HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

A Fidesz-frakció unortodox törvényértelmezésének ékes bizonyítékai az általuk 2011 áprilisában megszavazott, de az Alkotmánybíróságon elkaszált reorganizációs terv elfogadásának a körülményei. Az Esztergom hivatalos honlapján megtalálható jegyzőkönyv szerint az azóta távozott aljegyző így fordult az egybegyűltekhez: "Tisztelt képviselőtestület vagy nem tudom, minek nevezzem most ebben az esetben önöket (...) jogi aggályaim vannak ennek az ülésnek a megtartásával, és mindez felvetheti mások részéről a most meghozott döntések érvényességét (...)."

Hol a pénz?

Az Alkotmánybíróság vélhetőleg nem találta kielégítőnek e válaszokat, ezért december 2-án visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a fideszesek reorganizációs rendeletét azon indoklással, hogy azt "az ellenzéki képviselőket és a polgármestert kizárva" fogadta el a Fidesz-frakció.

Az állam válaszul 2011 decemberében a város anyagi gondjai miatt átvette az esztergomi intézményeket (12-t), de az önkormányzattól inkasszóval leemeli a működtetési költségeiket, ami közel 400 millió forint. Jellemző, hogy Szabó Erika, Czunyiné Bertalan Judit és Navracsics Tibor az előterjesztésben még úgy fogalmazott: azért kell a megyének, illetve az államnak átvennie ezeket az intézményeket, mert a képviselő-testület folyamatosan törvény- és alkotmánysértő. Három nap múlva ez a sor kikerült a fideszes képviselők indítványából, hiszen az alkotmánysértés közvetlen ok lehetett volna arra, amit az esztergomiak olyannyira szeretnének, és amit a Fidesz olyannyira el akar kerülni: a városházi testület feloszlatására. Ezután az Országgyűlés név szerinti szavazásban elutasította az ellenzéki pártok azon kezdeményezését, hogy oszlassák fel Esztergom önkormányzatát.

2012-ben a város csak mintegy a felét tudta befizetni az 1,1 milliárd forintnak. Az akkori költségvetési törvény szerint ha a város nem fizet 90 napon túl, akkor az állam adósságrendezési eljárást indít Esztergom ellen. Ez nem történt meg, viszont 2013 júniusában az Országgyűlés visszamenőlegesen úgy módosította a 2012-es költségvetést, hogy Esztergom tartozását adók módjára lehessen beszedni.

Kétes döntések

Tétényi Éva maga is sok esetben a Fideszhez hasonlóan erősen megkérdőjelezhető módon politizál, ha úgy tetszik, felveszi a kesztyűt, de vajon érdemes-e a törvénysértésekre és visszás döntésekre hasonló módon felelni? Jó példa erre a költségvetés.

2013 márciusában Tétényi az általa korábban megvétózott költségvetés újratárgyalására kérte a helyi Fidesz-KDNP-frakciót, de mivel nem született kompromisszum, Tétényi Éva visszavonta előterjesztését, és közölte, hogy a törvények szerint az átmeneti időszakban ő gazdálkodik.

"Az új önkormányzati törvény megerősített polgármesteri lehetőségeivel élek. Amíg nem fogadnak el kompromisszumos megoldást, nincs aláírás, és a törvény szerint a 2012-es költségvetés keretein belül gazdálkodhatok. Ez egy joghézag, amit a törvényhozók nem vettek észre. Ha nem tetszik, jogilag támadják meg" - jelentette ki Tétényi.

Meggyes Tamás volt polgármester kijelentette, hogy az "előterjesztés visszavonása súlyos jogi tévedés". A vétó után 15 napon belül kérhet újratárgyalást, "de ha a testület dönteni akar és ön nem engedi, akkor törvénysértésben van".

A jegyzőt helyettesítő Sarkantyú Adrián elmondta: a jogszabályok szerint, ha nincs döntés a költségvetésről, akkor nem is lehet végrehajtani, viszont a polgármester megilleti a visszavonás joga. "De itt a törvény véget ér, ami most történt, arról jogi állásfoglalást kell kérni".

A polgármester korábban azért vétózta meg a költségvetést, mert a Fidesz-frakció módosító indítványaival elfogadott tervezet szerinte súlyosan sérti az önkormányzat érdekeit, mivel több feladatra nulla forintot tervezett, és veszélyezteti a közigazgatást is azzal, hogy 24 embert építene le a polgármesteri hivatalból.

Előzőleg Tétényi Éva elmondta: nem fogadja el a hivatal létszámleépítését, de a költségvetést 87 millió forinttal csökkentették, valamint csökkentettek több, korábban túltervezett bevételi előirányzatot, a városüzemeltetési holdingtól viszont 122 millió forint bevételt szeretne a költségvetésbe felvenni. Majd bejelentette, hogy az előterjesztés joga az övé, ezért visszavonja a javaslatot, és kompromisszum nélkül nem lesz költségvetés.

Steindl Balázs frakcióvezető figyelmeztette a polgármestert, hogy a törvények értelmében költségvetés híján a miniszternek mérlegelési lehetőség nélkül meg kell vonni Esztergomtól a normatív támogatást.

Az önkormányzat működési zavarai miatt Tétényi Éva kezdeményezte az Országgyűlésnél az esztergomi képviselő-testület feloszlatását 2013 novemberében, hiszen még akkor sem volt költségvetés.

Esztergom városközpontja 2014. március 10-én
Esztergom városközpontja 2014. március 10-én

2013 nyarán újból a közvilágítás kikapcsolására került sor, az anyagi helyzet őszre rendeződött, ám az égők visszatekerése hosszas folyamat, sok helyen egészen 2014 év elejéig nem volt közvilágítás.

 

Bartus Tamás

 

http://civilhetes.hu/a-kormany-is-segit-a-helyi-fidesznek

Címkék: FIDESZ Esztergom Tétényi Éva POLITIKA

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr545864357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van ott bőven mit megvizsgálni,ha tanultak választani rendesen,akkor többet tudunk majd meg.
Polgármester mellé ugyanolyan képviselőket is kell szavazni--ez egyetemes dolog minden politikusnak
Az Esztergomiaknak sikerult egy testuletbe osszehozniuk a bárányt a farkassal,...aztán csodálkozunk , hogy nem jonnek ki egymással..
"Az állam válaszul 2011 decemberében a város anyagi gondjai miatt átvette az esztergomi intézményeket (12-t), de az önkormányzattól inkasszóval leemeli a működtetési költségeiket, ami közel 400 millió forint."

Az intézményeknek akkor is működniük kell, ha a pm és a testület akármilyen okból akadályozza a működésüket.
süti beállítások módosítása