HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

A Magyar Iszlám Közösséget 1988. augusztus 15-én jegyezte be az akkor erre hivatott Állami Egyházügyi Hivatal és válhatott államilag elismert egyházzá. Az iszlámot, mint vallást az 1916/17 sz. törvény már elismerte azt követően, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia bekebelezte Bosznia-Hercegovinát és az ott élő muzulmán hitet legitimmé kellett tenni.

bolek_lead.jpg

A Monarchia felbomlásával az utódállamokban hatályban maradt ez a jogszabály és Európában egyedülálló módon ezekben, más európai országokkal ellentétben, az iszlám államilag elismert vallási státuszt élvez.
Az Iszlám Közösség első vezetője az alapító, Mihálffy Balázs volt, aki 1996-ig látta el ezt a pozíciót. Akkor lemondott. Nyilatkozata szerint az Iszlámot, mint vallást nem tudta egyeztetni a muzulmánok mai viselkedésével, mellyel szembe mennek az iszlám tanainak. Vagy az Iszlámot, vagy a muzulmánokat tudom képviselni, mondta. A kettő együtt nem megy. Úgy látszik, az idő őt igazolta. Mihálffy sejket az 1996-ot követő időszakról nem lehet szóra bírni.

Őt Bolek Zoltán váltotta a közösség élén, aki elődjével ellentétben a muzulmánok, közöttük pedig saját érdekit messzemenően az iszlám tanai fölé helyezi. Abban is szembe helyezkedett az alapító hittudóssal, hogy nem tartotta szükségesnek az arab nyelv, a Korán értelmezésének, interpretációjának elsajátítását, azonban magas szintre vitte a „hogy csinálhatunk pénzt az egyházból” c. tan gyakorlását. Csak az elmúlt napokban róla megjelent sajtó, valamint Hír tévés Célpont adás adatainak alapján érthetetlen, hogy Bolek úr hogy van még mindig szabadlábon?

  1. Az állami költségvetés egyházi intézményeinek járó támogatásából 10 %-ot zsebbe visszakövetelt. Erről felvétel hangzik el a riportban
  2. Az egyház ernyője alatt működő szociális ellátórendszert irányító vezetők több rendben gyanúsítottak nagy összegre elkövetett csalás vádjával. Ennek ellenére őket egyházi személyként regisztrálta. 
  3. Olyan személyeknek biztosított Magyarországra beutazást az egyház meghívottjaként, akik nemzetközi körözés alatt állnak.
  4. Online ad ki juttatás fejében HALAL igazolást vágóhidaknak, élelmiszeripari cégeknek a gyártási folyamatok felügyelete nélkül. Miként számláz? Egyház nem adhat számlát!
  5. A Magyar Iszlám Közösséget a bosnyák mufti törvényességi felügyelt alá helyezte, ami biztonsági kockázatot rejt. Az iszlám nem olyan, mint a római katolikus egyház, amit Vatikán központilag irányít. Az iszlám közösségek saját illetékességükön belül kell, hogy törvényességi vezetőt, muftit válasszanak. Ilyen erővel Bolek Bin Ladent is felkérhette volna, csupán, mert jó üzlet.

Fölösleges tovább sorolni azt, aminek nincs vége. Ennyi is elég. Nem menekülhet a párizsi események, az iszlamofóbia terjedésének leple mögé. Ha az egyház vezetője ezt teszi saját vallása nevében egyéni hasznáért, akkor az ilyen magatartás olaj az iszlamofóbiára, amit nem külső erők gerjesztenek.
Hol élünk? Ha bárki a halandók közül tizedét elköveti Bolek úr tetteinek, már rég rács mögött ülne! Ez egy következmények nélküli ország?     

 

Esztergomi János

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr557096029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása