HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

 Balogh legújabb interjújában elmondta, hogy az egészségügyi rendszerrel az a legnagyobb baj, hogy a magyarok "túlságosan kórházorientáltak".

image13.jpg

Nem az, hogy alig van orvos és a meglévők is menekülnek, hogy az adósságban úszó kórházak lassan szétesnek, vagy hogy egy átlagnyugdíjas nem bírja megfizetni a gyógyszereit – egyszerűen túlságosan igénybe vesszük a rendszert.

A kormány legutóbbi terve már néhány napja ismert, mely szerint megyénként egy fő kórházat tartanának meg (kivéve a fővárost, ahol hatot), ezekben 24 órás ügyelettel. A többi kórház kevesebb pénzt kap, kevesebb feladatot és így kevesebb emberre is lesz szükség fenntartásukhoz, mivel jórészt telephellyé vagy tagintézménnyé alakulnának.

Ha valami nincs, ne is hiányozzon

Balogh szerint mindez a szolgáltatás minőségének javulásával jár majd, mindenki a legjobb ellátást kaja elérhető távolságban. Ezt éppen "költségoptimalizálásnak" hívják.

A kormány tehát arra a problémára, hogy kevés az orvos, akiket meg sem fizetnek, a kórházak pedig sokszor szinte a működésüket sem tudják fedezni, azt a választ adja, hogy leépíti a rendszert. A mostani kórházakat felhasználja alkatrésznek, és csinál pár tényleg működő kórházat. Eközben pedig 8-10 ezer ember elbocsájt, küzdve az Orbán által megígért teljes foglalkoztatottságért.

A kapuk őrei

Ha ezek az intézmények ténylegesen képesek lesznek kiszolgálni az igényeket, akkor nem is lenne ezzel nagy gond, bár nem kis cinikusságra vall, hogy a kormány szerint nem a hiányzó források pótlása, hanem egyszerűen a meglévőkre "optimalizálás" a megoldás.

Arra is gondoltak azonban, hogy a kevesebb de jobb kórház ne legyen majd túlterhelt. Balogh ugyanis elmondta, hogy mivel a magyarok "túlságosan kórházorientáltak", ami"a beteget is leginkább megviseli", a háziorvosoknak többet fizetnek majd azért, hogy kevesebb embert küldjenek oda. Balogh szerint nekik a prevenció feladatát kell ellátni, ám mindezek alapján nem világos, hogy pontosan mit kell megakadályozniuk – vajon azt, hogy pácienseik megbetegedjenek, vagy azt, hogy kórházba menjenek?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr167164237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása