesten a belvárosban, sokkal több káros anyagot kapkodsz be, mint egy füstös kocsmában.
Ez is csak fel van fújva...
@Nick Leeson:
Mondjuk játékgéptől is akkor halsz meg ha rád esik.
A lényeg az, hogy ha nálad otthon a szoba közepére végzed a dolgod az sem zavar, egy kocsmában zavarna, ugyanígy vagyok a cigifüsttel is.
"Ausztriában is voltam olyan munkahelyen, ahol nyugodt szívvel lehetett dohányozni, akár még munka közben is. Ezzel szemben Magyarországon nemhogy a kocsma, de a teljesen nyitott buszmegálló közelében se lehet. Az iskolával szemben szívhatja a tanuló, de a munkából fáradtan hazatérő apja, a megérdemelt söre mellé nem."

Szívszorító!
Tipikus magyar mentalitás mutatkozik a hozzászólásokból. A magyarok szeretik a lángost, de utálják a lángossütőt. Miért? Nem másért pusztán azért mert neki akkor jobban ment. Ilyenek vagyunk. Ha másnak több van, azt irigyeljük, ha tönkremegy, örülünk és éljük tovább a nyomorult életünket, kivetítve mindenre saját tehetetlenségünket.
Így vagyunk a kocsmárosokkal is. Én magam is vendéglátós vagyok. Valamikor nyolc alkalmazottam volt és iparitanulók. Ma már csak egy alkalmazott van és én is dolgozok a kocsmában. A forgalom, ha pénzben számolom, kb ugyanaz, mint 10 évvel ezelőtt. Ebből következik, hogy az eladott áru jócskán csökkent, hiszen a 10 évvel ezelőtti árak a fele volt a mostaninak. A lényeg, hogy valamikor nyolc embernek tudtam fizetést adni és annak járulékait fizetni, ma már csak megélünk belőle és nem az állam nyakán élősködünk.
Az, hogy megszüntették a dohányzást még nem lenne baj, nálunk elfogadták és én is örültem neki, annak ellenére, hogy dohányzok. A gond a cigaretta értékesítésének elvesztése. Ugyanis a mai kisvállalkozásoknak minden fillér "talált" pénz, ami nem közvetlenül a profilból származik.
A szándék egyértelmű. Egy több milliárdos piac újrafelosztása. És ezzel nem csak a vendéglátósok szívtak, de az összes kisbolt. Ráadásul a dohányboltokban szinte mindent lehet kapni a pékáru és a hentesáru kivételével.
A játékgépek betíltása után sok falusi kocsma zárt be. Az üzemeltetők önellátók voltak és esetenként alkalmazottat is foglalkoztattak.
Maga az eljárás példanélkül álló a világon. Előbb megemelték a játékadót, majd az új jogszabály végrahajtási rendelet kiadása után 100 milliókat fektettek be cégek. Aztán 24 óra alatt vége. Más kérdés, hogy majd mennyi kártérítést kell fizetni az államnak, hiszen az ügy a nemzetközi bíróságon van.
Ebben az esetben is a piac újrafelosztása a cél. Ugyanis most az szerezhet koncessziót, akit megbízhatónak tart a hatalom. Ez egyszerűen szembeköpése a demokráciának. Most már nem fontos, hogy az emberek ne jjátszák el a pénzüket? Miért nem tíltják be a Tipp Mixet, a kenót, a lottót és a többit? Ott nem számíthat vagyonokat játszanak el?
Az on-line gépek szerintem nem hozzák meg a várt eredményt. Akik eddig minden második tételt ütöttek be, azok ezután is azt fogják tenni.
Annyit kérdeznék a hozzászólóktól, akik mélységesen elítélik az adócslást, hogy ők soha nem próbálkoztak eltitkolni jövedelmet? Akik mellékállásban feketén dolgoznak, hány alkalommal jelentek meg a NAV előtt, hogy kérem én pluszban kerestem? Akik albérletet adnak ki, vajon hányan adóznak utána? És még sorolhatnám tovább, de felesleges.
Egy biztos. Soha nem utálta ennyire még a magyar a magyart, amióta a Fidesz megosztó politikáját élvezzük.
Éljen a párt! Éljen népünk bölcs vezére és jótevője, Orbán Viktor!
Bocs az esetleges hibákért, de telefonról írtam.
@blasiusii:
Nem kéne baromságokat írni.
A bírság hosszú í.

@shitgun:
Ez igaz.
Csak kb. fél évvel azután, hogy igyekeztek felpezsdíteni a nyerőgépek piacát, kárpótlást meg nem fizettek, kb. annyira volt elegáns húzás, mint amikor Rákosiék elvették a malmot a molnároktól.
De ez Orbánék minden lépésére elmondható.

@prakp:
A sajátodat sem, baromarc, de a többi emberét meg pláne nem. Dohányozz otthon, és halj bele egyedül. Remélhetőleg az orvos elhajt a halál faszára, mert magadat mérgezted, és tudtad, hogy méreg.

@Nick Leeson:
"ez az európai viszonylatban is messze eltúlzott szigorítás"
Angliában, Írországban ugyanez van. Vagy az nem Európa?
Netán csak te beszélsz baromságokat?
A kocsmákban egyébként most sincsenek kevesebben, csak az öngyilkosok kívül mérgezik magukat, nem bent mindenkit.

"a dohányzók alapvetően hajlamosabbak a mértéktelenségre"
Lófaszt. Még kevesebbet is költenek, mert a cigit máshol veszik, az is 1000 Ft, fejenként.
Az elméleted meg egy kalap szar, nem elmélet.

Sajnos, neked nincs elég eszed ahhoz, hogy felfogd, amit mások írtak. Nem véletlen, a dohányzás csökkenti az agykapacitást. Te vagy rá az élő példa, bár gyanús, hogy már a csökkentés előtt is kisebb volt az átlagnál.

Az ép észre hivatkozás a te szádból legalábbis oximoron.
Esetedben meg a saját intelligencia inkább röhej tárgya.

És igen, baromka, a passzív dohányzás ugyanolyan káros, mint az aktív.

Csoda, hogy te ennyi ésszel még életben vagy.

@Bretschneider detektív:
A közelemben van egy biliárd- és dartsszalon, jóval többen vannak benne, mint míg lehetett dohányozni bent. Szóval azt kell mondjam, nem az igazat írod. És akkor még enyhe voltam.

@midnight coder:
Ha nem is ezért, de le kell őket váltani.
Mondjuk azért, mert szétlopták az országot a haverjaik zsebébe. Ezekhez a narancskomcsikhoz képest a vörös komcsik szerény ministránsfiúk voltak.
@horrorpornó bábszínház: Azért, mert neked van egy ellenpéldád, nem kellene hazugozni. Akár mindkettőnknek is igaza lehet. Az én városomban sosem volt pl. billiárdszalon. Már nem is lesz.

Ha lett volna ilyen, direkt ilyen, eltartotta volna a közösség, biztos nem rinyálnék.

Duplapluszjó, hogy én az életemben nem dohányoztam, külön üdvözlöm, hogy nem kell alsógatyát cserélnem, ha hazaérek a buliból.

További jó hazugozást.
@horrorpornó bábszínház: Egészen biztos vagy benne, hogy Angliában, Írországban is ugyan ez van? Pl. buszmegállótól 5 méter?

Egyébként kár, hogy középkori tahó személyeskedésbe fulladt minden mondatod. Így inkább nem is válaszolnék, mert a Te szinteden én nem érzem jól magam...
Ha kiheverted a csapból folyó értelmetlen agymosást, meg a mocskolódást, akkor talán írok normális választ is...
@horrorpornó bábszínház: Te kis TB szaki, @nyád a baromarc, köcsög.
@Nick Leeson: +1
@Nick Leeson: Amennyiben ezt nevezhetjük normális keresetnek. Amúgy legalább biztosan szavatolta, hogy a gépbe dobáló, segélyes idióta biztosan ne kapjon vissza a pénzéből (úgyis visszadobálná :D)
@Nick Leeson: Igen, komolyan érdemes a passzív dohányzás kérdésén lovagolni, de nem azért mert a fogyasztót éri az 1-2 söre erejéig, hanem azért mert a pultost betegíti meg aki egy fél napot áll a füstben és nekik nincs túl sok választásuk. A tulajok meg többnyire sajnálják a pénzt a szellőztetés megoldására.
süti beállítások módosítása