HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Veszélybe került a magyar sportolók riói nevezése! 

Forrás: olimpiaijatekok.eu

A Kúria jogerős döntésében ugyanis nemrég kimondta: a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 2012. február 26-ika óta meghozott összes döntése érvénytelen, így a szervezet ma is törvénytelenül működik. A súlyos helyzet miatt Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke és frakcióvezető-helyettese Polt Péter legfőbb ügyészhez és Balogh Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez fordult.

Könnyen lehet, hogy Los Angeles után a riói olimpia lehet a második, amelyen a magyar olimpikonok nem vehetnek majd részt. A MOB ugyanis a jelenlegi összetételében törvénytelenül működik, 2012. február 26-ig visszamenőleg az összes döntése érvénytelen – vagyis a riói nevezéseket sem intézhetné.

Mindezt azok a bírósági döntések mondják ki, melyeket Török Ferenc indított a MOB ellen: elsőként a Fővárosi Törvényszék, majd a Fővárosi Ítélőtábla, idén júniusban pedig a Kúria jogerős döntésében úgy határozott, hogy a MOB február 26-i közgyűlésének összehívása, lefolytatása, az alapszabály módosítása valamint az új tisztségviselők választása szabálytalanul történt.

A Kúria június 24-i ítéletében az szerepel, hogy a 2012. február 26-ai közgyűlés határozatainak megsemmisítése visszaható (ex tunc) hatállyal történt, az akkor alkotott alapszabály a határozatok érvénytelensége folytán nem lépett hatályba, miként az új tagok és tisztségviselők választása sem.
Ez azt jelenti, hogy a Kúria döntése a MOB 2012. február 26-i és a 2012. áprilisi 22-i közgyűlésének összes határozatát jogerősen és visszaható hatállyal megsemmisítette. Vagyis sem az új tagok, sem a tisztségviselők megválasztása nem volt sem szabályos, sem pedig érvényes.

Bár a MOB igyekezett ezt a helyzetet "orvosolni", a Fővárosi Törvényszék 2015. szeptember 10-én nem jogerősen elutasította a 2013. május 24-ei MOB közgyűlés "megerősítő" kísérletét. Az indoklásban kimondták, hogy az a szavazás "akkor sem megfelelő módja egy ily tartalmú határozat az alapszabály tényleges módosításának, ugyanis a határozatok szövegezésének részletesen tartalmaznia kell magát a döntést."

Túlzás nélkül állíthatjuk: annak a következményei beláthatatlanok, hogy a MOB törvénytelenül működik.

Ebben az esetben ugyanis nem csupán az a MOB-támogatás érvénytelen – s ezzel együtt az egész, 15 milliárd forintba kerülő nevezés is – amelyet Budapest a 2024-es olimpiai nevezéshez csatolt. Hanem törvényesen működő MOB híján a magyar olimpikonok riói nevezése is veszélybe került!

Az ügy súlyosságára való tekintettel Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke és frakcióvezető-helyettese október 12-én levelet írt Balogh Zoltán Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszterhez, amire két héttel később Rétvári Bence államtitkár azt válaszolta, hogy "A társadalmi szervezet határozatának bírósági megsemmisítése esetén a határozat csak a bírósági ítélet jogerőre emelkedésétől kezdve, a jövőre vonatkozó hatállyal válik érvénytelenné, a bírósági döntésnek visszaható hatálya nincs."

Ez azonban nyilvánvalóan nem igaz, hiszen a Kúria döntése egyértelműen kimondja, hogy a 2012. február 26-ai közgyűlés határozatainak megsemmisítése "visszaható (ex tunc) hatállyal történt, az akkor alkotott alapszabály a határozatok érvénytelensége folytán nem lépett hatályba, miként az új tagok és tisztségviselők választása sem."

Mindezek után Lukács Zoltán újabb levelet írt Balogh Zoltán miniszternek, illetve Polt Péter legfőbb ügyésznek. Balogh Zoltántól azt kérdezte: Rétvári Bence államtitkár a MOB működésével kapcsolatban miért nem adott a valóságnak megfelelő választ? Polt Péternek pedig többek között azt a kérdést tette fel, hogy a Kúria döntését figyelembe véve törvényesen működik-e a Magyar Olimpiai Bizottság, illetve a MOB 2012. február 26-a előtti állapotának helyreállítása nélkül érvényes lehet-e a jövő évi Rio de Janeiró-i olimpiai játékokra történő magyar sportolók nevezése?

"Nem szeretném, ha a magyar sportolók évekig tartó kemény munkája, felkészülése kárba veszne a Fidesz hatalommániája miatt – jelentette ki kérdéseinek benyújtása után Lukács Zoltán. – A MOB törvényes működését minél előbb helyre kell állítani úgy, hogy a riói olimpiára történő nevezések érvényességéhez kétség se férhessen! Ez minden magyar ember közös érdeke!"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr498153880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása