HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

A Buda-Cash az elmúlt években egy 112 fiókból álló országos hálózatot épített ki.

A brókerház nem tett mást, mint DRB Bank néven összeterelt kisebb bankokat és takarékszövetkezeteket az országban.

A BC idejekorán felismerte, hogy pusztán az értékpapírpiacról nem fog tudni megélni. Éppen ezért kezdte el a BC bevásárolni magát ezekbe a cégekbe. Ez az építkezés évekkel ezelőtt kezdetét vette.

A cégekben lévő tulajdonszerzést állampapírokkal fedezték, valós pénzmozgás sosem történt. Tekintettel arra, hogy az állampapírok tőkeként elfogadhatóak, senki nem feltételezte azt egy több mint, egy évtizede működő brókerházról, hogy bármit is manipulálna. így a BC számára az állampapír kellő garanciákat biztosított a tulajdonszerzésekhez.

A tulajdonszerzés magával vonta az ilyenkor szokásos személycseréket is. A BC saját embereivel hígította fel a megszerzett takarékfiókok személyi állományát. Azonban az állomány saját emberekkel való bővítése a korábbról ott dolgozók tudtán kívül történt. Közben régiós szinten lecserélték a vezetői állomány egy részét is, saját embereiket juttatva vezetői pozícióba.

Ezekre a vezetői- és alkalmazotti bővítésekre csak a botrány kirobbanásakor derült fény. A dolgozók az aktuális fizetésüket kézpénzben kapták meg a számlára utalás helyett, és a fiókokban kiadott fizetéskor sok helyen feltűntek olyan személyek a fizetésükért, akiket az ott dolgozók azelőtt sosem láttak.

Olyan bérgazdálkodás folyt a cégnél, hogy azok a munkatársak, akik fizikailag ott dolgoztak, sosem kaptak fizetésemelést, béreik hónapokkal korábban befagyasztásra kerültek. A DRB bankcsoport regionális vezetői részéről folyamatos volt az alkalmazottak hitegetése az elmaradt bónuszok és plusz juttatások adásával kapcsolatban. A banki alkalmazottak azokat a jutalékokat sem kapták meg, amelyek a fiókokban történt plusz szolgáltatások (például biztosítások és megtakarítási opciók) értékesítése után járt volna nekik. Voltak olyan üzleti célok is, amelyek teljesítéséért plusz egy havi fizetést ígértek a dolgozóknak, de ezeket sem fizették ki. Néhány kivétel azonban történt, néhányan a minimálisnál is kisebb fizetésemelést kaptak.

Az alkalmazottak pénzbeli juttatásinak visszatartása mellett más formában is hajtotta a vezetés a pénzt.

Hitelezés

A BC – DRB portfoliójában szerepelt egy két százalékos, kedvezményes vállalkozói hitel. A hitelként kiadható pénzösszeg fiókonként 2 milliárd forint volt. Ezt a hitelt a BC privilegizálta, azaz ő döntött egy személyben arról, a fiókok helyett, hogy ki és mennyi hitelt kaphat. Valójában nem a BC folyósította a hitelt, hanem a bankfiókok. Ellenben a minden esetben a BC vállalat pénzügyi garanciát a hitelező bank felé, állampapírok formájában. A sajtóhírek arról szólnak, hogy a BC mossa kezeit, a pénzeket csakis a bankok síbolták el, rájuk tolva mindennemű felelősséget.

A valóságban nem ez történt. A DRB, a BC felsőbb utasítására kénytelenek voltak elfogadni garanciaként azokat az állampapírokat, amelyeket a BC betolt a vállalkozói hitelek mögé. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a DRB Bank által hitelként kiadott 300 millió forintra betolt a BC ugyanennyi állampapírt. Ezek után a BC kihúzott 100 millió forintot, és 150 millió forintot pedig odaadott egy vállalkozónak, amely vállalkozó természetesen az ő kutyájának kölke volt. Ezen az elven kezdett el a BC „sakkozni” a pénzekkel, a DRB fiókok ebből csak annyit érzékeltek, hogy a BC szólt, hogy X-nek adjon a bank 300 milliót, 900 milliót vagy annyit, amennyire éppen szükség volt. Fedezetként pedig a BC mindig betolta a megfelelő értékű állampapír-csomagot. Természetesen a dolog vége az lett, hogy elfogyott a pénz. Ezzel a trükközéssel a BC kipumpálta a bankokból az összes pénzt, amely a fentebb írt kedvezményes vállalkozó hitelekre állt rendelkezésre.

Volt olyan ügylet, amit papíron az ország egyik pontjáról a másikba átküldtek, hogy régiós szinten ne tudjanak egymásról a bankfiókok. Előfordult olyan hitelkérelem és ügyintézés is, amikor az ügyfél Debrecenből Budapestre utazott a hitelért, annak ellenére, hogy a cívisvárosban is volt DRB fiók.

De ezekbe az ügyekbe és tranzakciókba már nem látott bele külsős forrásunk, aki ezzel kapcsolatban még azt mondta el, hogy ez már kőkemény banktitok.

 

civilhetes.net

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr397236417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez így nem igaz, a bakok alkalmazottai számlára kapták a fizetést, és mindig időben

ha a többi info is ilyen hiteles, akkor fölösleges volt a poszt
süti beállítások módosítása