HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Egy Nógrád-megyei cég megközelítőleg 420 millió forint kárt okozott egy gondosan megszervezett költségvetési csalással.

A vállalkozás külföldről behozott betonacélt értékesített az itthoni piacon, minek során  fiktív számlás adás-vétellel igyekezett túladni portékáján.

A bűnszervezetre a NAV emberei csaptak le a minap, miután látókörükbe került a tizenhárom fős csoport.
A betonacélt valójában Lengyelországból, Ausztriából és Szlovákiából hozták, tehát az Európai Unió területéről. Egy különleges precizitással megtervezett fiktív számlaláncolat kiállításával gyorsan értékesítették az árut, ráadásul egy olyan hazai (Pest-megyében székelő) betonacéllal foglalkozó vállalkozásnak, mely a gyanú szerint pontosan tudta, hogy mi folyik a háttérben.
A Pest-megyei cég acélszereléssel és értékesítéssel foglalkozik, így eleinte nem tűnt fel a hatóságoknak, hogy valami nincs rendben. A jelentős forgalombonyolítás jellemző volt alapvetően is, így nem szúrt szemet, hogy az átvett betonacél egy része – amint utóbb kiderült – sáros.

Az átvevőcég igen sok munkával rendelkezett, ezért kifejezetten jót tett működésüknek, hogy végeredményben adómentesen vásárolhatták a látszólag magyar, valójában külföldi építőanyagot.
Úgy tűnik, jobban megérte volna megmaradni az egyébként is komoly bevétellel járó, de legális munkánál, hiszen a hatóságok azonnali jelleggel mintegy 100 millió forint vagyonelkobzást ítéltek végrehajtandónak az érintettekkel szemben...

A vád az ilyenkor szokásosnak mondható, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás.
Valószínűleg az elkövetők sem hitték volna, hogy egy kis „számla-játék” ilyen súlyos következményekkel járhat.

Még becslések sem állnak rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy vajon hány cég csalhat hasonlóképpen a határok megnyitása óta. A NAV időnként látványos rajtaütéssel demonstrálja munkáját, ugyanakkor be nem vallottan, valójában tehetetlenek a jelenséggel szemben.

Amennyiben bizonyosságot nyernek a vádak, a jelenleg még gyanúsítottakként aposztrofált ügyeskedők akár fejenként tíz évet is kaphatnak.

 

civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr97267813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása