HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Noha nem arra kell gondolni, hogy lesz egy „Nemzeti Mobiltelefon-hálózat”, technikai értelemben mégis hasonló beruházásról van szó.

A cél, hogy a víz-gáz- és villanyszolgáltatás területén belül kiépítésre kerüljön egy gépek közötti kommunikációt elősegítő rendszer. Az ekképpen negyedik hazai mobilhálózat telepítése 13 milliárd forintba kerülhet.

A kivitelező a MVM Net Zrt. lesz, legalábbis minden jel erre mutat. Sőt! Már zajlik a munkálatok megkezdéséhez szükséges eszközök leendő beszállítóinak kiválasztása is. Úgy tudjuk, hogy a finanszírozás oroszlánrészét az MVM Magyar Villamos Művek állja majd. Ez azért különös, mert a cég a tavalyi évet igen komoly veszteséggel zárta.

A hálózat kapcsán nem régiben már lezajlott egy tesztelési folyamat, melynek keretein belül a legnagyobb szolgáltatók egy teszt-hálózatot építettek ki 8000 háztartásban, ahová „okosmérőket” szereltek. Ezek az eszközök biztosítják a távleolvasás mellett a leghatékonyabb időszakokra időzített energiafogyasztást: a locsolórendszer éjjel működik, amiképpen a mosógép és a mosogatógép is, illetve például a gázbojler sem a csúcsidőszakban melegíti a vizet az okosmérőnek köszönhetően.

Az eredmények azonban azt mutatták, hogy a megtakarítás háztartásonként legfeljebb havi 1500 forintot jelent, ami nem igazán ösztönzi a lakosságot a mérőcserére (melyet valószínűleg a lakosoknak kellene kifizetniük).
Minden bizonnyal emiatt lehetséges, hogy a nagy világcégek magyarországi viszonylatban nem érdekeltek a témakörben. Számoltak és arra jutottak, hogy a kiépítés veszteséges, vagy csak nagyon lassan térülne meg.

Az állam azonban a jelek szerint nem így gondolkodik. Az elkövetkezendő időszakban kiderül, hogy mi lesz a sorsa a 450 MHz-es frekvenciára szánt hálózatnak, már csak amiatt is, hogy a médiahatóságnak leadott tervezetben foglaltak mára némileg elavultak, így az új  frekvenciaszerződés megkötése elkerülhetetlen lesz, mielőtt megindulnának a munkálatok. A korábbi szerződés egy lassabb átviteli technológiáról szólt, míg az MVM Net Zrt. LTE hálózatot kíván létrehozni.

 

(Fotó: nol.hu)

 

civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr237260935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása