HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Igaz a mondás, hogy "a magyar egészségügy egészen addig olajozottan működik, amíg homokszem nem kerül a gépezetbe. A homokszemet betegnek hívják."

Iskolai játék közben eltörött egy kislány középső ujja. Az iskola hazaküldte a kislányt, majd a gyerek szülei intézik az orvosi ellátást.

Az édesanya kisbabás anyuka, gyakorlatilag mozgásképtelen, a nagymama pedig messze él a családtól, nem volt segítségük. Az orvossal meg kellett várni, amíg az apuka hazaér. Így csak a munka végeztével tudta az apuka orvoshoz vinni a lányát.

A szakrendelőbe érve az orvos a kislány megvizsgálása után adott egy beutalót a röntgenbe. Az apuka a kereskedelemben dolgozik, nem tanult latinul így nem tudta értelmezni a lánya leletét, telefonon kért segítséget. A telefonban "lefordították" neki a leletet, így az apa megtudta, hogy a kislány ujja eltörött. A röntgenről visszakísérte gyermekét a szakrendelőbe. Azonban ott már nem volt orvos, aki intézkedhetett volna a továbbiakban a kislány ellátásáról.

A röntgenasszisztens hazaküldte a gyereket azzal, hogy jöjjenek vissza másnap reggel vagy üljenek be az autóba és utazzanak el a lakóhelyük szerint illetékes kórházba, amely 40-50 kilométerre van, ahol egészen biztosan be fogják gipszelni a törött ujjat és fájdalomcsillapítót is adnak.

 

Büki Ervin (A kép illusztráció!)

 

civilhetes.hu

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr627262077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1986, NDK.

Iskolában fejsérülést szenvedtem. Nem volt komoly, bevertem a fejemet mert nem a megfelelő helyen rohangáltunk, és vérzett a fejem.

Leültettek az igazgatói irodába (elmaradt a fejmosás, mivel vérzett a fejem - minő képzavar!), futva érkezett a tornatanár, aki a kijelölt elsősegélynyújtó volt (abból kiindulva, milyen messze volt a tornaterem, vagy ő volt Ben Johnson, vagy már a sérülésem előtt elindult), mentőt hívott, mely 7 perc alatt ott volt. Megmosta a fejem (vízzel), és két felsős diák kiséretében elmentem a kórházba.
Egy Salgótarján méretű kisváros kórházába, mely a Kútvölgyinél jobban fel volt szerelve.
Kb. 25-30 perc alatt elláttak, majd mivel sikerült az orvost meggyőznöm róla, hogy jól vagyok, visszaengedtek busszal az iskolába, nem kellett mentőre várnom, ami hazavitt volna.

A TB biztosításomat az iskola igazolta (érdekes, hogy szocializmus volt, de TB-igazolványa volt mindenkinek, gyerekek a szüleik jogán voltak biztosítva)

Az iskolában az ofőm, a diri, meg a tornatanár megnézték a kötést a fejemen, és úgy döntöttek, menjek haza, de mivel a szüleimet nem sikerült még mindig értesíteniük (aznap valami külsős repiprogram volt), ezért a két gyereknek haza kellett jönni velem, és meg kellett várják a szüleimet, addig nem mehettek el.

A kórházi papíron hétköznapi németséggel is fel volt tüntetve a sérülés, az ellátás módja, és a követendő eljárás. Esetemben: Fejen baleseti eredetű könnyebb, vérzéssel járó sérülés, a fej bőrfelülete két öltéssel varrva, egy hétig nem érheti víz, egyéb teendő nincs, kontroll három naponta.

Mivel a kórházban a nevem alapján kiderült, hogy nem német születésű vagyok, megkérdezték, lefordítsák-e a szükséges dolgokat magyarra, igaz, a magyar nyelvű "kórlapot" csak este tudták volna a lakásra utánam hozni.
Ettől sokkal durvább esetek is előfordulnak.

Itt mindössze az volt a baj, hogy későn "indították" el a folyamatot. A pedamókus hívhatott volna mentőt, de ez huszadrangú eset, nem biztos, hogy hamarabb megjelentek volna, mint apa. Gyereket kísérőnek nem küldhet, ő maga nem mehet, mert ott a többi 29 gyerek.

A röntgenasszisztens nem gipszel - ha a gipszelőember már hazament, az egyetlen, amit tehetett, hogy visszahívta a beteget másnapra. Az, hogy nincs mindenhol folyamatos sürgősségi betegellátás, az sajnálatos, de érthető.
süti beállítások módosítása