HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Afrika természeti népei közt élve fedezem fel a szabadságot. Addig nem tudtam mi az, hogy élni, vándorolni, egyesülni a természettel. Persze mindezt nem lehet úgy tenni, hogy az ember ne ismerné fel a természet törvényeit és alkalmazkodna azokhoz. Ilyen körülmények között az emberi kapcsolatok is egyszerűek és bámulatosan vonzóak.

szabadság

Ennek a szabadság fogalomnak egy csonkított változata az, amikor az emberek letelepednek, saját társadalmi formációkat hoznak létre és nem a természet, hanem saját törvényeik közt kezdenek el élni. Eddig a természet erői jelentettek egyedül kihívást, de innentől kezdve a letelepedett populációk egymás közti viszonya, eltérő értékrendjük és dominanciavágyuk is.

Ezzel párhuzamosan a haza fogalma is csak arra a földrészletre szorítkozik, melyre életét rákényszerítette, holott korábban a földkerekség egésze képviselte a hazát. Szokásai, kultúrája, mely addigi kozmopolita létét kiszolgálta, most már követhetetlenné válik és lelkében hontalanul, de hazát kiáltva vet sóvár pillantást a felhőtlen múlt határtalan eszméi felé, miközben öntudatlanul kopíroz olyan idegen kultúrákat, melyek dominánsak, sikeresek, másokon élősdiek és nem sajátjai. Az új, domináns eszmék mibenléte abban áll, hogy más kultúrákat kiöl, hiszen nem tűrhet meg olyan gondolkodást, amely önállóságra, határtalanságra, korlátlan szabadságra tanítana, hiszen ezeket a fogalmakat ő akarja definiálni.

Csak akkor lehet sikeres, ha a múlt szabadságába visszavágyódó kultúrákat megsemmisíti és egy globális új gondolkodást hoz létre, ahol csak egy értékrend létezhet és ennek rendezőelveit csak ő határozhatja meg. Ezt szolgálják a médiumok, pénzvilági struktúrák, törvényharmonizációk, stb. Az emberek pedig egy külső elvárástól vezérelve, de önmagukon belül másra vágyva haladnak az önmaguktól való elidegenedés felé, ahol a világ már nem az otthonuk, hiszen a fizikai otthon határai megszűntek. Mára az otthon is virtuális fogalom, melyet szintén egy központi sugallatra alakít ki az elme.

A test szilárd otthonra vágyik, a lélek pedig határtalan szabadságra. 

 

 

Mihalffy Balázs

 

http://civilhetes.hu/szabadsag-ahogy-en-gondolom

Címkék: vélemény szabadság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr385869253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása