HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

A ma reggeli vásárlásnál azt vettem észre, hogy a hipermarketben a kaliforniai paprika ára darabonként 899 forint. A napi bevásárlásnál észre sem vesszük, hogy élelmiszereink ára így megnőtt. De nem csak az élelmiszer. A napi bevásárlással járó összes költségünk megemelkedett.

1 db paprika ára

Kezdem azzal, hogy öt évvel ezelőtt be tudott úgy vásárolni a család, hogy 10-15 ezer forintból megtelt a bevásárló kocsi. Most ugyanehhez az összeghez bőven elég, ha csak kosarat húzzuk magunkkal. Nem is nagy baj, mert úgysem tudnánk többet hazacipelni.

Azokban az időkben el tudtunk menni autóval vásárolni, mert 8-10 ezer forintból tele lehetett tölteni, ez kitartott egész hónapban. Aki most ugyanennyiért tankol, az örülhet, ha két hetet elmegy belőle. Sokunknak azonban ez nem okoz problémát, mivel autónkat vagy már eladtuk, vagy vannak akiknél már erre sem volt szükség, mert elvitte a bank.

Vannak szerencsés emberek, akiknek még megvan a járművük, ezért ők fizetnek. Fizetik a benzint, a súlyadót, az autójuk kátyúk utáni javítását, de ha ez nem volna elég, még a vitamint tartalmazó paprikáért is ki kell fizetniük 899 forintot.

Az amúgy is drága 707,87 forintos nettó árra még rájön 191,13 forint ÁFA. Ha ez az adónem nem 27% volna, hanem csak 5%, akkor egy paprika ára máris "csupán" 743 forint volna. A különbség 156 forint egy darab paprikánál.

Nap mint nap beszélgetek idős emberekkel, akik arról panaszkodnak, hogy a kis nyugdíjuk semmire sem elég. Ők mégis megélnek valahogy, maguk sem tudják megmondani, miként. Elmesélik, mióta megbetegedtek, azóta nyugdíjuk legnagyobb része elmegy a gyógyszerekre. Ugyan most olcsóbb lett a fűtésük, olcsóbban is tudnak főzni, de most nincs mit. Amíg évekkel ezelőtt meg tudták főzni a kiadós vacsorát, ami napokig elég volt, most örülnek, ha minden nap össze tudják kaparni az aznapi étkezésükhöz elegendő alapanyagot.

Azt mondják, lehet olcsóbb a gáz, ha többször kell használniuk, lehet olcsóbb a fűtés, ha az élelmiszer drágább. Az egészséges életmód alapja a változatos étrend, ugyanakkor 899 forintos paprika darabárnál elég nehéz változatosan étkezniük.

Ezek után nyugodtan mondhatjuk, hogy 899 forint egy darab paprikáért felháborítóan sok pénz.

 

HN

http://civilhetes.hu/899-forint-egy-darab-paprikaert-felhaboritoan-sok

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr415818302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én úgy tudom, hogy 899 Ft egy kg paprika és nem egy db ára.
Szerintem Civilhetes is pontosan tudja, hogy nem egy darab ára annyi, de az nem illik a koncepciójába.
Csak jobban hangzik, hogy a nyugdijas nem tudja megvenni a kaliforniai paprikát sem a kis nyugdijából.

Lehet kimoderálni.
Úgy van.. a cikkíró rutinból vásárol és rettenetesen benézte, hogy kb 2 hete már nem darabáras, hanem kilós áras a kalif paprika a Tescoban :)... Képzelem, mennyire felháborodott, és hosszú időt töltött a cikk megírásával, aztán hiába :)
az semmi, de a garnéla is kurva drága.
süti beállítások módosítása