HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Egy 10 éves kisfiú esete a kirándulással!
Lassan rutin írások lesznek azok, amelyek a magyarországi szegénységről szólnak. Amikor az ember közelebb kerül a témához, akkor válik mélyen megrázóvá. Hitből és lelkünk megnyugtatásából, barátaimmal úgy döntöttünk, hogy így karácsony előtt vendégül látunk két napra 15 mélyszegénységben élő gyereket.

Megszerveztük a programjukat, amelynek része volt a Pesti Színház Dzsungel könyve előadása is. Csodálatos volt az a támogató együttműködés, amit a színház szervezőitől kaptunk, ami a gyerekek számára abban csúcsosodott ki, hogy találkoztak Dés Lászlóval a darab zeneszerzőjével valamint a szereplőkkel, köztük Hegedűs D. Gézával.

A színházi program másnapján elvittük a gyerekeket a Duna-kanyarba.

Az esemény könnyen egy szokványos, magyar, jómódú-szegény találkozóvá válhatott volna, ahol a gyerekek fegyelmezett viselkedését jutalmazta volna a mi emberséges magatartásunk, ha nem lépett volna be az a fránya pillanat, amikor indulás előtt az egyik gyerek szólt, hogy le van szakadva a cipőtalpa.

Az egész olyan szürreális volt számunkra, hiszen az ilyen esetek nem voltak ismeretlenek, velünk is megtörténtek az 50-es 60-es években, de amikor a második gyerek is aki egy kilenc éves kislány, szólt, hogy a talpa le van szakadva, bemerevedtünk. Normális módban élünk, a tapasztalatunk a környezetünkből nem erről a szintről van, de az emlékeinkben ott van. Nem akarom a szót feleslegesen szaporítani, de a gyerekek Visegrádot és a bazilikát Esztergomban, leszakadt klaffogó cipőtalppal járták be.

Mikor este hazaértünk, nekiláttunk talpat ragasztani, - tudom sokkal egyszerűbb lett volna cipőt venni-, ami nem tette volna tönkre a pénztárcánkat, de a gyerek életviszonyaiba nem illett volna és leginkább nem tudott volna mit kezdeni a helyzettel a többi gyerek.

A cipőt kézbe véve derült ki számunkra, hogy a gyerekek nem a kínai piacról, de nem is a turkálóból vannak öltöztetve, hanem a segélycsomagok rájuk illeszthető darabjaiból. A történethez tartozik, hogy a vendégeink az Igazgyöngy Alapítvány Biharkeresztes, ösztöndíjas tanulói voltak akik tanulmányi eredményeik alapján havi tízezer Ft ösztöndíjat kapnak, amit csak élelmiszerre költhet a család. Ez egyben azt is jelenti, hogy részt vállalnak a „munkájukkal” a család fenntartásában. Írhatnék arról, hogy mennyire meggyötörtek ezek a gyerekek, könnyeket csalhatnák a szemekbe, de ez nem lenne igaz, hiszen ők felhőtlen szabadsággal játszanak, nevetnek, a cipőtalp leszakadás naponta természetes.

Nekünk a más világban élőknek sokkoló ez az értelmetlen gyerekszegénység, de azon belül is az a politikusi nemtörödömség ami ezt a témát körül lengi.

Biharkeresztes és Debrecen között 50 kilométer a távolság, az egyikben nincs pénz gyógyszerre, cipőre, a másikban pedig 30 000 000 Ft költenek a focipálya füvének világítására.

Dermesztő kutyavilág kezd kialakulni!

23 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr277001421

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cionista szórólap gúnyolódik Jézus születésén 2014.12.22. 12:17:56

A muszlimok elvágnák a torkát annak, aki vallásalapító prófétájuk, és annak édesanyja kárára eresztene meg egy hasonló poént. A zsidók meg két hétig hörögnének kártérítésért, ha velük szórakozna hasonló stílusban egy magyar valamelyik vallási ünnepük e...

Trackback: "Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek" 2014.12.22. 12:11:07

Retrospektív sorozatunkban ismételjük át az Őszödi beszéd leghíresebb, szállóigévé lett sorait! Ha már a mi Ferink akkora vehemenciával próbál az ál-civil ellenzéki mozgalmak élére állni, mintha abban bízna, hogy senki nem emlékszik rájuk.  Ez az embe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az a baj ezekkel a posztokkal, hogy fullba megy a panaszkodás, de soha nem olvashatunk épkézláb, kivitelezhető megoldási javaslatot a végén.

Az nem lenne megoldás ugye, ha elvennénk a gazdagoktól (akiknek még stadion-világításra is telik) és szétosztanánk a szegények között (akiknek kiscipőre se telik).

Kóhn Béla megpróbálta a Tanácsköztársaság 144 napja alatt, nem jött be.

Megoldási javaslatot meg mégiscsak azoknak kellene mondani, akik ott, abban a helyzetben élnek.

Mert ez a folyamatos sopánkodás, nyavalgygás, meg a jobb módúak pocskondiázása visszatetszést szül azok körében, akik nem ismerik a helyzetet, ellenben egy okosan megfogalmazott felhívást olvasva szívesen segítenének.
igen, a szegénység a gyerekek esetében kifejezetten riasztó, hisz ha ebben nőnek fel, azok is maradnak, a felzárkóztatás, a segélyezés, ezek mind bejáratott de nem túl hatékony eszközök, sajnos, a szegénység felszámolása, mint ahogy a posztoló is sugallja az ötvenesévekbeli emlékei, és a mai mélyszegény gyerekek problémái párhuzamával-
csak és kizárólag a civilizáció fejlődésével, a megtermelt javak növekedésével érhető el.
az igazságos transzfer ötlete elméletben remek, de praktikusan megvalósíthatatlan.
@polyvinyl: Nem vagyok szakèrto,csak arrol tudok beszèlni ahogy Belgiumban mukodik.Eloszor is van egy nagyon eros szocàlis hàlo aminek alappillèrei a kèpzett szociàlis munkàsok,akiknek lehetosèguk van csalàdokat a megfelelo modon segiteni,ehhez tobbek kozt olyan segitsègeik vannak,mint pl.onkèntesek(adminisztràcio,bevàsàrlàs,takaritàs,jogi kèpviselet,tolmàcsok,szociàlis boltok szupermarketek lejàrathoz kozeli,ill.csomagolàs sèrult termèkeivel fèl,negyedàron)van egy jo ismerosom,neki ez a szakmàja ès itt azt valljàk mentàlisan,ill.gazdasàgi szempontok is amellett szolnak,hogy gyerekek a szulokkel maradjanak,ill. idoseket se kelljen idosotthonba tenni amig megoldhato az otthontartàsuk.termèszetesen az alkoholista,kàbszeres szuloktol itt is elveszik a gyereket de szegènysèg miatt mèg nem szakitottak ki gyereket a csalàdjàbol.
ugy gondolom,a 30milliokbol,milliàrdos stadionèpitèsekbol(Brusszelben most èpul egy magànbefektetèsben)El lehetne kezdeni szociàlismunkàsokat kèpezni,ès valodi eszkoztàrt adni nekik,hogy becsuletesen tudjàk vègezni a munkàjukat.Igaz ebbol nem lehetne millàrdokat szètosztani a haverok kozt...
@christophe:

"ugy gondolom,a 30milliokbol,milliàrdos stadionèpitèsekbol(Brusszelben most èpul egy magànbefektetèsben)El lehetne kezdeni szociàlismunkàsokat kèpezni,"

Ja.

Vagy azokból a százmilliárdokból, amiket a nálunk az alkalmazottakat szaré-húgyé dolgoztató nyugati cégek meg nyugati bankok a magyar ügyfelektől gyűjtenek össze, de a luxemburgi, meg más adóparadicsomokba adóoptimalizálnak ki.

Ugye?
@christophe:

De továbbmegyek, mert felbasztad az agyamat a hülyeségeddel:

Ha Magyarország elmúlt 25 éve nem arról szólt volna, hogy:

- nyugati befolyásra leépítették a mezőgazdaságunkat
- a növénytermesztésünket
- az állattenyésztésünket
- a feldolgozóiparunkat
- a konzervgyárainkat, cukorgyárainkat, húsüzemeinket
- a könnyűiparunkat
- a gépgyártásunkat
- a mindent, amivel TERMÉKET lehet gyártani és pénzt lehet keresni

AZÉRT, hogy ne legyen konkurenciája a NYUGATRÓL behozott, SILÁNY minőségű szemétnek,

AKKOR talán sokkal kevesebb lenne ebben az országban az olyan család, ahol a felnőtteknek nincs munkája, a gyerekeknek meg nincs kiscipője.

Értve vagyok, vagy magyarázzam el részletesebben is?
@christophe: Pár adatot kérnék nehogy kiderüljön, hogy almát szeretnénk körteformára faragni
Belgium - Magyarország

GDP
[áthuzva]cigányok[áthúzva/]mélyszegények száma

8 általános 16 évesen se elvégzők száma
@eßemfaßom meg áll: tisztàban vagyok azzal hogy M.o nem egyenlo Belgiummal,de az hogy a szociàlis ellàtàsokat redukàljàk semmi jot nem fog eredmènyezni,tucatjàval vannak olyan csalàdok akiktol elveszik a gyereket s beb@szàk egy intèzetbe,holott ha az intèzmènyi ellàtàs felèvel kisegitenèk a szuloket,a gyerek csalàdban maradhatna,ès nem szerezne èletre szolo lelkisèrulèst,ès a szulo sem.Itt emelnèm ki a kèpzett ,helyiadottsàgokat jol ismero szociàlismunkàs fontossàgàt!!ezek olyan intèzkedèsek amik empàtiàt feltèteleznek,szervezèssel jo gazdàlkodàssal meg lehetne oldani,nem kell ''gazdag'' orszàgnak lenni.
@polyvinyl: Te is felbasztad az agyam,ha a sok mocsok politikus àltal szètlopott ezermillàrdok,ott lennènek a koltsègvetèsben...egyèbkènt az EU nem kotelezo,èrdekes,hogy a csehek,a szlovènok nem sirnak ennyit miatta,semmivel nem ''àlltak''elobbre a csatlakozàsuk elott,illetve igen màs az ''emberanyag''
@christophe: oké, tehát egy teljesen más alapfeltételekből kiinduló rendszert hozol fel bezzegottjólmükodik-nek

Egyébként ugye csak poénból irtad, hogy a tipikus "akitől elveszika gyereket" szülők azok a gyerekre költenék amit kapnak pluszba az államtól a gyivi helyett, és a gyermek egy jól szocializált boldogságban felnövő tanult kiegyensúlyozott fiatallá nőne.

Ezeknek a gyerekeknek az egyetlen esélye, ha kikerülnek az otthoni ősközösségi környezetből és megismerik milyen a XXI. századi életforma
@eßemfaßom meg áll: ugye direkt nem akarod èrteni,amit irtam?!egy kèpzett a helyi viszonyokat jol ismero szociàlis munkàs,esetleg pszihologussal kiegèszitve fel tudja tèrkèpezni,mi a jobb a gyerek szempontjàbol,ha csak 30-40%-s az otthontartàs esèlye màr az is irtozatos szàm.
Itt egy pèlda arra amirol beszèlek,ès nemcsak cigànygyerekrol beszèlunk,ugye azt mondanom se kell!
www.168ora.hu/itthon/zugloban-megvalosult-amit-fidesz-orszagosan-elutasitott-132790.html
@christophe: mi köze van egy 3napos helyi ételosztáskampánynak a globális probléma megoldásához?

terelsz mert tudod, hogy csak egy álomvilágban megvalósítható ábrándot próbálsz mint létező opció lenyomni az errejárók torkán.
@christophe: Egyébként nem tudom ki az akinek nem veri le a biztosítékot, hogy az elmeroggyant PM 3 milliárdot el akart költeni egy 3-4 napos ételosztásra miközben a teljes nyári szüneti szociális etetésre volt 2,5milliárd.
@eßemfaßom meg áll: vègleges megoldàs az lenne,ha lennènek normàlis munkahelyek ,vidèken is ,ès nem 47ezer forintos kozmunka 4 honapig.De addig is le lehetne àllni a milliàrdos stadionèpitèsekkel,ha a NAV-t nem egy korrupt qva vezetnè akkor esetleg milliàrdos àfa csalàsokat fel lehetne szàmolni..
Lenne jo pàr milliàrd,ha nem lenne velejèig korrupt az egèsz magyarorszàgi rendszer.
ps.a 3 milliàrd 16napra szol nem 2-3 napra,de ha 2,5 millàrdbol jol lehet lakatni az èhezo gyerekeket a nyàri szunet alatt,azt is elfogadom...
@christophe: Szólj a német multiknak, hogy fizessenek annyit a magyar alkalmatottaknak mint ugyanaért a munkért a németnek és egyből megibdul felfele a fizetés. A közmunkáért fizetést keveslő munkanélküli előtt is ott a lehetőség, hogy elmegy németbe dolgozni. ja, hogy analfabéta szakképzetlen tömegeknek ott se tudnak munkát adni...

ps

a 16 napból hány nem egyébként is hétvége+ünnepnap amikor az év más részében sincs ingyenszociálisetetés?

Az éhező gyerekeket meg elsődlegesen lakassa jól a kedves apuka és anyuka akik voltak olyan kedvesek és megcsinálták.
1,szolj a lopos kormànyodnak,hogy alakitsanak olyan stabil jogszabàlyokat amièrt èrdemes M.o-n befektetni( friss pèlda dohànytorvèny,vasàrnapi zàrvatartàs a kisf@szom fektetne be egy ilyen orszàgba,ahol havonta torvènytmodositanak,minden kovetkezmèny nèlkul vàltoztatnak,adot emelnek)
2,nem èrdekel ne èhezzen egy gyerek se,amig ezermilliàrdokat basznak el a politikusok marhasàgokra
3,ugy csinàlsz mi ha nem tudnàd,hogy ma M.o-n az emberek nagyrèsze egyik pillanatrol a màsikra kerulhet padlora,munkanèlkulisèg( pèldakènt ismèt dohànytorvèny,vasàrnapi zàrvatartàs)azonkivul,egy betegsèg,halàleset is bàrmikor becsuszhat....
@eßemfaßom meg áll: mègegy,a magyarorszàgi ''multis''fizetèssel rendelkezok nem tartoznak a mèlyszegènysègben èlok kozzè,ergo nem roluk beszèltem,a szakmunkàskèpzès szètbarmolàsa ismèt csak a t.politikusok èrdeme,amin a jelenlegi bagàzs èlen jàr.
@christophe: decsak ezér nem, mert amúgy a statisztikában a 2órára bejelentett KKV-s mellett egész szépen keres. közbe meg nem, vagy sőt. dehátugye, két külön táblán sakkoznak, nem érdemes összehasonlítani a kettőt...
@christophe: ha lesülyedsz a "lopós kormányood" szintre akkor nincs miről beszélni.

Egyébként az igazadat tökéletesen alátámasztja, hogy a roppant stabil, űberdemokratikus nemlopós elődök alatt ugyanannyit kapott a t-mobile.hu dolgozoja mint a t-mobile.de. ja nem.
@christophe: "2,nem èrdekel ne èhezzen egy gyerek se,amig ezermilliàrdokat basznak el a politikusok marhasàgokra"

az államnak nem feladata jóltápláltan tartani a gyerekeket, az a szüleik dolga. Az államnak az éhenhalástól kell távoltartania a gyerekekt, ami megoldható a családi pótlékból ha anyuapu nem issza el.
@eßemfaßom meg áll: 11ezer forintbol jol lakatsz egy 12 -14 èves gyereket,gratulàlok!A fizetèsek,na ja,ha lenne egy èrdekèrvènyesito szakszervezet,ha azemberek kiàllnànak magukèrt,egymàsèrt,ha lenne szolidaritàs,empàtia,ha,ha,ha....Tudod csak azèrt ekkora a p@fàm,mert ismerem az èrem mindkèt oldalàt,èltem M.o-n is dolgoztam,adoztam.Màr nem ott èlek ès làtom,èrzèkelem,èrtem a kulombsèget M.o ès nyugat-europa kozott,persze a pènz irto fontos,de amig az elobb felsoroltak hiànyoznak,mindig is lesz egy zsebdiktàtor a sleppjèvel egyetemben,az àtlagember meg sziv mint a torkosborz,ès azon retteg nehogy lebetegedjen,vagy akàr pàr honapra munka nèlkul maradjon.
@christophe: "az államnak nem feladata jóltápláltan tartani a gyerekeket, az a szüleik dolga. Az államnak az éhenhalástól kell távoltartania a gyerekekt, ami megoldható a családi pótlékból ha anyuapu nem issza el. "

"Màr nem ott èlek"

ja hogy te is a másfaszávalvereniacsalánt típus vagy. gyere ide vissza, fizesd itt az adót és akkor oszd az észt, hogy hogyan kellene csinálni.
@eßemfaßom meg áll: èpp eleget fizetem,ahhoz hogy jogom legyen vèlemènyt nyilvànitani ,ha valaha padlora kerulsz(nem kivànom)ne feledd az àllàspontod!!
@christophe: véleményt nyilvánítani jogod van, de a vélemény tudod olyan mint a sgglyuk mindenkinek van de senkit nem érdekel a másé. Te nem véleményt mondasz hanem megokoskodod onnan, hogy mit kellene csinálni itt azoknak a pénzéből akik itt élnek és itt adóznak.

Mindezt arra alapozva, hogy Belgiumban a 10db szegény ellátása hogy működik.
süti beállítások módosítása