HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Mostanra világméretűvé lett a menekültkérdés, egészen egyszerűen nincs már olyan ország, melynek ne kellene színt vallania arról, hogy mit gondol, illetve milyen javaslatai vannak a jövőre nézve.

Ez utóbbi kapcsán az a baj, hogy eddig még senkinek sem volt jó ötlete, pedig lassan itt a július. Már a németek sem annyira szolidárisak...

Nem kérdés, hogy a közel-kelti konfliktus egyre nagyobb méretei miatt mostanra már elképesztően sok menekült érkezik Európába, s a helyzet kezd teljesen kezelhetetlenné válni.
Németország mindez idáig élen járt a menekültek befogadásában és támogatásában, de most már ők is türelmet kértek az Uniótól, hátha sikerül egy kis időt nyerve megoldást találniuk arra a kérdésre, hogy az eddig nyugodt, gazdag és kiegyensúlyozott Németország mit kezdjen a több tízezer menekülttel, akiknek nagy része sem angolul, sem németül nem beszél, sokan közülük papírokkal sem rendelkeznek, azonban helyre, ételre és emberhez méltó életkörülményekre van szükségük.

Az Unió egy komplex Menekültügyi Rendszer kiépítésére törekszik, melynek szabályai valamennyi tagállamra vonatkoznának, így nem volna apelláta annak kérdésében, hogy ki mennyi embert fogad be. Persze kérdéses, hogy ki határozná meg a számokat, azok megállapításába mekkora beleszólása volna mondjuk Magyarországnak, vagy Szlovákiának, s mit kezdenénk azokkal az emberekkel, akiknek már „nem maradt hely Európában”.

Az Eurodac és az Európai Unió közös munkájának elviekben 2012 végére kellett volna elkészülnie, de a Menekültügyi Rendszer ma még nem több egyelőre igencsak hiúnak tűnő ábrándnál, ami nem véletlen, hiszen a kérdés egyszerű, s lényegében megválaszolhatatlan: mit kezdjünk azokkal a lassan milliókkal, akik Európába szeretnének jönni a jobb élet reményében?

Mindenki csak reménykedik benne, hogy sikerül találni valami megoldást, azonban egyelőre sehol sem tartunk. A német polgárok között is egyre nagyobb a nyugtalanság: elkezdték félteni precíz kitartással felépített országukat, s bár közben szeretnének a legbefogadóbbak lenni, kezdik belátni, hogy egyszerre sajnos nem lehet két lovat megülni.

 

(Fotó: bhosted.nl)

civilhetes.net

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr27575056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Többnyire az kiabál, akinek a háza ég. Azonban már az ókorban is tudták, hogy nem érdemes magára hagyni az égő ház gazdáját a gondjával, mert a tűz terjed. Akkortájt összefogtak, és eloltották. Lassan megértik az eddig kevésbé érintettek is, hogy izzik a határ. Reméljük, még nem késtek el!
süti beállítások módosítása