HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

A magyar katonák iszlám "Don-kanyarja"?

ISIS, mint iszlám állam megalakulása

Az ISIS-t a CIA hozta létre szaudi és katari pénzből. Az ISIS „hivatalos” bevételét képező bankrablások, olaj és műkincseladás, valamint váltságdíj és kábítószer kereskedelem egyedül nem fedezné az „állam” és a háború kiadásait. Megjegyzem, hogy a lakosság fizetéseit és egészségügyi ellátását, gyógyszereket, továbbra is az Asszad rezsim szállítja, így ez nem kerül pénzbe az ISIS-nek.

Az ISIS személyi hátterét képezték azok a Guantánamói rabok, akiknek tudatát módosították és erre a célra „kitenyésztettek”. A cél a térség destabilizálása, a síita és szunnita irányzatok közötti háború szítása, ezzel Irán gyengítése, nukleáris terveinek ellehetetlenítése, mindezt amerikai katonák bevetése nélkül. Ugyanakkor a cél az is, hogy a többi régiót destabilizáló erőt (Al-Shabab, AQIM, Boko Haram, stb.) integrálja és remote controllal konfliktusokat gerjesszen.  Az ISIS ellen hatékony bevetésre eddig az USA és szövetségesei részéről nem került sor. A légitámadások nem okoztak nagy veszteséget, ugyanakkor rengeteg ellátmányt kapott az ISIS a levegőből.

Az ISIS-be Európából tízezres nagyságrendben álltak be. Ennek oka a be nem fogadottság, munkanélküliség az EU-ban és csalogató ígéretek a másik oldalon. A csatlakozók nagy része nem muzulmán. Sok a pszichopata, bűnöző, dekadens, labilis elem, akiket saját társadalmuk nem fogad be. Azonosításuk a börtöntetoválások, egyebek alapján ezt bizonyítja.

Az ISIS által hirdetett tan a Takfírija. Kafir, azt jelenti hitetlen. Takfírija pedig azt jelenti, hogy mindenki hitetlen, aki nem ők maguk. Első számú ellenségek a muszlimok, síiták és szunniták egyaránt. A keresztények, asszírok is hitetlenek számukra, de nem fő ellenségek.

Szíria, Török és Kurd viszonyok a magyar kontingens vonatkozásában

Törökország mindent megtesz Bashar Asszad elnök rezsimének gyengítésére, a térség vezető iszlám hatalma kíván lenni, ezért támogatja az ISIS-t. Eddig az ISIS nem ejtett török áldozatot. A törökök a kurdok ellen is számítanak az ISIS-re

A kurdok kezdetben Bashar Asszad szövetségesei voltak. Amíg ez a helyzet fennállt, a pesmerga kurd egységek rendre visszaverték az ISIS támadásait. Kobani kurd település elleni ISIS-es invázió alkalmával az USA segítséget ígért a kurdoknak és elhangzott Kurdesztán, mint állam elismerése is, de ezt ahhoz a feltételhez kötötték, hogy fel kell hagyniuk a szír szövetséggel. A kurdok ekkor szakítottak Bashar Asszaddal, azonban az ígért segítség nem érkezett meg, Kurdesztán elismerése ködbe veszett. Mindez a kurdokat megosztotta. Van, aki Bashar Aszad mellé, van, aki továbbra is az USA mellé áll. A pesmergákat nem lehet egy kalap alá venni. Arbil, a város, ahova a magyar kontingenst szánják az a hely észak Irakban, amely környékén a Yazdi keresztény és asszír falvak lakóit lemészárolták. Ez úgy történt, hogy ezek a falvak eredetileg kurd pesmerga harcosok védelme alatt álltak. Az ISIS jövetelekor kivonultak és hagyták, hogy a vérengzés végbemenjen. Volt olyan falu is, ahova a pesmergák vonultak vissza az után, hogy az ISIS-esek megtisztították azokat az asszír és keresztény lakosságtól. Ez az adott pesmerga egységek és az ISIS közti egyezségek nélkül nem történhetett volna meg. A pesmergákat csak a kurd falvak érdeklik, az asszír és yazdiakat inkább hagyják, vagy saját maguk szállják meg azokat a megtisztítás után. Ebben a helyzetben nem lehet szilárd kurd álláspontról beszélni, ami a magyar kontingens biztonságát szavatolná.

 

(Fotó: válasz.hu)

Büki Ervin

civilhetes.net

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr237283921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

most, hogy javítva lett az égbekiáltó hiba, már méltó a cikk értelmesebb kommentekre is.

szóval az a helyzet, hogy én élből elutasítok minden ehhez hasonló szerepvállalást. nincs értelme részt vennünk egy ilyen konfliktusban.

azonban az ISIS egységei néhány kilóméterre vannak a MOL (ina) néhány szíriai olajkútjától. ha az orbán kormánynak lenne pöcse ahhoz, hogy végre valahára először az ország érdekeit nézze, és ne holmi homályos nagyhatalmi érdekek mentén köpje szembe a saját népét újra és újra, akkor sunyiban már rég odaküldött volna a horvátokkal kooperálva egy 30-40 fős felfegyverzett kontingenst, hogy az ottani MOL olajkutakat megvédjék egy esetleges roham ellen, és/vagy a munkásokat szűkség esetén kimenekíthessék.

persze mit is várunk a pusztán golyófogónak jó kávéfőzőhadnagy-jambikuspentameterkatonáinktól, és az ország vezetésétől, ami bármiféle ellenállás nélkül, nyüszítő kutyaként azonnal teljesíti az eu és az usa minden böffentését és fingását?
süti beállítások módosítása