HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Hajlamosak vagyunk időnként viccelődni azon, ha egy-egy ismerősünk még 25 éves kora felett bőven is otthon lakik a szülőknél. Mama kicsi fia.

Na igen, de elképzelhető, hogy a jelenség terjedésének akár jelentősen mérhető, negatív hozadéka is lehet kontinensünk gazdaságára. Magyarországon is egyre többen élnek „mamahotelekben”.

A Tárki legfrissebb felmérése szerint a hazánkban élő 18 és 34 év közötti fiatalok (vagy nem is annyira fiatalok) közel kétharmada a szülői házban él, a legtöbb esetben szinte ugyanúgy és ugyanolyan kondíciók mellett, mint akár serdülőkorában.
2008 és 2012 között tíz százalékkal nőtt az említett életkorban még mindig otthon élők száma.

Mindennek okai természetesen igen összetettek, bár világviszonylatban is azt lehet mondani, hogy a  magyar fiatalok az átlagosnál mindig is később hagyták el a „fészket”. Közrejátszik mindebben az egyre hosszabbra tolódó, a felsőoktatási tanulmányokkal eltöltött idő, de az is, hogy a tárgyalt korosztály képviselői rendre jobb egzisztenciális lehetőségekre várnak, s ez a várakozás akár évtizedesre is nyúlhat a munkába állástól számítva.

A probléma nem csupán azon a ponton keresendő mindezzel kapcsolatban, hogy a családalapítás időpontja jócskán kitolódik (mely egyébként önmagában rejti annak veszélyét is, hogy a leendő generációk szülei már akkor a nyugdíjkorhatárnál fognak járni, amikor ők még csak éppen hogy ballagnak a gimnáziumból), de a kényelem sokszor járhat akár az életbe vetett közönnyel is.
Egy spanyol, a gazdaság jelenlegi állapotát vizsgáló felmérés tanúsága szerint jelenleg 2 millió olyan ember él a mediterrán országban, aki 15 és 29 év közötti, s tanulással, munkával egyáltalán nem foglalkozik, s szülei lakásában él.

Egy szélsőségesen közönyre hajlamos generáció kinevelődésének veszélye, s annak különös ténye, hogy az emberek egész egyszerűen nem vásárolnak, vagy építenek új ingatlanokat azonban már jóval tovább mutat az egyéni furcsaságokon.

A „mamahotelek” működése egy egészen abszurd társadalmi képet rajzolhat ki a jövőben, melynek az is természetes eleme lehet, hogy egy közel 1 millió forintot kereső, sikeres 30-as még anyukájával mosatja a ruháit, s talán be sem száll a rezsiköltségekbe.

 

(A kép forrása: ona.idnes.cz)

civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr607379074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása