HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Szegedi vs. Kalocsai paprika. Mindannyian ízlésünknek megfelelően választunk közülük, valaki az egyiket, valaki a másikat kedveli. De az biztos, hogy a magyar konyha egyik alapfűszere a pirospaprika. Amit eddig nem figyeltünk az nem más, mint az, hogy mennyire magyar a magyar fűszerpaprika.

A Szegedi Paprika Zrt. weboldalán csak annyit tudunk meg a lefotózott termékről, hogy

"Őrölt paprika csemege 100g".

A gyártó weboldala nem túl informatív, de annyit azért megtudtunk, hogy a szegedi fűszerpaprika Zrt.-nek vannak saját nemesítésű fajtái.

Azután, ha megfordítja a csomagolást, akkor látható, hogy a szegedi paprika nem 100 százalékban magyar, mert termőhelyként Spanyolország és Szerbia is megjelenik a csomagoláson. Ezen a szegedi őrölt paprikán nem láttunk "Magyar termék" vagy "Hungarikum" logót. Kissé becsapva éreztük magunkat, na nem a logók hiánya miatt, hanem azért, mert már ez sem tisztán magyar termék. A gyártó weboldala azonban hallgat az országhatáron túli termőhelyekről.

Nem vettünk belőle, nyilván a gyártó garantálja a minőséget, nem is azzal van a baj (nem nagyon főzök - a szerk.), hanem a tradícióval, a hittel, hogy ez magyar. De ez a paprika nem annyira:(

Mi a helyzet a Kalocsaival?

A polcon tovább nézelődve megtaláltuk a másik nagy klasszikust, a kalocsait. Az általunk fotózott paprikán sincs a "Hungarikum" vagy a "Hazai termék" logó, de őszintén bevallva, eddig nem is nagyon figyeltük a csomagolást. Abból indultunk ki, hogyha Kalocsai Fűszerpaprika, akkor biztosan magyar. Jó tíz percet töltöttünk el az áruház paprikás polcánál, közben jöttek vásárlók, akik a vizsgálódásunk közben is vettek le paprikát a polcról és ők sem nézték meg a csomagolást.

A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. weboldalát tanulmányozva sehol nem találtunk arra konkrét utalást, hogy Magyarországon kívül más termelőhelyek is lennének, a csomagolásokon viszont termőhelyként szerepel Spanyolország is. A honlapon így fogalmaz a gyártó:

"Tudja,  hogy ezt az élményt csak a kalocsai és a tájkörzeten kívül (Szeged, egyéb) termelt magyar fűszerpaprika fajtákból előállított őrlemény teszi csak lehetővé az Ön számára?"

majd hozzáteszi,

"Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. több mint ezer jogi személyiségű (TÉSZ, szövetkezet, Zrt., Kft., stb.) és természetes személlyel (vállalkozók, őstermelők) áll szerződéses kapcsolatban, biztosítva az export és belföldi igényeket kielégítő végtermék alapanyagát."

Számunkra csalódás, hogy csak részben, százalékosan kifejezve, 30-50 százalékban magyar paprikából készül a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika. Ez szomorú.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr877663964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása