HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Kis magyar rezsicsökkentés, nagy hazugságok. A kormány - és pártja - tényleg ennyire lenéz (értsd hülyének néz) bennünket, - az államának polgárait?

Állítás, hazánkban az energiahordozók lakossági árait a kormány hatósági ár formájában rögzíti. Ez azt jelenti, hogy nem a szolgáltatók dönthetnek az áram és a földgáz lakossági célú fogyasztói árairól.

Másik állítás, hogy a szolgáltatók a földgáz és villamos áram vonatkozásában az általuk szállított energiahordozót döntően az állami tulajdonú nagykereskedőtől vásárolják. Tehát mind a vásárlási, mind pedig az eladási árat a szolgáltatók számára a mindenkori kormány határozza meg, továbbá az egyéb költségeiket is csak egy rögzített képlet alapján érvényesíthetik a szolgáltatásukat igénybe vevő lakossági fogyasztóknál.

Mi következik a fenti két állításból? Az mindenképpen, hogy a „gaz” szolgáltató akármennyire is multi a szolgáltatása árát egyedül nem változtathatja.

Vagyis ha tetszik, ha nem a derék államunk az, akin múlik, hogy mennyi is az annyi!

Nyilvánvaló tehát hogy a rezsiharc csupán egy képmutató „küzdelem”.

Ha a kormány valóban csökkenteni szeretné a rezsinket, akkor bizony a nagykereskedelmi árait csökkentené az európai piacon aktuálisan évek óta csökkenő mértéknek megfelelően. Ja, de ebben az esetben például a villamos áram vonatkozásában mintegy 40%-os rezsicsökkentés tűnik indokoltnak, viszont ennyire már nem szeret bennünket a nagyrabecsültségre vágyó államunk.

De nemcsak ez a baj, bár legyünk őszinték a 40% pont kétszer annyi lenne, mint a mostmár 20%-os csökkentés. Az igazi baj ott van, hogy az így kivitelezett csökkentés miatt a szolgáltatók késztetve vannak a gazdálkodó szervezetek számára közvetített áraik megemelésére – hogy a profitjuk ne csökkenjen -, versenyhátrányt okozva ezáltal a magyarországi telephelyeken tevékenykedőknek az egyéb európai gyártókkal szemben. (Mindez azért van így, mert jelenleg Magyarországon kapitalizmus van. Hiába próbál a jelenlegi kormány nem tőkés eszközökkel éket verni a reálgazdasági folyamatokba, ezzel csak további versenyhátrányokat generál, egyre hátrébb szorítva ezzel társadalmunkat a tisztességes versenyhez való hozzáférésben. Tényleg erre szavazott az ország? Röhögcsélünk az unortodoxián, közben az államunk eltapsolja az álmainkat.)

Tehát a lakosság számára az indokoltnál kisebb mértékű a kiadáscsökkenés, az értéktermelők számára viszont magasabb költségek. Ezért a vállalkozások létszámot csökkentetnek, profilt szűkítenek, vagy csak simán elköltöznek innen. Mi pedig elmélázunk, hogy mégis milyen figyelmes kormányunk van, hiszen csak a felét lopja el tőlünk, mint amennyit lophatna – rezsicsökkentés nélkül -.

Mert, hogy hiába állítja a propaganda gépezet az „emúttnyócévre” hivatkozva, hogy az akkori kormány emelte a rezsi árakat, ha azok akkor objektíve drágábbak is voltak. De most csökkentek a világpiaci árak, és a kormány által csökkentettnél lényegesen nagyobb mértékben csökkentek.

a szomszédos Ausztriában, akinek se ilyen szerződése se saját kőolaj kitermelése sincs.)

A Paksi Atomerőmű 10 Ft körüli áron termeli a felhasznált villamos energia 40%-át, amiért mi több mint 40 Ft/kwh díjat fizetünk

Szóval, - mennyi az annyi?

Végezetül csak egy példának vegyük a vezetékes lakossági gáz fogyasztói árát, ami 2010-ben 115 Ft/m3 volt és 2012-re 136 Ft/m3 lett, ami ugye, - 18,3% emelkedés, de a palackos gáz ugyanebben az időszakban 29,4%-al drágult. Ennyit arról, hogy a Fidesz idején nem emelkedett a gáz ára.

Véleményét megosztotta Önnel:

Donkihote’14

2014. január 5.

Igen, ’14 ! Ez, az a 14, a 2014!

 

A cikk eredetileg itt jelent meg: http://civilhetes.hu/mennyi-az-annyi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr605737694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása