HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Bár az utóbbi időben többször is beszámoltunk arról, hogy az orosz nehézfegyverzet kivonása megkezdődött az ukrán területekről, s minden jel arra utalt, hogy véget érnek a harcok Kelet-Ukrajnában, hétfőn újabb harcok kezdődtek, melyek eddig legkevesebb két ukrán katona életét követelték.

Fedicsev szerit a szakadárok számtalanszor szegték meg a tűzszünetet az elmúlt napokban (egész pontosan 27 számon tartott esetről számolt be szóvivő). Az oroszbarát szakadárok álláspontja ugyanakkor az, hogy egyelőre nem szüntethetik be a harcokat a folyamatos ellenállás okán, bár a nehézfegyvereket igyekeznek üzemen kívül helyezni, ahogyan arról nemrégiben megállapodott a két fél.
A szeparatisták nem a minszki megállapodásra gondoltak elsősorban, hiszen az abban foglaltakat a jelek szerint nem szándékoznak betartani. A tűzszünet egy hete tart, ennek ellenére nem szűntek meg a harcok: valódi csendről szó sincs.

Közben egyre erősebb a nyugati nyomás az oroszok irányába. Az angolok is azt fontolgatják, hogy mégiscsak fegyvereket kellene juttatni az ukrán védelem megsegítésére, hiszen az orosz támogatás szeparatista oldalról mára megkérdőjelezhetetlenné vált.

David Cameron elmondta, hogy Putyin nem számíthat sok jóra, ha nem hagy fel a szakadárok támogatásával, hiszen ez már lassan egy nagyobb háború irányába mutató helyzetté kezd fajulni. Putyin a tőle megszokott nyugalommal közölte, hogy teljesen elképzelhetetlen egy olyan helyzet, mely orosz-ukrán konfliktust eredményezhetne, hiszen a két ország között alapvetően igen jó a kapcsolat. Hozzátette – némileg árnyalva mondandóját –, hogy amennyiben mégis háború alakulna ki Ukrajna és Oroszország között, az kizárólag az ukránok hibája volna.

Mostanra egyértelművé kezd válni, hogy Putyin nem enged, ugyanakkor a nyugat sem hagyja szó nélkül az eseményeket, s egyre erőteljesebb szankciókkal sújtja az oroszokat, hátha Moszkvában jobb belátásra térnek. Persze még mindig nem tudni, hogy a mostanra klasszikusnak mondható, hidegháborús helyzet meddig tartható még fent, illetve hogy meddig beszélhetünk ukrán belviszályról a politikai korrektség nevében.

A legutóbbi ukrán híradások szerint már orosz felderítő robotrepülőgépeket is látni a légtérben.

 

civilhetes.net

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr187211215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nyugati háborús uszítók vad hőzöngése nem csillapodik. De háborúzni ők se mernek.
Egyoldalú propaganda post, hiteltelen.
süti beállítások módosítása