HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Steve Jobs 1955.február 24.-én születetett San Franciscóban Joanne Schieble és Abdulfattah Jandali gyermekeként.

Biológiai apja a wisconsini egyetemen volt politológia professzor, míg biológia anyja pedig az egyetem diákja. Gyerekük születésekor örökbe adták a kisbabát, mivel Schieble szülei nem engedték, hogy lányuknak egy szíriai bevándorlótól legyen házasságon kívüli gyereke. A kisbaba örökbeadása után nem sokkal Schieble szülei meghaltak, ezért egybe tudtak kelni Jandalival, de ez már nem változtatott semmin, gyerekükkel soha többé nem találkoztak.

Árvaként a kisfiút Clara és férje, Paul Jobs fogadta örökbe. Az újdonsült család Mountain View városban telepedett le, mely a mai Szilícium-völgy területén található. A fiatal Steve Jobsszal nevelőapja szerettette meg az elektronikát. A család garázsában tanította meg, hogyan szereljen szét és rakjon össze elektronikus eszközöket. Ez az apai odaadás nevelt Jobsba önbizalmat, kitartást és emiatt lett az elektronika szerelmese.

Bár Jobs gyerekkorában is rendkívül intelligens, kreatív és haladó gondolkodású volt a fiatalkori iskolás évek nem voltak zökkenőmentesek számára. Az osztály csínytevője volt, és annyira nem érdekelte a tanulás, hogy a negyedik osztályos tanárának meg kellett vesztegetnie, hogy jobban fókuszáljon az iskolás teendőkre. Vizsgaeredményei évről évre annyira jók voltak, hogy mikor középiskolás lett, felajánlották a családjának, hogy pár osztályt kihagyva ugorjon előre a tananyaggal, és idő előtt menjen egyetemre, de a nevelőszülei ezt nem engedték.

Jövendőbeli cégalapító partnerével, Steve Wozniakkal 1971-ben ismerkedett meg, és gyorsan feltalálótársakká váltak. Jobs egy portland-i főiskolára került be, de onnan fél év alatt kibukott.

Az elkövetkezendő időkben videojáték fejlesztőként dolgozott, de ott sem találta meg helyét, ezért azt is abbahagyta, és elutazott Indiába, hogy megismerje saját magát, és kitalálja mihez is kezdjen.

Miután visszatért az Egyesült Államokba, 1976-ban Wozniakkal elkezdték megépíteni az első Apple számítógépet Jobs szüleinek garázsában. Az új vállalkozást Jobs régi Volkswagen buszáért kapott pénzért tudták elkezdeni.

Jobs és Wozniak forradalmasították a számítógépipart, mert egyre kisebb és olcsóbb számítógépeket hoztak létre, melyek mindenki számára hozzáférhetőek voltak és bárki kezelni tudta őket. Míg Wozniak tette a gépet felhasználó baráttá, addig Jobs felelt kezdetben a marketingért, és az Apple 1 számítógépet 666,66 dollárért kezdték árulni. Ezzel a modellel 774000 dollárt kerestek, de 3 évvel később a modernebb és jobb Apple 2-es számítógéppel a cég részvényeinek árát 700 százalékosra növelték és már 139 millió dollár tulajdonosai voltak. Ami innentől kezdve történt, az már jól ismert történelem.

Steve Jobs 27 éves volt, amikor kiderítette biológiai szüleinek kilétét, de már sohasem kívánt találkozni velük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr317768498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása