HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

 A Simicska-Orbán háború nem véletlenül ért éppen most robbanáspontra.

3166386_32da1e01fce2713c6528b3c8acbed2ab_wm.jpg

Simicska befolyását hétről hétre igyekeztek csökkenteni a legutóbbi választási vereség óta, s befolyásában médiabirodalmának is jelentős szerepe van. Jó ideje tudni már ugyanakkor, hogy a kormány inkább saját médiát épít, amelyen nem kell majd igazgatni a nyakörvet.

Soha nem tudjuk talán meg, hogy az elmúlt hetek, hónapok eseményei közül mennyi volt előre kitervelt, és mennyi spontán – ideértve Simicska „tábornokainak” átállását is. Olyan összehangolt manőverről van szó ugyanis, ráadásul olyan emberek részéről, akikben az oligarcha korábban feltétlenül megbízott, hogy azt aligha válthatta ki Simicska egyetlen, előző nap nyilvánosságra került nyilatkozata.

Jó terv rossz pillanatban?

Mivel tudjuk, hogy Orbán és Simicska közel egy éve nem beszélnek egymással, hogy Simicska (amikor éppen nem dühöng) egyébként sem szeret nyilatkozgatni, véleményt nyilvánítani, könnyen lehet, hogy eddig a nyilatkozatig a Fidesz-vezérkarban sem tudták pontosan, mennyire éri őt érzékenyen az új kormánymédia kiépítése. Simicskánál úgy tűnik, az RTL-el szembeni kapituláció, s ezzel együtt a reklámadó szétterítése volt az a pont, ahol már valóban felháborodott. Érthető, hiszen ezzel a kormány már az ő zsebéből vette volna ki a pénzt, miközben irdatlan összegeket költenek azokra a médiumokra, amelyek a jövőben az ő médiumait hivatottak pótolni.

A lépést, hogy vezetői és minden bizonnyal dolgozói tekintélyes részének átállításával egyszerre gyengítsék meg Simicskát és erősítsék meg az épülő propagandagépezetet, bizonyosan jó ideje tervezgették már – valószínűleg Simicska nyilatkozata a totális médiaháborúról csak az a pont volt, amikor Orbán végre rábólintott a végrehajtásra.

Bosszút áll-e az oligarcha?

Kérdés, hogy mennyire volt ez jó ötlet. Valószínűleg a Fidesz vezetését is váratlanul érte, mennyire felbőszült ezen a lépésen Simicska – bár sejthették, hogy az indulatos, hatalmához ragaszkodó oligarcha egy ennyire személyes árulást zokon vesz majd. A pénzember azonban, még ha politikai befolyását le is építették, még mindig az ország legnagyobb kiskirálya, aki ha tud és akar, nagyon keményen odavághat a Fidesznek. Médiumai még mindig a kezében vannak, s egy olyan időben, amikor a Fidesz népszerűsége jelentősen csökkent, rengeteg katasztrofálisan kommunikált és végrehajtott döntés miatt morgolódik mindaz, aki nem „orbánista”.

Simicska bosszúja keményen megrengetheti a Fideszt, és valószínűtlen, hogy jelen helyzetben lehetséges volna bárhogyan is megbékíteni. Eközben a Fidesz már csak a még meg nem újított közmédiára és Széles Gáborra támaszkodhat, pedig már eddig is szörnyű volt a kommunikációjuk. Persze azt, hogy az új Simicska-mentes orbáni gazdasági erőtér mennyire áll szilárd lábakon, csak találgathatjuk. A hidak lángolnak, kérdés, hogy Orbán a folyó jó oldalán rekedt-e.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr957152761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mindkét fél megérdemli, hogy belerokkanjon, inkább ők, mint mi magyarok.
Szerintem kibékülnek majd, és a régi idők emlékére megint közösen lopnak valamit.
ha a heten szaftos dolgok jonnek ki vmelyik alsameszrol, akkor tenyleg haboru lesz...
ha csak tovabb folyik a g*ci, akkor nem...
belenéztem a ma reggelbe a köztvn, nagyon figyeltek rá, hogy csak érdektelen marhaságok legyenek, de véletlenül se egy szó a #gecigate-ről.
Melléfogás vagy mesterhúzás?
Egyik sem, a közvagyon kitulajdonítása pártcélokra. Undorító diktatúrák szokásos eszköze.
"Simicska befolyását hétről hétre igyekeztek csökkenteni a legutóbbi választási vereség óta"

:) Ez Freud-i...?

"Valószínűleg a Fidesz vezetését is váratlanul érte, mennyire felbőszült ezen a lépésen Simicska – bár sejthették, hogy az indulatos, hatalmához ragaszkodó oligarcha egy ennyire személyes árulást zokon vesz majd."

Nem túl koherens álláspont, ha feltételezzük, hogy régóta tervezgették. Amúgy Simicska viselkedése (immár nyilvánosan meghökkentően, igaz, okozatként) nyilván elgondolkodtathat adott esetben a reklámadót ellenző vezető munkatársakat is, tehát véleményem szerint túlzás árulásról beszélni.
@Orbán Viktor: Ne szívd mellre cimbi.....

Inkább köpd ki :)
Most akkor a libsi világ beáll Simicska mellé? Pedig ő volt eddig a Public Enemy #2. Még a végén a keblükre is ölelik, sőt talán mellényzsebből kifizethetné a MSZP székház adósságát.

Puszta naivitás azt hinni, hogy nincs minden kormányzó párt mellett egy gazdasági lobbi. Ez mindenhol így van a földön. A legnagyobbak persze mindenkit támogatnak, így sosem maradnak körön kívül.

Simicska ki fog békülni, mert a háború rossz a biznisznek.
Továbbra is épít majd a Közgép, lehet kicsit kevesebbet, de azért jut majd (amúgy egy komoly építőipari cégről beszélünk, párezer alkalmazottal, pár milliárnyi géppel, tudással), megkockáztatom a GDP néhány %-át ők termelik meg. Nem biztos, hogy meg kell buktatni...
A médiabirodalmának fogyasztói pedig Orbánisták. Őket szintén nem okos kidobni, mert akkor egyszercsak azért nem kell reklámadót fizeni, mert nincs mi után.

Simicskát szerintem butaság hülyének nézni, rafkósabb ő a legtöbbünknél.
@doggfather: " de véletlenül se egy szó a #gecigate-ről. "
Gondolom nem akarnak beállni iylen bulvártémában...
Jól teszik.
Arra ott az ATV.
@Reszelő Aladár: "Most akkor a libsi világ beáll Simicska mellé?"

Épeszű ember egyik szaros, tolvaj maffiózó mellé sem áll. Sem Simliskából, sem Orbánból nem kér.
@turista a saját országában: de a simicska legecizte orbánt az az.
Ellenben ha simicska nem csak lobogtat egy zöld dossziét, hanem ki is nyitja azt, az már nem.
süti beállítások módosítása