HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Azt még nem tudni pontosan, hogy mikor, de a jelenlegi formában egész biztosan meg fog szűnni az Uniós pénzek milliárd eurós, tagországok számára megengedett, lényegében korlátlan felhasználási lehetősége.

A kérdés, hogy mikor.

Ma még zökkenőmentesen építhetünk tíz fok roppantul szabványos lépcsőt hárommillió forintért, vagy akadály mentesíthetjük az önkormányzat bejáratát még több millióért, s bár a munkálatok valós költsége a támogatási összegek töredékéből kijön, azért senki nem utasítja vissza a többletet. Megy inkább az ügyes leszámlázgatás, szürke megoldások tömkelegét vitte már a gyakorlatba azon országok kisebb-nagyobb hatalmú felelőseinek csapata, amelyek az Uniós „fejlődő” kategóriájába tartoznak. A németek, a spanyolok, a hollandok és a többi erős ország gazdasága pedig részben azért termel, hogy mi tudjunk játszadozni. Cserébe hosszú távú projekteteket alapoznak meg Közép-Kelet-Európában, s bíznak benne, hogy megéri várni. De minden összeg véges, s minden idő lejár egyszer.

Az úgynevezett „konvergencia régiók” felzárkóztatása jelenleg még mindig a legfontosabb célok közé tartozik az Unió prioritási sorrendjében. A baj az, hogy bár ömlesztik a pénzt a legfejletlenebb, keleti országokba, azok valódi eredményeket nem igen tudnak felmutatni egyelőre, s egészen biztos, hogy egy évtizednél több időre van szükségük, még abban a rendkívül szerencsés helyzetben is, ha a pénzek teljes egésze valós és releváns felhasználásra kerül. Azonban jól tudjuk, hogy ahol csak lehet, a vezetők igyekeznek jól járni a támogatási összegekből, s mivel minden szépen lepapírozásra kerül, ezért teljesen természetes, hogy egy építkezésen mondjuk egy zsák cement 300 ezer forintra jön ki...

Annak tényét, hogy Görögország teljesen tönkre ment, pedig hihetetlen mennyiségű pénzt ölt bele életben tartásába az EU, nemhogy nem lesz könnyű kiheverni, de jelen pillalantban arra nézvést a legnagyobb az esély, hogy a gazdaság motorját működtető országok megálljt parancsolnak és közlik, eddig volt pénz, ezután csak annyi lesz, amennyi éppen elegendő a konvergencia régiók számára a tagság fenntartására.

 

(Fotó: piacesprofit.hu)

civilhetes.net

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr257595348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

euró = franchize coin, amit buszmegállók építgetésért osztanak.

mikor lépünk már ki ebből az imperialista európai terrorállamból végre?
süti beállítások módosítása