HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Várható volt, bekövetkezett: Sümegen nem indult be az oktatás a John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központban. 

Politikai belharc? Szakmán belüli ellehetetlenítés? Lehetne még további kérdések   formájában találgatni, de nem érdemes. Ugyanis az oktatásügyben tapasztalt káosz miért pont Sümeget kerülte volna el? 

Idén január 20-án kezdődött a kusza történet. Ekkor vette nyilvántartásba az oktatási hivatal a sümegi John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot (KFKK). Majd megkapták a működési engedélyt is. Ez a szeptemberi tanévkezdéshez elég késői időpontnak tűnt. Miért csak idén? A CIVILHETES kérdésére Kertész-Bakos Ferenc, az intézmény szenátusának vezetője elmondta, előbb nem lehetett, mert az oktatási törvényhez 2015 novemberében alkották meg a rendeletet, és csak ekkortól indulhatott meg a folyamat.

A történet tehát itt kezdődött és úgy volt, hogy idén szeptembertől gazdálkodás és menedzsementet, illetve kereskedelem és marketinget tanítanak majd. A Balog Zoltán vezette Emmi tehát az év elején hitelesítette, hogy ősztől már indulhat is a tanítás a sümegi John Henry Newman Közösségi Felsőktatási Képzési Központban. Csakhogy. A mai napig nem tisztázódott egy sor olyan dolog, amely a törvényes működést indokolta volna.

A sümegi John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ úgy jött létre, hogy a pécsi Kárpát-medencei Jövő Egyetem Egyesület Nonprofit Kft. a sümegi önkormányzattól ingatlan használatbavételi engedélyt kapott 10 évre, felsőoktatási képzési központ működtetésére. A közösségi felsőoktatási képzési központ működtetéséhez ugyanis ez a feltétel feltétlenül szükséges. Azért, mert az Oktatási Hivatal a jogszabályi előírások alapján csak így minősítheti át a Kft.-t képzési központtá.

Az országos sajtóban sorra jelentek meg a cikkek a sümegi botránnyal kapcsolatban, majd elhalni látszott az érdeklődés. Most nagy a csend, nem tudni mi a helyzet. A legbiztosabb állítás az, hogy se oktatás, se tisztánlátás. Ezért a  CIVILHETES az Oktatási Hivatalhoz fordult az üggyel kapcsolatban. A következő választ kapta a szerkesztőségünk:

"Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az Oktatási Hivatal nyilvántartásának mai állapota szerint a John Henry Newman Oktatási Központ Korlátolt Felelősségű Társaság szerepel a nyilvántartott, működési engedéllyel rendelkező közösségi felsőoktatási képzési központok között.

A Hivatal ugyanakkor értesült olyan információkról, amelyek szükségessé tehetik a közösségi felsőoktatási képzési központ működéséhez szükséges, jogszabályban előírt feltételek fennállásának vizsgálatát az erre irányadó hatósági eljárás keretein belül. Jelenleg tart a szükséges információk gyűjtése, feldolgozása.

 Ennél több felvilágosítással jelenleg sajnos nem tudunk szolgálni, tekintettel arra, hogy ezen ügyben lezárult működésiengedély-felülvizsgálati eljárásról nem beszélhetünk, változás az Oktatási Hivatal nyilvántartásában pedig csakis egy jogerősen lezárult eljárást követően állhat be. Reméljük, válaszunkkal segítségére lehettünk!

OKTATÁSI HIVATAL - Kommunikációs Osztály"

Vagyis a hivatal értesült olyan információkról, amelyek szükségessé tehetik az KFKK működéséhez szükséges, jogszabályban előírt feltételek fennállásának vizsgálatát. Ez is igen kései reagálásnak tűnik, hiszen a sajtó is tele volt azzal: az intézmény háttere zavaros, szellemi atyja egy korábban politikusok kamudiploma-botrányairól elhíresült férfi, Kertész-Bakos Ferenc.

A CIVILHETES egyes forrásai szerint  politikai belharcok is folynak. Itt jönnek képbe a Matolcsy György által elnökölt Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak pályázatai. Az MNB által működtetett alapítványok kapcsán országos botrány kerekedett, kormánykörökben is többen kiakadtak, Matolcsy ,,ténykedését" nem kísérte vastaps. A sümegi John Newman 3 tenderen is nyert. A John Newman vezetői ellen feljelentés született sikkasztás gyanúja miatt, és a pályázati pénzek elköltésével kapcsolatban is vizsgálatot sürgettek. A könyvvizsgáló rendben talált mindent - mondta a CIVILHETES-nek Kertész-Bakos Ferenc, aki hozzátette: az MNB három pályázatával kapcsolatban pedig maga a kiíró állapította meg, hogy arra költötték a pénzt, amire adták. Azonban információink szerint jelenleg is folyik a rendőrségi vizsgálat.


Az el nem indult felnőttképzés helyszíne Sümegen

Más feltételezések szerint a főiskola magának próbálja megkaparintani az önkormányzattól kapott épületeket. Ugyanakkor Kertész-Bakos Ferenc a CIVILHETES-nek elmondta: visszaadták az önkormányzatnak az épületek működtetési jogát, ezzel is mutatván a kompromisszumot, azt, hogy számukra a képzés beindítása a fontos, nem pedig az, hogy ki az üzemeltető. Itt is furcsa ellentmondások vannak. Helyi információink szerint ugyanis Kertész-Bakos Ferenc még most is magáncélra használja az épületet.

A sümegi polgármester pedig közölte: augusztus 25-ei hatállyal, rendkívüli felmondással megszüntették az ingatlanhasználati  szerződést a Kft.-vel, mert nem fizették a rezsit. Korábban - még júliusban - felszámolási eljárást is kezdeményeztek, miután a bérlő nem fizette ki az épület felújításási költségét az önkormányzat cégének. Ennek állítólag semmi hivatalos nyoma nincs. A polgármester a helyi újságban azt nyilatkozta: semmiféle viszonyt nem akarnak folytatni a John Newman-nel.

Ezzel kapcsolatban felmerülnek a kérdések:

Miért van kint az épületen a működési engedélyen alapuló névtábla?

Milyen jogalapon lakik Kertész-Bakos Ferenc az épületben, amelyet állítólag az önkormányzat visszavett?

Az épületből miért költöztették ki a szavazókört, ha az önkormányzat visszakapta a működési jogot?

A miértekre azért is kellenének a válaszok, mert a információink szerint a polgármester más szereplőkkel képzeli el a jövőt. Információink szerint van olyan érdekkör is, amely a Tatabányai Modern Tudományok Főiskolája és a Budapesti Harsányi János Főiskola együttműködése alapján létrejött Edutus főiskola tananyagát szeretné viszontlátni a sümegi oktatásban. Ugyanakkor jogszerűen nem lehet elindítani ugyanarra az épületre egy új üzemeeltető kft.-vel egy új közösségi felsőoktatási képzési központ létesítését. A polgármester szerint ez az eljárás megindult, benyújtják a kérelmet az Oktatási Hivatalhoz.

A történet persze itt is tele van ellentmondásokkal. A polgármester közelmúltban tett közleménye szerint szeptember 30.-áig minden szükséges engedély a birtokukban lesz. Ezért az általános felvételi eljárásban az új KFKK-nak lehetősége nyílik a 2017 szeptemberi képzés megindítására. A jelenlegi helyzet azonban az: az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a Sümegen nyilvántartott és működési engedéllyel rendelkező KFKK a John Newman. Ennek következtében az Oktatási Hivatalhoz jogszerűen nem lehetett benyújtani egy új KFKK működési engedélyének kérelmét, ezért szeptember 30-áig az engedély sem volt kiadható.

Az eddigiekben is átláthatatlan és jogilag is lehetetlennek tűnő helyzetet tovább fokozza az a tény: ezen a héten a John Henry Newman KFKK hivatalos honlapján bejelentették, miszerint hamarosan informatikai képzést indítanak. Abban az épületben, amit a polgármester szerint visszavett az önkormányzat.

A polgármester ingatlan visszavételre tett közleményét cáfolni látszik az a tény is, hogy a Veszprémi Törvényszék cégbírósági adatai szerint is a John Henry Newman KFKK van bejegyezve a Kossuth utca 2 szám alá.

A polgármester a megyei lapnak is nyilatkozott: "Elhárult az utolsó akadály, szeptember 10-én az önkormányzati épületek újra a birtokunkba kerültek, így nincs akadálya az új partnerrel kötendő szerződés előtt".

Ami az új partnert, az Edutus-t illeti, jelen helyzet szerint a honlapján nem található, hogy Sümegen indítanának képzést. Pedig ez elég jelentős dolog ahhoz, hogy közzé tegyék. Valamint: az előzőek tükrében nehéz elképzelni, hogy az engedélyek renben lennének.

Talán nem is az oktatás a fontos ebben az ügyben? Ingatlanok, pályázati pénzek, érdekkörök. Ez az egyre sötétedő árnyék terül szét az ügy mögött. 

Címkék: oktatás felnőtt képzés Sümeg John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központ

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr3511807751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

- Ez nem korrupció gyanús?
- Neeem, ez korrupció....
süti beállítások módosítása