HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Bár sokan úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin február 17-i budapesti látogatása rossz ómennek ígérkezik Magyarország nyugati megítélését illetően, az orosz államfővel való tárgyalások  kimenetelén hazánk jövőbeli nemzetgazdasági teljesítménye múlhat.

rendorseg_35.jpg

Magyarország harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere ugyanis Oroszország. Ez pedig még annak ellenére is így van, ha a keleti nagyhatalom külpolitikai tevékenysége az utóbbi időben egyre radikálisabb, s úgy tűnik, nyugat és kelet között folyamatosan mélyül a szakadék.

Szijjártó Péter egy az MTI-nek adott interjúban elmondta, hogy lényegében lehetetlen, hogy Magyarország ne konzultáljon az oroszokkal. Putyin látogatása alkalmat adhat arra is, hogy a gázkérdés mellett többek között az atomerőmű-beruházások kérdése is napirendre kerüljön kedden.

Persze az Unió és Moszkva kapcsolatától függetlenül tény, hogy hazánk kénytelen lesz a gázszállítás infrastrukturális megoldásainak anyagi lehetőségei kapcsán az Európai Unióhoz fordulni, ami egészen paradox és valószínűleg nem kevés újabb konfliktust magában hordozó procendúra lesz.
Azt már tudjuk, hogy az Unió milyen megoldásokat nem támogat a közép-európai energiaellátás fejlesztésének terén, s ahogyan Szijjártó is feltette a kérdést: „most jó lenne tudni, hogy akkor milyeneket igen”.

Mindazonáltal tudni kell, hogy az orosz gáz egész Európa számára létfontosságú, így mindazok számára, akik hazánk kapcsán az érintett témakörben oroszok felé kacsintgatásról beszélnek, érdemes lehet a saját házuk táján is söprögetni egy kicsit. Valószínűleg nincs olyan nyugat-európai ország, amely jelenleg képes volna korrekt alternatívát találni az orosz földgázra. A hangzatos mondtatok mögött valójában félelem van, melynek alapja a kiszolgáltatottság felismerése: ha Moszkva valami okán megváltoztatja Európával való gázkereskedelmi elgondolásait, annak beláthatatlan következményei lesznek.
Hazánk híd-helyzete jó ürügyet szolgáltat a támadásokra, de érdemes lehet végiggondolni egy olyan gazdasági kontinens-berendezkedést, melyből kiiktatjuk az orosz földgázvásárlást. Az eredmény egy nem túl kecsegtető disztópia.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr677178543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása