HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Közel tíz éve egy barátommal beszélgettem  a jövőről, konkrétan a vállalkozásom jövőjéről. A nagy tekintélyű szakértő a beszámolómat úgy minősítette, hogy fantasztikusak az elképzeléseim és nagyon előre mutatóak és ha most Észak-Koreában élnénk akkor vélhetően a legmagasabb kitüntetésben részesülnék, mert a gömbfejes írógép munkáját oly mértékben fejlesztik a gondolataim, amely a beszélgetésünk előtt elképzelhetetlen volt. A piac azonban már nem keresi ezt a típust mert a helyét elfoglalta a lézer nyomtató, magyarán, ha a jelzett úton haladok hamarosan bezárhatom a vállalkozásomat.

IBM_Selectric_typeball.jpg

A Fidesz most láthatóan feltalálta magát a gömbfejes írógépet és ennek örülve iszonyatos tempóban fejleszti, a zombik tömege pedig tapsol, ujjong és ünnepli a politikai gömbfejes írógépet. Semmit nem értenek a világból, ütemes lépésekkel haladnak a nagyvezér gondolatai mögött és az a csoda, hogy a teljesítménytől tátva maradt szájukon nem felejtenek el levegőt venni.

Az is szégyen volt, amikor Gyurcsány és Bajnai cinikus módon megnyúzta a népet és csak egyetlen irányba a bankok irányába szegezték tekintetüket, nem állították meg az extraprofitot termelő devizahiteleket és bambán nézték az ország középosztályának adóság spirálba kerülését.

Az amit viszont Orbán csinál már hidegrázást okoz minden józan embernek, Gazprom gázzal tölti fel a tárolóinkat, ezzel már a hazánkban kiszolgáltatva minden felhasználót, hiszen eddig az E.On megvásárolta az oroszoktól a gázt és a vonatkozó magyar törvények hatály alatt történt a szolgáltatás. A szolgáltatás, ezután is így fog történni, csak a gáz nem lesz a miénk, csak akkor, ha a tározóból kilép, nincs gazdasági tartalék csak kiszolgáltatottság, az E.On kimenekült a veszteséges ágazatból, mi visszaszereztük a tározóinkat, hogy odaadjuk az oroszoknak, igaz nem ingyen.

Paks kapcsán belemegyünk egy olyan hazugság áradatba, aminek a gazdasági alapjai nincsenek meg csak a fantáziáló kormányzati emberek tekintetében. Az oroszok igazi energetikai és környezetvédelmi befolyást szereznek az Európai Unión belül, mi felveszünk egy brutális hitelt, az áram meg hova megy, az még nincs kitalálva.

A világ két irányba megy a megújuló energiák és az energia megtakarítás irányába a mi gömbfejes írógépünk meg az atomenergia és a rezsicsökkentés. Jól tudjuk, hogy a környezetünkben épült atomerőművek átlag 70 százalékkal többe kerültek, mint a tervezett költség és van olyan, ami dupla annyi idő alatt épült fel, lásd Szlovákia. Itt szeretném megjegyezni, hogy nem atomerőmű ellenes vagyok, hanem azt ellenzem, hogy napi politikai szempontok döntsenek a szakmai szempontok helyett, ez volt a szocializmus egyik lényeges eleme.

Mi a racionalizálás helyett a legprimitívebb megoldást választottuk a rezsicsökkentést. Azon kívül, hogy a rezsicsökkentés hangzatos politikai szlogen, és a Fidesznek meghozta a második 2/3-ot, valamint, hogy néhány ezer forinttal csökken a kiadása a családoknak, magával hozta a közüzemek államosítását is. A rezsicsökkentésnek viszont pusztító hatása lett a közüzemi vállalatok eredményességére, ami egyben a jövőbeni karbantartási és fejlesztési lehetőségeket szűkíti be. Azt még nem vizsgálták, hogy milyen hatása lett illetve lesz a foglalkoztatásra, valamint a szolgáltatás minőségére. Az állampolgár erős kényszerből egyetlen szempont szerint gondolkodik, most mibe kerül neki. Ez nem túl bonyolult rendszer, de komoly tudati eleme a gömbfejes írógépnek, nem tudsz takarékoskodni, mert nincs jövedelmed, mivel kiszolgálom a multikat, nem emelem a minimálbéredet, viszont kapsz helyette gumicsontot és néhány ezer forintot. A jövedelem hiány miatt, elmarad az energia racionalizálás, leginkább a szegényeknél és a lecsúszott középosztálynál, ami egyben azt is jelenti, hogy az ország lakóságának 50-60% kikapcsolódik ebből a folyamatból, ami hosszútávon azt jelenti, hogy a magyar családok költségszerkezete jelentősen el fog térni a versenytársainkétól, ami viszont visszahat a versenyképességünkre.

Ide tartozik egy fontos tény, hogy minden győztes politikai formációnak meg volt a közös gömbfejes írógépe, nevezetesen az ígérete, hogyha rám szavazol, akkor távol tartom tőled a versenyt.

Az írás közlését a következő napokban folytatjuk

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr816794241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"nincs gazdasági tartalék"

Amikor a gázban áll a pénzünk az igencsak rossz gazdasági tartalék, merthogy nem kamatozik, hozamot nem hoz, ráadásul ha mozog a gáz világpiaci ára akár azzal is veszíthet. Ha gazdasági tartalékot akar képezni az ország, akkor nem gázban, hanem megbízható kötvényekben kell tartania a pénzét.

Ha viszont stratégiai tartalékra van szükségünk gázból, akkor igazából mindegy, hogy az oroszoké -e vagy a mienk: ha probléma van, ha összeveszünk az oroszokkal, akkor ugyanúgy használjuk a gázt a tározókból mintha a mienk lenne.

Szóval nem értem mennyiben is lenne jobb nekünk, ha a pénzünk a gázban állna, de persze nyilván nem olvastam a szerződéseket, nem tudom, hogy a magyar kormány pontosan mit is tervez.
"Itt szeretném megjegyezni, hogy nem atomerőmű ellenes vagyok, hanem azt ellenzem, hogy napi politikai szempontok döntsenek a szakmai szempontok helyett"

Az országgyűlés 2009-ben adott megbízást, hogy elkezdjék az új blokkok megépítésének előkészítését[1]. Az, tehát, hogy bővítsük -e paksot vagy nem nyilván nem a "napi politikai szempontok" alapján lett eldöntve... vagy ha igen, akkor az nem a mostani kormány miatt volt.

Ha viszont kimondottan azt szeretnéd, hogy szakmai szempontok döntsenek, akkor vajon miért nincsenek szakmai szempontok a cikkben? Ez egy szakmai vagy egy politikai cikk? Én attól félek, hogy inkább politikai, de talán tévedek...

[1] "25/2009. (IV. 4.) Ogy. határozat a paksi bővítés előkészítéséről"
"A világ két irányba megy a megújuló energiák és az energia megtakarítás irányába a mi gömbfejes írógépünk meg az atomenergia és a rezsicsökkentés."

A paksi blokkok leállását sem a megújuló energiákkal sem pedig az energia megtakarítás segítségével nem lehet megoldani. A paksi bővítés és e kettő nem alternatíva, nem arról van szó, hogy e két út közt választhatunk. A reális választás a szén/gáz erőművek és az atomerőmű.

Azt meg, hogy a világ *nem* az atomerőművek irányába megy nehéz kategórikusan kijelenteni, hiszen nyilván van sok ország, amelyik épp atomerőművet épít vagy tervez építeni. Tehát mi is abba az irányba megyünk mint sokan mások.

Amúgy azt mondják, hogy az energiahordozók világpiaci ára csökkent. Ha ezt igaznak fogadjuk el, akkor azt kell mondanunk, hogy a rezsicsökkentés is abba az irányba visz minket, amelyik irányba a világ megy.
"ami hosszútávon azt jelenti, hogy a magyar családok költségszerkezete jelentősen el fog térni a versenytársainkétól, ami viszont visszahat a versenyképességünkre"

A magyar családok költségszerkezete jelentősen eltér a versenytársaitól mivel a magyar családok jövedelme sajnos a legtöbb "versenytársa" jövedelménél alacsonyabb. Egy cseh, szlovák, szlovén családhoz akkor lenne a magyar család költségszerkezete hasonló, ha magyarországon fele annyibe kerülnének az energiahordozók mint náluk.

Ha pedig az árak abszolút értékét veszzük figyelembe, akkor azt láthatjuk, hogy az MSZP kormány alatt olyan szép eredményeket értük el áremelésekben, hogy rezsicsökkentés ide vagy oda messze vagyunk attól, hogy a legolcsóbbak legyünk. Nem fogunk lemaradnia az árakban a többiektől, ettől még egy darabig nem kell félnünk.
"Az oroszok igazi energetikai és környezetvédelmi befolyást szereznek az Európai Unión belül, mi felveszünk egy brutális hitelt, az áram meg hova megy, az még nincs kitalálva."

Orosz építésű atomerőművek ma is vannak európában, sőt, Pakson is. A befolyásuk nyilván nem nő jelentősen. A hitelfelvétel igaz, nyilván nem szerencsés, csakhogy nem igazán van más megoldás.

Az, hogy "nincs kitalálva" hová megy az áram abszurd. Senki sem épít úgy erőművet, hogy nem tudja "hova megy az áram". Persze, azt, hogy milyen lesz európa villamos energia rendszere 25 vagy 30 év múlva, azt senki sem tudja, de azért olyan, hogy hosszútávú energetikai stratégia meg atomerőmű megvalósíthatósági tanulmány meg ilyenek nyilván születtek. Az MSZP adott megbízást az elkészítésükre, a munka egy része az ő kormányzásuk alatt történt, nyilván végiggondolta pár szakember, hogy "hova megy az áram".
"a zombik tömege pedig tapsol, ujjong és ünnepli a politikai gömbfejes írógépet. Semmit nem értenek a világból, ütemes lépésekkel haladnak a nagyvezér gondolatai mögött és az a csoda, hogy a teljesítménytől tátva maradt szájukon nem felejtenek el levegőt venni."

Nos igen. Ha valaki több millió embert nevez egy lépésben zombinak, több millió emberről állítja, hogy "semmit sem ért a világból", akkor nem árt, ha igazán kemény érvekkel alá is támasztja a kijelentését. Én azért ilyan igazán kemény érveket itt nem látok.
"A világ két irányba megy a megújuló energiák és az energia megtakarítás irányába a mi gömbfejes írógépünk meg az atomenergia és a rezsicsökkentés"

Ezzel a PR ízű szöveggel akarjátok az embereket megvezetni.

Magyarországon sem a szélenergia, sem a napenergia nem pótolhatja a hagyományos energiaforrásokat. Tengerünk meg nincs. Megújuló energiákban tehát nem gondolkodhatunk, az atomenergia, pedig korunk legkörnyezetkímélőbb nem megújuló energiaforrása.
@$pi$: A gondolatmenetből azt olvastam ki, hogy eddig az E.On pénze állt benne nem azt szorgalmazza, hogy az állam tegye bele, hanem azt mondja, hogy ez a verseny és a piac mit keres itt az állam,
Csak a szokásos: "túl hülyék hozzánk az emberek"

[Legyint] [Ásít]
@$pi$: Vannak politikai kultúrák, ahol vita valóban az alátámasztatlan megnyilatkozások egyre agresszívabb ismételgetését jelenti. Esetleg megtámogatva egy "De nem látod Te, hülye, hogy..." bevezetéssel. Ha az illető még ennek hatására sem látja be a másik igazát, akkor pedig menthetetlenül hülye :)
@űrszelvény:
Esetleg bele kéne gondolni, hogy lehet, hogy tényleg igaz, hogy túl hülyék hozzánk az emberek! Mi van akkor, hogy ha az emberek tényleg túl hülyék ahhoz, hogy eldöntsék a fentieket, pl atomerőmű építés Putyin pénzéből, orosz gáz tárolása. De az is lehet, hogy akik most irányítják az országot azok is túl hülyék hozzá, mert nekik nem kell napelem, mert az sötétben nem termel áramot.
@vadi3: "nekik nem kell napelem, mert az sötétben nem termel áramot"

Ez a sztori egyébként a hülyeség netovábbja. A napelem tényleg nem ad sötétben áramot és tényleg ez az egyik legfontosabb oka amiért nem lehet az ország energiaellátást napelemekre alapozni.

Amikor aztán ezt valaki kijelentette, akkor iszonyatos volt a hörgés, hogy milyen ostobaság. Nem értettem. Nem értettem, hogy mi a fenéért hörögnek, hiszen a csávónak igaza volt, ha egy kicsit le is egyszerűsítette a kérdést.

Aztán az index írt egy "vízből veszi ki a zoxigént" szintű cikket, amiben elmagyarázták, hogy hát milyen hülyeség, hiszen nappal betáplál, éjszaka meg kiveszi a hálózatból, így kell ezt csinálni, mindenki tudja.

Ekkor jöttem rá, hogy az nem fogják, hogy ami működik egy nyaraló vagy egy családi ház esetében az kész katasztrófa lenne, ha mindenki (vagy legalábbis sokan) csinálnák. Merthogy odáig nem jutottak el, hogy az "éjszaka meg kiveszi a hálózatból" részt kell éppen megcsinálni. Halvány gőzük nincs arról, hogy egy ország energiaellátás meg a három fős családi ház energiaellátás az nem ugyanaz.

A lényeg: olyan hülyék voltak, hogy két hétig nem értettem, hogy mi a fenét akarnak. És persze a kórus átvette és mindenki mondta a magáét, hogy micsoda idióta már a csávó, méghogy éjszaka sötét van, hogyan kamuzhat ekkorát, hogy emiatt nem jó.

És még a mai napig is mondogatják. Berosálok.
Hangsúlyozottan , hogy SZERINTEM van benne nem kevés igazság ( amivel arra is utalnék, hogy nem kérek véleményeket a cikkel kapcsolatban, nem szeretek olyan dolgokról vitatkozni, amiről sem a vitapartnerem sem én nem igazán tudjuk a való igazságot , csak elképzeléseink/gondolataink vannak a témáról ) , de ha szeretné a bloggazda, hogy komolyan odafigyeljenek az írásaira, akkor tegye már meg, hogy átküldi a szöveget egy helyesírás-ellenőrző programon...
@János Árki: "A gondolatmenetből azt olvastam ki, hogy eddig az E.On pénze állt benne nem azt szorgalmazza, hogy az állam tegye bele, hanem azt mondja, hogy ez a verseny és a piac mit keres itt az állam, "

Nos ebből gondolom, hogy igazából az a panasz oka, hogy a gázt nem vesszük meg előre:

"A szolgáltatás, ezután is így fog történni, csak a gáz nem lesz a miénk, csak akkor, ha a tározóból kilép, nincs gazdasági tartalék"

Azaz a gáz nem a miénk, ez a baj, hogy nincs "gazdasági tartalék". De persze lehet, hogy én értettem félre.
"Azon kívül, hogy a rezsicsökkentés hangzatos politikai szlogen, és a Fidesznek meghozta a második 2/3-ot"

A fidesznek nem a rezsicsökkentés hozta meg a második kétharmadot, hanem ez:

www.hetek.hu/files/2014/03/bajnai_mesterhazy_gyurcsany_fodor.jpg

Ugyanazok az emberek, akik az első kétharmadot összehozták megint összeálltak egy búcsukoncert erejéig és hozták a régi formájukat, hozták a kétharmadot.
@vadi3:
"Esetleg bele kéne gondolni, hogy lehet, hogy tényleg igaz, hogy túl hülyék hozzánk az emberek! Mi van akkor, hogy ha az emberek tényleg túl hülyék ahhoz, hogy eldöntsék a fentieket, pl atomerőmű építés Putyin pénzéből, orosz gáz tárolása."

Tessék Te sem tudtál semmi értelmeset felmutatni, csak hülyéztél egy sort. Pont erről beszéltem: aki nem érti meg ezeket a megnyilatkozásokat, és nem kezd el begőzölve orbánozni, az hülye...

"De az is lehet, hogy akik most irányítják az országot azok is túl hülyék hozzá, mert nekik nem kell napelem, mert az sötétben nem termel áramot."

Jó is, hogy felhoztad az alternatív energia témakört. Ami után ezen a téren is hülyéztél egy kiadósat ugye mutatsz nekünk számadatokat arról, hogy hány napelem és szélerőmű lenne képes olyan mennyiségű energiát olyan rendelkezésre állási szinten előállítani, hogy ne kelljen atomerőművet használnunk.

Nos? Mi buta, gondolkozni nem tudó emberek isszuk az Ön szavait. Öné a pálya! Tessék...

Ha ezzel megvagyunk, akkor majd azt is megbeszéljük, hogy pontosan milyen számadatok támasztják elő azt, hogy hátrányos a nálunk tárolt orosz gáz, és azt is, hogy az egyéb más alternatívák milyen okokból lettek volna előnyösebbek számunkra. :)
@űrszelvény: És azt a csajt a tévében (na jó, youtube) láttad, aki megpróbálta leugatni az egyetemi docenst, hogy "akkumulátorok"?

Nem jut eszembe a női hölgy neve, de az az, amelyik abból csinált karriert magának, hogy veszekedni szokott az interjúalanyokkal... amelyik mondta a jogász csávónak is, hogy "dehogynem!"

Jah, megvan, ő az a művésznő:

www.youtube.com/results?search_query=k%C3%A1lm%C3%A1n+olga
@$pi$: Az mindig nagyon szórakoztató, amikor a bölcsészből és szociológusból vagy valamilyen más hasonló szakmából átvedlett energetikai szakértők megszakértik a témát.Persze nem minden politikai motivációtól mentesen.

Eddig egy olyan írást nem olvastam, ahol értelmesen, számadatokkal alátámasztva le lett volna írva, hogy a megújuló energiával milyen módon válthatóak ki az atomerőművek, és mindez hogyan tud az atomerőműhöz hasonló rendelkezésre állást produkálni.

Csak olyat, ami elpufogtat pár általánosságot, és minden mondatban legalább kétszer megjegyzi, hogy a más véleményen levő illető, az lényegében fittyet hány a szakmai alapvetésekre. Elvégre ő már középiskolában is tartott egyszer kiselőadást a napenergiáról, azóta meg a Megújuló Energiával A Demokráciáért civil szervezet oszlopos tagja, szóval ha valaki, akkor ő aztán... :)

Az azért komolyan érdekelne, hogy a jelenlegi 4 * 500MW-os teljesítményt hány szélerőmű tudná biztosítani, és ezek hol helyezkednének el az országban (ti: szélerőművet alapvetően ott létesítenek, ahol van szél...). Csak kíváncsiságból rákerestem: Magyarországon jelenleg 172 torony üzemel, amelyek összteljesítménye 329,325MW. Összehasonlításul: egy blokk Pakson 500MW, és ilyenből üzemel négy. Az új blokkok ennél kicsit nagyobb teljesítményt adnak majd le. Persze ha korrektek vagyunk, akkor a 4*500MW-ból időarányosan levonjuk az éppen álló blokk teljesítményét, de a szélerőművek sem üzemelnek egész évben maximális teljesítménnyel. Érdekelne a "szakma" véleménye, hogy ezek alapján az épülő atomerőművet, milyen formában váltanák ki alternatív energiával.
@űrszelvény: "Magyarországon jelenleg 172 torony üzemel, amelyek összteljesítménye 329,325MW."

Nos igen, ennyi a maximális teljesítményük. Amit mondjuk ki tudnak hozni belőlük mondjuk hetente átlagosan két órán keresztül. Ha meg például hetente hat órán keresztül akarjuk ugyanezt a teljesítményt, akkor 57-szer több kellene.

Ez a szél és naperőművek rákfenéje, hogy akkor van termelés, amikor van, nem akkor, amikor kellene, ha viszont ki akarjuk tolni az üzemelési időt egy kicsit, akkor brutálisan növelni kell a beruházást.

Egy felhős téli napon a napelem mondjuk huszad annyi energiát termel mint nyáron. Ha annyi napelemet veszünk, hogy a felhős téli napokon is elegendő legyen az energia, akkor télen hússzor annyiba kerül a termelés mint amennyiért manapság nyáron sem éri meg. Cserébe viszont nyáron nem tudunk mit kezdeni a villannyal.

Amúgy azt is érdemes végiggondolni, hogy mi a fenéért is kellene otthon energetikai beruházást létrehoznia a magánaembernek. Meleghengerművet, gyógyszergyárat, kőolajlepárlót, szénbányát, szennyvíztisztító üzemet és csillagvizsgálót sem építenek az emberek, miért éppen erőművet akarnak mindenáron kicsiben csinálni? Ha mindenáron védeni akarják a környezetet, akkor miért nem zöldségeskertet csinálnak nulla emisszióval? Miért nem tartanak tyúkokat, hogy gázolajfelhasználás nélkül tudjanak tojást enni?

Talán azért, mert ezek nem olyan jópofa játékok, mint a csilli-villi új napelem? Jó, akkor viszont fizessék is meg, aztán adják el a villanyt kiskereskedelmi áron a szomszédnak. Szívesen támogatom az adómból, hogy valaki sárgarépát termeljen a kiskertjében, de a háztáji erőműveket nem, mert annak semmi értelme nincs.
@$pi$: Figyelemreméltó, hogy, ahogy elkezdtünk a konkrétumok nyelvén beszélni, egyből egyedül maradtunk :)
süti beállítások módosítása