HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Kövér László, a Parlament rendjére általában nagyon is - sokszor túlzottan is - odafigyelő házelnök szerint nincsen szükség arra, hogy a képviselők alkoholfogyasztását ellenőrizzék.

2_o_parlament.jpg

Sok más abszurd ötlet között éppen, hogy lecsengett az iskolások, újságírók és mások kötelező drogtesztjeinek elképzelése, így nem Kövér rövid nyilatkozata, mely szerint a parlamenti képviselők alkoholfogyasztását nem kívánják ellenőrizni, nem is kapott nagyobb publicitást. Pedig egy igen érdekes kettősséget jelez.

A drog komoly veszély, az alkohol senkit sem érdekel

Az eredeti kötelező drogtesztes javaslat annak a Kocsis Máténak a nevéhez köthető, aki kerületében úgy küzd a drog ellen, hogy többek között felszámolta a tűcsere-programot – amivel, mint azóta kiderült, csak annyit ért el, hogy ugyanazt a tűt többször használják a drogfüggők. Kocsis elsősorban a gyerekeket és az újságírókat szerette volna tesztelni, s ez elsőre még a kormánypárti politikusoknak is jó ötletnek tűnt. Sőt, a Századvég felmérése szerint a társadalom többsége is támogatta volna – bár a kormányközeli Századvég által közölt eredmények nem egyszer voltak már a kelleténél lazább viszonyban a valósággal. Érdekes módon a Fidesz csakhamar ki is hátrált az ötlet mögül, a kimutatott elsöprő támogatás ellenére.

Az újságírók tesztelésére azért lett volna szükség, mert ők a közvélekedést formálják, és a jelek szerint valamiért Kocsis úgy gondola, ezt sokan drogok hatása teszik. A lendület aztán hamar megtört, kiderült, hogy a gyerekek esetében eleve nem sok értelme volna a tesztnek, hiszen az eredményeket csak ők és szüleik ismerhetnék meg, jogkövetkezmény nem volna, és amúgy is csak kérésre végeznék, egyes szakmákat pedig jogilag igen nehéz volna drogtesztnek alávetni.

Kocsis javaslatának része volt persze a politikusok drogtesztje is, kínos is lett volna éppen őket kihagyni, ha az újságírók fontosságát ennyire hangsúlyozták. A parlamenti képviselők esetében egy ilyen tesztnek lehetne is létjogosultsága, bár talán nem a drog a legnagyobb probléma.

Ugyan minek is?

Amikor decemberben Rogán Antalt megkérdezték arról, hogy a képviselők alkoholtesztjéről mi a véleménye, azt mondta, „minden olyannak áll elébe, amit egyébként bárkinek el kell végeznie, aki dolgozik”. Tehát nem volna kifogásuk ellene – erről sem volt azonban szó az elmúlt időben, s most Kövér, aki sokszor még egy szendvics miatt is dörgedelmesen helyreutasítja a képviselőket, egy legyintéssel elintézi a kérdést.

Egy normális munkahelyen azt, aki alkoholos lehelettel megy be dolgozni, általában kirúgják, minimum felelősségre vonják. A parlamenti alkoholfogyasztásnak pedig hagyománya van – hivatalosan ugyan a fogyasztás „csak” napi 12 üveg bor, nehéz azonban elképzelni, hogy azok a képviselők, akik a világ legtermészetesebb dolgaként dohányoznak a parlament folyosóin, csak a büféből vennének alkoholt. Aki azt állítja, ittas képviselő nem járt még a parlamentben – vagy akár szólalt fel – az valószínűleg nem igazán követi az országgyűlés tevékenységét.

Kérdés, hogy ha ittas állapotban volán mögé nem ülhet az ember, vagy nem kezelhet nehézgépeket, akkor miért nézik el neki ugyanezt azon a munkahelyen, ahol mindenféle túlzás nélkül az ország sorsáról dönt.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr37113963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@maxval bircaman szerkesztő: Mindkettő tudatmódosító hatású, és befolyásolja az ítélőképességet.
Még pontosabban, az ital: legális drog.

Munkahelyen, azután pl. autóvezetés előtt/közben fogyasztani/alkalmazni tilos.

Kérdésem volna: a Parlament a képviselők számára munkahely?

(Hommage Cseh Tamás: 'Kérdésem volna, pálinkát mérnek-e már?...)
Beony.....! Jól mondod!
Nem kell semmi összeesküvést keresni, csak a KDNP-s urak szeretnének közel kerülni a kisfiúk pisilőjéhez. Ez olyan hagyomány dolog őfeléjük, a ministránsgyerekek meg már foglaltak.
@maxval bircaman szerkesztő: Csupán a társadalmi elfogadottság különbözik, vagyis az, hogy az alkohol már évezredek óta nyomorítja az emberiséget.
süti beállítások módosítása