HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Tétényi Éva rendszerint hangsúlyozza függetlenségét, ám a nagypolitikában való részvétel egyáltalán nem idegen tőle.

2011. május 1-én az MSZP majálisán szólalt fel, ahol a civil összefogás fontosságát hangsúlyozta. Ezért értelemszerűen a Fidesz még inkább ostorozta.

Azonban egy másik politikai szál sokkal markánsabban jelenik meg Tétényinél. Mint ahogy korábban említettem, többször is a jobbikos Stámusz Andreára bízta volna az alpolgármesterséget, sőt a parlamenti látogatásaikor is rendre a Jobbik léptette be, és szinte kivétel nélkül a Jobbik szakértői páholyában foglalt helyet. Egy 2011-es HVG-interjújában arra a kérdésre, hogy nem tartja-e a Jobbikot szélsőségesnek azt felelte, hogy „én a Jobbikot a képviselőin keresztül ismertem meg. Az esztergomi jobbikosok más gondolatvilágot képviselnek, mint például a szocialisták, de megnyilvánulásaikban nem találtam szélsőségeket.

tétényi Éva és Stámusz Andrea

Amikor pedig a kérdező a Jobbik országos stílusára utal, a polgármester úgy felel: „Az országos politikával még nem foglalkozom”.

Tétényi Éva és Vona Gábor

Nos, tegyük fel (bár elképzelhetetlen), hogy ne lett volna tisztában már akkor a Jobbik kirekesztő, antiszemita, nacionalista, homofób, xenofób stb. nézeteivel, de egyszerűen az sem igaz, hogy az országos politikával ne foglalkozna, hiszen rendszerint miniszterelnöki jövőt jósolnak neki egyesek, amit ő általában nem utasít el egyértelműen. 2011-ben még részt is vett a Jobbik Trianon-megemlékezésén. Le kell szögezni, hogy a civilség és a függetlenség nem értéksemlegesség. Nem állítom, hogy Tétényi Éva antiszemita, rasszista, homofób és hasonló, a Jobbikra jellemző „értékeket” vallana magáénak, de úgy értelmezi a függetlenséget, mintha az ilyen súlyos jelenségek alól kivonhatná magát. Felelős civil demokrata nem asszisztálhat még csak hallgatólagosan sem az ilyen ordas eszméket valló alakulatok politikai nyomulásához, hanem éppen az élére kell állnia az olyan kezdeményezéseknek, amelyek a szélsőjobboldali szerveződések ellen küzdenek.

2014 februárjában kiderült, hogy a Jobbik az egykori zsinagógaként működő művelődési házban kíván rendezvényt tartani. Gál Tamás, az MSZP esztergomi elnöke nyílt levélben kérte Tétényit az esemény megakadályozására. Tétényi Éva kabinetfőnöke válaszul elmondta: „A város polgármestere közvetlenül nem szólhat bele a művelődési ház működésébe. Erre a képviselő-testületnek lenne hatásköre, amely viszont fideszes többségű, így döntő szava a Fidesz-frakciónak lehet.” Tétényi végül nyílt levelet írt Vona Gábornak, melyben arra hivatkozva, hogy sok esztergomi polgár érzékenységét sértheti az esemény helyszínválasztása, megkéri, tartsák meg azt máshol. Ám a levélben egy szó nincs arról, hogy a Jobbik miért is ne tartsa egy volt zsinagógában rendezvényét: mert antiszemita, neonáci párt. Ez a Tétényi által prezentált finomkodás is csak azt a gyanút erősíti, hogy igenis van kapcsolata a Jobbikkal. Az esemény napjára civil tüntetést szerveztek az esemény ellen, ám a civil összefogást és az ebben rejlő erőt oly gyakran hangoztató polgármester nem jelent meg a demonstráción, arra való hivatkozással, hogy édesanyjával lesz programja, amit nem szeretne lemondani.

Emellett mind az LMP-vel, mind pedig a PM-el jó kapcsolatban áll. Az országos médiában gyakran szerepel, ami köszönhető annak a valóban méltányolható tevékenységének, hogy abszolút fideszes ellenszélben próbál dolgozni Esztergomért. Ám ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy olykor mintha fontosabbnak mutatkozna az országos politika felé való kacsintgatás, a saját politikai profiljának, imázsának építgetése. Kezdetben még talán volt valami realistása annak, hogy talán majd ő lehet Orbán Viktor kihívója 2014-ben, mint egy igazi civil jelölt. Ám mára már némileg komikus, amikor azt hangoztatja, hogy milyen nagy szükség lenne egy civil, női miniszterelnök-jelöltre. Amikor pedig megkérdezik, hogy tán csak nem magára gondol, akkor a szokásos, sem kizárni, sem megerősíteni nem akarom formulával válaszol. De ha egy közepesen nagy várost (kétségtelenül rossz helyzetben) nem tudott egyenesbe hozni, vajon hogyan lenne esélye egy katasztrofális állapotú országot kormányozni, ahol akárcsak Esztergomban a Fidesz bebetonozott emberei mindenhol keresztbe tennének neki.

Hogyan tovább?

Bár sokat hangoztatja az országos politikában való részvétel lehetőségét, valószínűleg erre nem fog sor kerülni. Ám az őszi önkormányzati választásokra még sok a nyitott kérdés. Az MSZP már megnevezte polgármester-jelöltjét. A Fidesz színeiben nem valószínű Tétényi indulása. Talán ezek után a Jobbik színeiben való indulás is visszás lenne. Az LMP önállóan nem tényező Esztergomban akárcsak a DK vagy a PM és a többi kisebb párt sem. A Tétényi által sokat emlegetett civilek sem valószínű, hogy párttámogatás nélkül egyedül érdemben támogatni tudnák Tétényi polgármesteri ambícióit, ami mint tudjuk megvan, hiszen maga a polgármester már jelezte, hogy indulni kíván az őszi önkormányzati választásokon. S mégis akkor ilyen politikai környezetben hogyan van erre esély? Egyesek már felvetették, hogy az egyik utolsó testületi üléseken tapasztalható barátságos hangnem Meggyes részéről Tétényi irányába és a saját fideszes képviselőtársaival szembeni fellépés nem ok nélkül való. A Fidesz bizalmát elvesztő Meggyes és a fogyatkozó támogatottságú Tétényi esetleg szövetségre lépve játszana a politikai túlélésre. Tétényi újból polgármester lenne, Meggyes pedig helyi képviselő, esetleg alpolgármester. Nos, a történet talán kissé meredek és kevés a valószínűsége. Ám az biztos, hogy lesznek még Esztergomban érdekes szövetségek. Mindenesetre a kampányolás talán már elkezdődött, hiszen február elején Tétényi bejelentette, hogy mivel az állami adósságkonszolidáció következtében Esztergom újabb jelentős (11,8 milliárd forint) hitelállománytól szabadul meg, így pedig hozzáférhet 1,2 milliárd forinthoz a 2010-ben kibocsátott ún. Esztergom-kötvényekből. Értékelése szerint vége az ínséges időknek és a város egy virágzó korszak küszöbéhez érkezett. Nos, ehhez képest a napokban a polgármester visszavonta költségvetési előterjesztését, mert a Fidesz-KDNP-frakció nem szavazta meg, hogy alkalmanként egymillió forintos keretösszeg felhasználásáról szabadon dönthessen.

Sokat fog még Esztergom a média élvonalában szerepelni. Azonban attól tartok, továbbra sem pozitív kontextusban.

 

Bartus Tamás

Címkék: politika Esztergom Tétényi Éva

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr535866190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerencsére van EGY párt, a Jobbik, amely a magyar érdekek védelmében elhivatott. Így valószínű, hogy nem fecsérli idejét arra, hogy a cikkírót a sorozatos rágalmazásért beperelje.
süti beállítások módosítása