HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Bár valóban zajlik a 100 milliméteres nehéz ütegek és a rakéta-sorozatvetők kivonása a Donyeck-megyei frontvonalról, a harcok még mindig nem hagytak alább.

Közben az ukrán vezérkar egy sajtótájékoztatón kifejtette, hogy kockázatos műveletet hajtanak vége az ukrán nehézfegyverzet kivonásával, hiszen szakadár oldalról ugyanezt csak „imitálják”, s valójában nem másról van szó, mint haderő-átcsoportosításról.

Mindeközben Luhanszk és Deblaceve környékén Liszenko szerint újra jelentős szakadár aktivitás jeleiről érkeztek információk. Az ukrán megfigyelők komoly, ellenséges haditechnika megjelenéséről beszéltek. Ha igaz a hír, az lényegében érvénytelenné teszi a minszki megállapodás vonatkozó pontjait.
Az információk hitelességéről egyelőre azonban nem érkezett megerősítés.

Liszenko folyamatosan arról beszél, hogy az oroszbarát szakadár oldal csupán látszatintézkedéseket foganatosít a fegyverkivonás terén. Egy február 26-i Facebook-bejegyzésében azt írja, hogy megfigyeléseik alapján a szakadárok legfeljebb a nehézfegyverzet 15%-át vonták hátrébb, ami egyenlő a nullával a megállapodások betartására nézve. Ennek megfelelően az ukránok ugyan eleget tesznek a fegyverkivonásnak, de tartanak tőle, hogy intézkedésük veszélyes lehet arra nézve, hogy a szakadárok a jelek szerint bármikor megszeghetik a megállapodásban foglaltakat.

Igaz mindemellett az is, hogy a szakadár oldal a minszki szerződés óta lényegében nem használ nehézfegyvert, ellenben a tűzszüneti megállapodást rendszeresen megszegi, amikor kisebb kaliberű tüzérségi fegyverekkel támadja az ukrán katonai állásokat.
Liszenko arról is beszámolt, hogy február 26. reggelétől 27. hajnaláig összesen 30 támadásról érkeztek információk.

Az oroszbarát fél tehát az ukránok álláspontja szerint nem tesz mást, mint látszólag a megállapodásban lefektetett szabályok szerint cselekszik, míg valójában egy pillanatig sem szándékozik felhagyni a harcokkal. Talán a nagy kaliberű fegyvereket is csak annyira vonta vissza, hogy bármikor visszaállítható legyen a teljes állomány, ha szükségesnek ítélik a vezetők.

 

civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr67229243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása