HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Hosszas huzavona után eldőlt a Magvető sorsa. Az állam negyven millió forintot fizet érte a városnak, a szerződés polgármesteri aláírás nélkül nem jöhetett volna létre. "Tétényi Éva független polgármester 1500 lakossági aláírásra hivatkozva megvétózta az esztergomi képviselő-testület fideszes többségének csütörtöki döntését" – írta 2013. május 24-én a hvg.hu.

De mi történt azóta?

Most már nem számít, mit szeretne 1500 ember? Úgy tűnik, hogy egy polgár kívánságának figyelmen kívül hagyása hozzávetőlegesen huszonhétezer forintot ér Esztergomnak.

Mint az egyértelműen kiderült, a szobor helyére egy körforgalmat szeretnének, ezért kellett "felajánlani" azt. Hogy az állam fizet azért, hogy segíthessen benne, csak a polgármester ügyességén múlt. Józan paraszti ésszel átgondolva lehet, hogy eredetileg is ez volt a terv, csak fel kellett nyomni az árat. Ha ez volt a terv, akkor nem sikerült túl jól, mert egy ilyen kaliberű műalkotás értéke valószínűleg jóval több, mint negyven millió forint.

Az említett körforgalom nem is biztos, hogy indokolt a Magvető helyére, mivel azon a részen most sincs probléma a közlekedéssel. A gyalogosok számára valóban veszélyes a kereszteződés, de ez a probléma két gyalogosátkelő létesítésével megoldható volna.

Ugyanakkor körforgalom létesítésére valóban szükség van, de nem a Baross Gábor utcán, hanem a Terézia utca – Dobogókői út – Petőfi Sándor kereszteződésben. Az említett csomópont a belvárost elkerülő autósok szempontjából kulcsfontosságú. Gyakorlatilag egész nap hosszú sorban várakoznak az autók, valamint a Dobogókői útról érkező autósok nagy részének nem egyértelmű, hogy a kórház felé egyenesen haladva indexelniük kellene. Aki mégis jelzi, hogy a főútról jobbra tér ki, annál pedig nem lehet tudni, hogy egyenesen megy tovább, vagy a Kálvária útra kanyarodna. Évek óta mondjuk, hogy indokolt lenne ott gyalogátkelőhelyeket létesíteni, mert balesetveszélyes az átkelés.

Tudható, hogy a szobor árából szeretnék rendbe tenni annak helyét (talán ez lehet a tervezett körforgalom?), továbbá költenének belőle a környékén lévő játszótérre is (Melyik játszótér, a Budai Nagy Antal utcai vagy Schweidel József utcai?). A Magvető-park rendbetételére javaslunk néhány kilogramm fűmagot, és pár tő rózsát. A megmaradt pénzből igen sok kátyút lehetne betömni városszerte, de talán a közvilágítás-ügyet sem ártana végre valahára megoldani.

Ha már ilyen átlátszó módon, elvekkel és a népakarattal szembemenve, ennyire nevetséges összegért túladtunk egy műemléken, akkor próbáljunk már meg valami értelmes dologhoz kezdeni az érte kapott pénzzel!

Címkék: Esztergom

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr945784824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

És az utak mikor lesznek rendbetéve? A buszpályudvar-Tesco körnékény fél méteres kátyúk vannak!! Nem normális állapotok vannak arrafelé és nem képesek megoldani, esztergom visszazuhant a középkorba.
süti beállítások módosítása