HTML

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Friss topikok

A fagyasztóban lévő 37,5 százalékos vodka mellett hetek óta van egy ugyanolyan és két hasonló alkoholtartalmú másik ital. A vodka kővé fagyva, a többin még hártya sincs.

A kővé fagyott vodka

Barátaimmal régóta próbálunk rájönni arra, hogy lehet az, hogy a vodka megfagyott a mélyhűtőben.  Leültem a számítógép elé, órákon keresztül bújtam az internetet, de nem találtam a vodka fagyáspontját. A netezők nagy része úgy nagyjából -18 és -22 °C közé tippeli. Lehet, hogy a mi fagyasztónkban ennél sokkal hidegebb van?

Azt írják – és ez logikus is -, hogy nagyban függ az italban lévő alkohol mennyiségétől. Megnéztem, a vodkában 37,5% az alkohol. Keressünk hát egy másik italt, amiben szintén 37,5% az alkohol! Hogy a kísérlet azt is megmutassa, mekkora alkohol százalékig fagynak meg az italok, hoztunk két olyat is, amiben egy kicsivel több a szesz.

Mindet betettük a vodka mellé és vártunk.

Eltelt egy óra és semmi. Egy nap múlva a teszt italokon még mindig nem látszott a fagyásnak nyoma sem.  
Most, két héttel a fagyasztás kezdete után meg kellett állapítanunk, hogy a másik ugyanakkora alkohol tartalmú ital valahogy nem akar megfagyni ugyanazon a hőmérsékleten, amin a vodkásüveget úgy lehetne összetörni, hogy egyetlen cseppje sem vész kárba.

A többi nem fagy...

A kérdésre, hogy a vodkánk mitől tudott megfagyni ugyan nem kaptunk választ, de egy másik, többeket foglalkoztató kérdésre már legalább tudunk felelni:


Alkoholos italból lehet jégkockát készíteni?
Igen, a vodkából lehet.

 

-hn-

Címkék: Szórakozás Kísérlet

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr795872614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a cikk mi a faszom? A különleges olcsójános vodkára szerintetek nem vonatkoznak a kémia szabályai?

Ilyen marhaságot írni, hogy a fagypontot -18 és -22 közé tippelik sokan is szép. Azt nem tippelni kell, hanem fagyponttáblázatból megnézni, ti nagyon marhák. 37,5% esetén konkrétan -21 fok.

Egy rendes fagyasztó ilyet nem tud, így valószínűleg sem az üvegre írt alkoholtartalom nem egyezik a benne lévő folyadékéval, se nem tiszta víz-alkohol elegyről beszélünk, ami szintén boríthatja az adatokat.

Kurva nagy rejtély volt ez, ahhoz meg külön gratulálnék, ha tényleg órákig bújtad az internetet a sikertelen felderítéséhez. Kb. 9. osztályos kémiaórán tanulsz erről.
@Billy Pilgrim: Na idefigyú:

A KOMMENTELŐNEK: Először is melyik tököm-táblázatba nézed meg azt a fagyáspontot - ha abban a vodkában van glicerin is?

Mert van, különben "reszeli" a torkot. Ezt jobb ha tőlem tudod.
A "finom, selymes" vodka a glicerintől az - a glicerin viszont a fagyálló közeli rokona - finomabb (fogyasztható)változatban.

És azt a baromságot meg honnan veszed, hogy egy mai fagyasztó nem tud -21° -ot? Mérted?
Bármilyen kutyaütő háztartási fagyasztó tudja ezt - a jobbak - 30°-ig is lemennek.

A SZERZŐKNEK: A vodkátokkal van a gond!

Egy "rendes", 37,5% V/V vodka mínusz 20-25 fokon elkezd sűrűsödni, kicsit kelletlenebbül folyni - de szó se róla, hogy megfagyna.
Ezen a hőfokon simán pohárba tölthető és víztiszta marad - még megzavarosodnia sem szabad neki.

Tehát titeket átvertek, szar vodkát adtak el nektek - sajna ez van.
.
v@Billy Pilgrim: Mondjuk ez nem ilyen egyértelmű amit írsz... 1. A Kalinka kereskedelmi forgalomba kapható Vodka, tehát ha nem annyi az alkoholtartalma ami rá van írva, akkor az a fogyasztók csúnya átbaszása.... Ugye Zwack Rt?
2. E mellett a többi ital sem tiszta alkohol-víz elegy, tehát ott is kell számolni, a cukor és egyéb ízanyagok módosító hatásával.
3. Láttam már olyan hűtőt, ami egy meghibásodás miatt -41C-ot produkált...

Ettől függetlenül valószínűleg nem 37,5 amit annak írnak...
Szerintem azt valaki sunyin issza és vizet tölt bele, vagy valami nagyon gagyi.
Az első oszlop %% alkoholtartalom
2. sűrűség
3. Fagyáspont

2,50 [ 0,9936 ] -1,00
4,80 [ 0,9897 ] -2,00
6,80 [ 0,9866 ] -3,00
11,3 [ 0,9801 ] -5,00
13,8 [ 0,9767 ] -6,10
16,4 [ 0,9733 ] -7,50
17,5 [ 0,9719 ] -8,70
18,8 [ 0,9702 ] -9,40
20,3 [ 0,9682 ] -10,6
22,1 [ 0,9658 ] -12,2
24,2 [ 0,9628 ] -14,0
26,7 [ 0,9591 ] -16,0
29,9 [ 0,9540 ] -18,9
33,8 [ 0,9472 ] -23,6
39.0 [ 0,9372 ] -28,7
46,3 [ 0,9219 ] -33,9
56,1 [ 0,9001 ] -41,0
71,9 [ 0,8631 ] -51,3

Egyébként a mélyhűtőből kivett vodkát veszélyes rögtön inni. Ugyanis nagyon hideg, hiába folyik. Az orosz északon az üzletekben szeszt is árulnak, nem csak vodkát. Egyszer kitettük a felesleges üvegeket az ajtón kívülre a mínusz negyvenre. Mivel fogyott rendesen az anyag, valaki kintről is behozott egy üveget és széttöltötte. Megfagyott a nyelvem vége :( Azóta tudom, miért vesznek az oroszok hűtőt északon is. Azért, hogy melegen tartsa a vodkát.
Szórakoztatóak a kommentelők!!!!
Kalinka nekem is megfagyott. Amúgy meg a fejem is fáj tőle. Két indok, miért ne vegyek többet.
Tegyél be mellé egy minőségi vodkát, aztán csodálkozz, hogy nem fagy meg. Kicsit sűrűbb lesz, máshogy folyik. Ennyi. A Kalinkával meg cipőt kell tisztítani, nem meginni
A -21 fokos adat korrekt, kb. ennyi a 37,5 térfogatszázalékos szesz fagypontja. (A grani által bemásolt táblázat tömegszázalékot mutat.)

Amit valamiért senki sem fedezett fel, az az, hogy a víz túlhűthető, azaz -48 °C-ig még önmagában sem fagy meg, ha nincs benne szilárd szennyeződés (akár egyetlen porszem), ami körül ki tudna kristályosodni. Tehát a vodkában volt ilyen „kosz”, míg a két rumban nem.

A két whiskyben (a bal oldali 40, a jobb 43 százalékos) vagy szintén nem volt, vagy nem volt elég hideg nekik (-23, illetve -26 °C.)

Az alkoholtartalmat elcsalni egyébként nagyon rossz ötlet volna a gyártó részéről, mivel a 2000 Ft/7dl-es fogyasztói árból kb. 150 Ft a vodka előállítási költsége, azaz csak ebből tudna lefaragni pár forintot. Minden egyéb költség megmaradna, még a jövedéki adó és az ÁFA is, hiszen papíron továbbra is 37,5%-os szeszről lenne szó.
Egy rendes fagyasztószekrény -20 C hőmérsékleten működik maximum.A normál hűtőn belüli fagyasztótér általában -18 C..
A Kalinkás üvegben nem csak vodka volt ám - ha jól látom a képen, hogy ez egy erősen megkezdett üveg volt ! Ha jól látom az üveg tetemes részét levegő tölti ki.A lehült levegő térfogtcsökkenése miatt az üvegben lecsökkent a nyomás, az alkohol intenzíven párologni kezdett, ezzel további hőt elvonva tőle és az alacsonyabb nyomáson a pia is előbb fagy meg...és az üvegben maradt piának így sikerült megfagynia...teli üveg pia ugyan úgy nem fagyott volna meg, viszont így legalább sikerült házi úton előállítani egy hőcsövet :-)