HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

A tavaly óta húzódó ukrán konfliktus lassan világméreteket öltő jellege valószínűleg épp Ukrajnára lesz a legsúlyosabb kihatással, hiszen akármelyik fél is kerül ki „győztesen” a harcból, az egészen bizonyos, hogy Ukrajna talpra állásához talán évtizedekre lesz szükség.

Súlyos és ólomlábakon haladó, hosszú évekre azonban biztosan.

Az oroszok igényt tartanak az ukrán fennhatóságra, még akkor is, ha az őt támogató sajtó ezt nem éppen így kommunikálja kifelé, ugyanakkor az Egyesült Államok is nyugodtabban dőlne hátra, ha biztosan tudná, hogy a leendő ukrán berendezkedés biztonságos mértékben hűséges Amerika-barátságáról tenne tanúbizonyságot.
Nyugat-Európa abban bízik, hogy sikerül visszaszorítani a keleti erőket oda, ahonnan jöttek. Még annak a látszatát is hajlandó megvillantani, hogy az orosz gázra valójában nincs is akkora szüksége Európának, csakhogy képes legyen tartani a meghatározott, minimum tíz lépés távolságot.

Putyin magabiztosan indult Ukrajna ellen, mára azonban kevésbé tűnik rendíthetetlennek. Valószínűleg nem akar világméretű konfliktust, illetve azt a „kellemetlenséget” is elfelejtené inkább, ami időközben óhatatlanul kialakult. A velük szemben Európa felől bevezetett szankciók egyre kényelmetlenebbé teszik a helyzetet, miközben az is egyre biztosabb, hogy ennyit azért nem ér meg az ukrán jelenlét. Jó ötletnek tűnt, de időközben változtak a dolgok – vélekedhet Putyin, aki manapság egyre ritkábban ment ártatlanokat a különféle medve- és tigristámadásoktól. Talán jobban tenné, ha megmaradna inkább orosz nemzeti hősnek – legalábbis a nyugati világ így látja.

A minszki megállapodás enyhülést hozott és lassan kilátásba helyezi a harcok befejezését is. De mi lesz Ukrajna sorsa, ha kivonulnak az oroszok, s marad Porosenko, avagy kivonulnak az oroszok, de a szakadárok önállóságot követelnek majd, avagy mindenki távozik, s Ukrajna összeroppan a felgyülemlett terhek alatt, híján mindennemű gazdasági tartaléknak, avagy...
Túl sok a kérdés. Kelet-Európában valahogy mindig túl sok. A valóság pedig valami miatt sohasem egyértelmű.

 

civilhetes.net

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr557191059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ukrajna helyzete a szovjet támadás előtti is geci szar volt, még Magyarország is nyugatnak tűnt hozzájuk képest. Nem csodálom,hogy változtatni akar, hisz az orosz befolyás alatt nem fejlődtek semmit, nincs veszteni valójuk.
"Az oroszok igényt tartanak az ukrán fennhatóságra"

Te érted is, amit írsz, vagy csak írod egymás mellé a szavakat?

Az "ukrán fennhatóság" azt jelenti, hogy az ukránok irányítanak ott.
@beszélő majom:
többet is betehettél volna:

"Az oroszok igényt tartanak az ukrán fennhatóságra, még akkor is, ha az őt támogató sajtó ezt nem éppen így kommunikálja kifelé"

totál értelmetlen szöveg.
kitalálni sem tudom, hogy mit akart ezzel.
süti beállítások módosítása