HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

A szerdán megtartott kormányülés eredménye többek között az lett, hogy a boltok vasárnapi zárva tartásának ügyében az alapvetésekhez képest is szigorítást szavazott meg a Fidesz-KDNP.

Ennek értelmében azon kiemelt területeken sem lehetnek nyitva a bevásárló egységek, melyek környékén hétvégente kimagaslóan jelentős a turistaforgalom.

Giró-Szász András közölte, hogy a világörökségi területeken sem engedélyezik majd, hogy boltok tartsanak nyitva vasárnaponként, így például Buda frekventált városrészeiben is lehúzhatja a redőnyöket a boltosok jelentős része, hiába, hogy forgalmuk tetemes hányadát szombaton és a vasárnap bonyolítják.
A kormány újfent a dolgozók pihenési lehetőségére, s annak tiszteletben tartására hivatkozik.

Mindebből többek között az is következik, hogy hazánk kiemelt turisztikai központjaiban a turisták alig találnak majd olyan helyet, ahol vásárolhatnának, ez pedig idővel akár komoly turistaforgalom-visszaesést, illetve jelentős bevételhiányt generálhat. Csak idő kérdése, hogy mindezen jelenségek mennyi idő múltán fejtik majd ki mérhető és jól érzékelhető hatásukat oly mértékben, hogy a döntés megalkotói is érzékelhessék: a megoldás egész egyszerűen őrültség.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség csütörtöki sajtóközleményében arról számolt be, hogy a nyitva tartást ugyan szüneteltetni kell vasárnap, azonban olyan tevékenységeket továbbra is végezhetnek majd a dolgozók a hét utolsó napján is, mint az árufeltöltés, vagy a leltározás, illetve minden egyéb olyan munkafázist, melyhez nem szükséges kinyitni a boltot a vásárlók számára.
Kérdés persze hogy ez mennyire vigasztalja majd a boltosokat.

Továbbá az is kiderült, hogy a vasárnapi 100%-os bérpótlék csak azon boltok alkalmazottainak számára lesz kifizethető, akik az időnként vasárnap is nyitva tartó boltokban dolgoznak. Így a napokban elfogadásra kerülő törvény szerint a vasárnap is rendszeresen nyitva tartó egységek (mert lesznek ilyenek is) alkalmazottai csupán 50%-os pótlékkal számolhatnak majd.

 

civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr607267827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása