HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Most már öten vannak a politikus meggyilkolásával és a merénylet végrehajtásában való segédkezéssel gyanúsítottak.

Közülük egyelőre négy személyt sikerült elfogniuk az orosz rendőröknek. A szálak most már egészen Csecsenföldig terjednek.

Zaur Dadajev és Anzor Gubasov már napok óta a rendőrök kezén van. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője szerint megalapozott gyanúval tartják fogva a két férfit, hiszen a jelek arra utalnak, hogy egyikük lehetett a gyilkosság elkövetője, míg másikuk a menekülésre használt autó sofőrje.

A harmadik és a negyedik gyanúsítottat most sikerült letartóztatni. Egyikük Gubasov öccse, másikuk nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Mindkettejüket Ingusföldön fogták el, de a szálak nagy valószínűséggel még tovább érnek, méghozzá egészen Csecsenföldig. Meg nem erősített források szerint Dadajev családja ugyanis csecsenföldi.
Vasárnap reggel az ötödik gyanúsított férfit is bekerítették a kommandósok Groznijban, aki azonban  kézigránáttal hárította el a támadást, míg egy másikkal másodpercekkel később öngyilkos lett. Nevéről és kilétről nincsenek hírek.

Dadajev személye körül egyelőre sok a kérdés. Kétes információk szerint a csecsen belügyminisztérium titkosszolgálatának magas rangú beosztottja, míg más források alaptalannak tartják a feltételezést, mondván, hogy magas rangú, lenyomozható adatokkal rendelkező tisztet nem bíznának meg egy ilyen feladat végrehajtásával.

Ma még csak találgatni lehet, de három eshetőség a legvalószínűbb Nyemcov meggyilkolását illetően.
Sokan Putyint vádolják a gyilkosság megrendelésével, ami azonban túl egyszerű és leegyszerűsítő módon evidens lehetőségnek tűnik. Akik tagadják, hogy Putyinnak köze volna a politikus halálához, az ukrán titkosszolgálatot vádolják, mondván, hogy ezzel Putyinra terelhet az ukrán fél egy újabb, valószínűleg teljességében örökre kinyomozhatatlan politikai gyilkosságot.
A harmadik elgondolás alapja, hogy Nyemcov erősen támadta a Charlie Hebdo szerkesztőségében merényletet elkövető csoport tagjait, s talán most ezért kellett meghalnia, emblematikus közéleti személyiségként.
Ez utóbbi eset kizárja az előző kettő vonatkozásait, azonban egy ponton sántít a magyarázat: ha szélsőséges iszlamisták ölették volna meg Nyemcovot, akkor valamiképpen üzentek volna a világnak, ahogyan az lenni szokott ilyenkor. Ilyen üzenet pedig nem hangzott el sehol sem.

 

Csiripa Sándor (Fotó: napi.hu)

 

civilhetes.net

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr527252181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása