HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Harmincnál is több magyar településen okoz problémát a jelenség.

A fiatal orvosok közül csak nagyon kevesen lesznek háziorvosok, ugyanakkor a frissen végzettek jelentős része külföldön próbál szerencsét, hiszen néhány kilométerre a határtól nyugat felé, már sokszorosát keresheti egy kezdő orvos annak a pénznek, amit magyar közalkalmazottként havonta megkap.

A háziorvosi praxisok betöltésében jelenleg nyugdíjas orvosok segítenek.

Jelen pillanatban húsznál is többen vannak azok a háziorvosok, akik már nyolcvanadik életévüket is betöltötték. Nyilvánvalóan szívesebben élnék nyugdíjas éveiket, minthogy napi szinten háziorvosként praktizáljanak, ugyanakkor ők mentik meg a jelzett 30 község jó egynéhány praxisát.

A probléma minden bizonnyal a rendszerben keresendő, hiszen ha bármi miatt is kecsegtető volna egy fiatal orvos számára a háziorvosi állás, valószínűleg többen érdeklődnének a betöltetlen praxisok iránt. A valóság azonban azt mutatja, hogy az erősen alulfizetett háziorvosi állások minden egyéb, orvosi praxisnál népszerűtlenebbek. A kivándorlás problematikájában pedig természetes, hogy ez a szektor talán a többinél is látványosabban megsínyli az orvosok külföldi karrierépítési kísérleteit.
Mindez azért súlyos jelenség, mert a közeljövőben esély sincs arra, hogy valami miatt egyszerre érdekessé váljon háziorvosnak lenni egy frissen végzett szakember számára, aki gyakran tíz évnél is több időt töltött egyetemi képzéssel (nem mellesleg a világ egyik legnehezebb képzésével).

Géderlak és Ordas települések problémája igen jól szemlélteti a helyzetet. A területi ellátást tehát két településre kell megoldania a jelentkezőnek (ez összesen 1474 ellátandó személyt jelent csupán), mindehhez ma már egy remekül felszerelt rendelő és egy két garázzsal is rendelkező szolgálati lakás is biztosított.
Nem hangzik rosszul. Az viszont már annál inkább, hogy a két településnek összesen legfeljebb havi 1 millió forintja van arra, hogy fenntartsa a rendelőt, rezsit fizessen, takaríttasson, emellett pedig közel sem utolsó sorban biztosítsa a védőnő, a háziorvosi asszisztens, és végül az oly áhított háziorvos bérét.
Még abba is siralmas belegondolni, hogy kiszámoljuk, mennyi pénz maradna az orvosnak havonta.

Végiggondolva a helyzetet, az is csoda, hogy valaki ma Magyarországon ilyen kondíciók mellett egyáltalán elvállalja az állást. Annak ténye, hogy „csupán” 30 teleülésen jelent problémát a háziorvos-kérdés, talán még viszonylag szerencsésnek is mondható...

 

civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr487229267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása