HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Pedig többen váltanának szakmát manapság, mint korábban.

A KSH adatai szerint 2014-ben jelentős mértékben csökkent az OKJ-s képzések iránt érdeklődők száma, legalábbis ezt mutatják a jelentkezési statisztikák. Az ok valószínűleg a jelentkezések körüli kavarodás lehetett, hiszen 2013-ban, de a megelőző néhány évben is jól érzékelhetően emelkedett a nevezett képzéstípust választók száma.

Az OKJ-s képzések kecsegtető lehetőségnek tűnnek a frissen érettségizett, de felsőoktatásban részt venni nem kívánó fiatalok, illetve az időközben szakmaváltás mellett döntő (vagy épp arra kényszerülő) idősebb dolgozók számára.
A képzések zöme négy féléves, s teljes állás mellett is viszonylag jól kivitelezhető a tanórákon és vizsgákon való részvétel, hiszen esti, illetve levelező formában is elvégezhetőek a tanfolyamok.

Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy mégsem indulnak az egyetemek, főiskolák irányába. Ez köszönhető elsősorban annak a pesszimizmusnak, mely rendre eluralkodik a fiatalok gondolkodásmódján, s végül arra a döntésre ösztönzi őket, hogy ne menjenek egyetemre, mert úgysem kapnak munkát túlképzettségük révén, nincs értelme elfecsérelni hosszú éveket, stb.
Másfelől az is közrejátszik a döntésekben, hogy a hazánkban is jelenlévő világvállalatok gyárai valóban folyamatosan keresik a szakképzett munkaerőt, így aki elvégez egy releváns, kétéves képzést, akár azonnali hatállyal megkezdheti szakmai munkáját.

Többen vannak azok is, akik bár hosszú évek, akár évtizedek óta foglalkoznak egy bizonyos szakmával, kénytelenek váltani valami miatt (elköltözik a gyár, ahol alkalmazásban voltak, esetleg egészségügyi okokból kényszerülnek váltani), s új lappal indítanak. Mondjuk nem ritka, hogy valaki pékként kezdi pályafutását, majd tíz év szakmai munkával eltöltött idő után elmegy elektronikai műszerésznek.

Továbbra is az egészségügy, az elektronika, a gépészet és az informatika minősülnek a legnépszerűbb OKJ-s képzéseknek. A tanfolyamokat biztosító intézmények biztosak benne, hogy 2015-ben újra fellendül majd az érdeklődés az oktatás iránt.

 

civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr397226121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása