HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Egy olvasónk küldte a képeket, melyeken azt láthatjuk, hogy egy „kedves” kisállat háborítatlanul sétálgat Esztergomban, az Aranyhegyi úton.

Pekenyóca

Ha jobban megnézzük a képeket, akkor láthatjuk, hogy ez bizony sok betegség hordozója, a csatornák uralkodója, sokunk réme, a patkány!

A patkányok éjjel aktívak, ugyanakkor látható, hogy ez a kifejlett példány fényes nappal sem restell az utcán sétálgatni. Ezek után már az olvasó fantáziájára bízzuk, hogy mit csinálhat ő és kis családja az éj leple alatt.

A vándorpatkányról nem árt tudni:

Igen szapora faj. Nagyon korán, 8 hetes korukban ivaréretté válnak. A patkányok peteérési ciklusa rövid, mindössze 5 nap. A vemhességi idő 21-23 nap, egy kifejlett nőstény 1-23 utódot is világra hozhat, az átlagos alomméret 9-11 kölyök. Az újszülött patkányok teljesen tehetetlenek - csupaszok, süketek, szemrésük zárt, de rohamosan fejlődnek. A fiatalok szőrzete 10 napos korban kezd kiütközni, szemeik pedig a rákövetkező héten nyílnak ki. Ezután már kimerészkednek a fészekből, 21-23 napos korukban válnak le anyjuktól. Évente hat-nyolcszor is szül egy félkilós nőstény.” – Wikipedia

Mint a város többi részén, erre is igen sok a nyugdíjas, közülük sokan megijednek a kis állattól, félnek a harapásától és az általa hordozott betegségektől. Félelmük nem alaptalan, mivel:

„Közismert, hogy a patkányok az ember (különösen a védtelen csecsemők és a 12 éven aluli gyermekek) végtagjait gyakran megharapják. A harapás alkalmával a sebbe különféle, a patkány nyálmirigyében élő kórokozók (Spirillum minus, Streptobacillus moniliformis) kerülhetnek, amelyek kb. 10 napos lappangási idő után (a sebzés begyógyulását követően) az influenzához hasonló lázas megbetegedést idézhetnek elő. Mivel a sebzésen keresztül a tetanusz kórokozója (Clostridium tetani) is a szervezetbe kerülhet, ezért patkányharapás esetén minden esetben orvoshoz kell fordulni.

Hazánkban a betegség elsősorban azon településeken élőket veszélyezteti, ahol igen rossz higiénés viszonyok uralkodnak és a rágcsálók jelentős mértékben elszaporodtak.”

A képeket olvasónk az Aranyhegyi úton készítette, városunk elit óvodájának közvetlen közelében. Ide jár például Pál György képviselő, az oktatási bizottság elnökének gyermeke is. A környéken lakik városunk polgármestere, valamint innen párszáz méterre van városunk kórháza is.
Ha a város egyik legrendezettebb részén ilyennyire nem sikerül megoldani a „patkány-kérdést”, akkor mire számítsunk a „zűrösebb” részeken?

Pekenyóca

Pekenyóca

Reméljük, hogy a város állítólagosan javuló anyagi helyzetében, ha lesz költségvetés, abba belefér, hogy az ilyen és ehhez hasonló közegészségügyi problémákat megoldják.

 

http://civilhetes.hu/Medve-hijan-Esztergomban-a-patkany-jelzi-a-tavaszt

Címkék: egészség patkány Esztergom VÉLEMÉNY

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr965852379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása