HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Megoldhatatlan probléma előtt a magyar társadalom!

Fordítva ülünk a lovon megint, hiszen sokalljuk egyes emberek nyugdíját. Az egész szocializmus bukásának egyik alapja az volt, hogy a fő jelszava a „Le a gazdagokkal”-ban fogalmazódott meg. A nyugdíj megszerzése nem protekciós, hanem életviteli és életszerencse kérdése.

A magyar nyugdíjakkal nem az a baj, hogy keveseknek sok, hanem az, hogy sokan vannak, akiknek alacsony a nyugdíja, és tömegesen nem tudják az alapvető életkörülményeiket fenntartani belőle.

Azzal szembesülünk nap, mint nap, hogy az adóelkerülő és adó elkerülésre kényszerített korosztályok jönnek be a nyugdíjrendszerbe, a minimál bérük után fizetett járulékok alapján minimál nyugdíjjal és ők még a szerencsések, mert van nyugdíjuk. 25 éve megy ez a játék, csak szemlesütve mindenki elment mellett.

Ez a magyar nyugdíj-pestis!

A devizahitelek miatt kialakult helyzet, egy kellemes emlék lesz ahhoz képest, ami már robbanás előtti állapotban van. A megtakarítás nélküli, várhatóan minimál nyugdíjasok és nyugdíj nélküliek jelentős tömege lesz az idősebb korosztály jellemzője. Az adóelkerülés 25 évének következménye - amelyben jelentős része van az államnak, a vállalkozásoknak és az egyéneknek – itt van az ajtónk előtt!

Sokan képtelenek lesznek megérteni, hogy mi is történt velük, a jövedelem többletből, amit zsebbe kaptak és ma is kapnak, semmi megtakarítást nem képeztek, felhalmozott vagyonuk nincsen, maximum egy teher nélküli lakásuk, vagy házuk. Az ingatlanpiac ismeretében ezek jelentős része nem forgalom képes, vagy csak alacsony áron.

Gyermekeik egy része hasonló helyzetben van, gazdasági erejük rendkívül kicsi, éppen ezért azzal kalkulálni, hogy képesek lesznek a kialakult helyzetet kompenzálni, hiba! A kialakulóban lévő helyzet nagyon mély szociális és politikai feszültségeket fog okozni, nem beszélve a gazdasági következményekről, hiszen generációk esnek ki a fogyasztás rendszeréből, az egyre növekvő nyugdíjas csoport várható fogyasztása jelentősen csökkenni fog, ami hatással lesz az ÁFA, és egyéb adók tömegére.

Sürgősen társadalom elé kellene tárni ezt a problémát és megkezdeni a társadalmi párbeszédet a lehetséges megoldások elfogadtatása miatt.

 

Csiripa Sándor 

civilhetes.net

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr987242281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Értelmes, érhető írás. A mai idős nyugdíjasok egymásközt hőbörögnek, mert sem tisztelet, sem pénz. Kétszer építették fel az országot, 1945 és 56 után. A leendő nyugdíjasok mit tettek? Tudom, hogy sokak szerint a válasz: Fizetik vissza már 25 éve, azt a kölcsönt amit a korábbiak felhalmoztak, és ez lesz a magyarázat még 25 évig, vagy tovább.
süti beállítások módosítása