HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

A magyar katonák iszlám "Don-kanyarja"?

Ideológiai előzmények, alapok

A török kalifátus intézményének falát 1923-ban a britek szaúdi törzsek segítséggel törték meg.  Lawrence és a többi ügynök Mohammed Abdel Vahab 18. századi keményvonalas muszlim gondolkodó tanait vadította tovább brit műhelyekben és jött létre az a Vahabizmus, ami ma a Szaúdi állam hivatalos vallási irányzata. Ez egy olyan eszme, amely képes volt egyesíteni a barbár törzseket és velük megtámadni az Oszmán Birodalmat. Ma a világban ez a fajta iszlám kommunikálódik „eredeti” iszlámként, holott köszönőviszonyban sincs az eredeti tanokkal és az iszlám világ összesen 5%-a követi.


Kurdisztán a csodás természet és a kegyetlen élet országa
Fotó: kurdisztan.blogspot.com

A 20. századi szovjet afganisztáni invázió ellen a CIA háttértámogatásával a vahabizmust egy olyan dzsihadista szelefizmussá formálták át, amely Bin Ladennek és követőinek eszmei táplálékot adott az eszeveszett harcokhoz. Ez a fajta szelefizmus hatja át az Al-Kaida, szomáliai Al-Shabab, Algériai AQIM, Nigériai Boko Haram és több más destabilizáló szervezetek ideológiai hátterét.

Az arab tavasz észak afrikai tarolásának eredménye pedig a muzulmán testvériség pártjainak, mozgalmainak megerősödése volt, aminek eszméit Hassan Al- Banna egyiptomi tanító indította útjára az 1920-as években, az akkor török pasa által uralt Egyiptomban. Ehhez a politikai iszlámhoz a britek nyújtottak támogatást, másképp nem terjedhetett volna el. Ez a felfogás kifejezetten politikai iszlám, célja egyértelműen a hatalom.

Szíria, Irak és ISIS

A szíriai elnök rendszerének megbuktatása az arab tavasz idején ellenzéki lázadással nem valósult meg. Szíria fontos állomás lett volna az USA számára, hiszen a síita tengely egyik végpontja, a másik Irán, a síita nagyhatalom. A síiták az előzőekben tárgyalt szunnita kreált irányzatok véres ellenségei. CIA támogatással Szíriában létrejött a Dzsibhat Al-Nuszra szelefita szervezet, amely vérengzéssel, fejlevágásokkal, élve elégetésekkel kezdetben sikereket ért el, de Orosz és Iráni támogatás mellett a szíriai kormányerők az előrenyomulásukat megállította és lassan visszaszorításukba kezdett. USA számára az Irán-Szíria tengely megtörése fontos, hiszen nem engedheti, hogy az orosz és iráni fölgáz, olaj ezen eljusson Szíriába és onnan Európa ellátást kapjon.

Maccain szenátor 2012-13-ban többször is tárgyalt a Dzsibhat Al-Nuszra fegyvereseivel, az akkor még ott szolgáló Al-Baghdadival is, (képek mellékelve), aki azután az ISIS kalifája lett. Ettől kezdve megindult a muníció és ember, melynek finansziális hátterét USA nyomására Szaúd Arábia és Katar állta. Az EU és Magyarország is a támogatók között volt! Magyarország akkor zárta be a szíriai nagykövetséget Budapesten és ajánlott támogatást annak az ellenállásnak, melyből később az ISIS kifejlődött.

Az ISIS életében Törökország meghatározó. Az utánpótlás beérkezése 80%-ban innen történik és a kiképzőtáborok egy része itt található. Ma már kiképzőtáborok vannak Líbiában is.

 

Büki Ervin

civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr717279989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása