HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

A magyar katonák iszlám "Don-kanyarja"?

USA-IRÁN deal

Az USA felfogta, hogy a szíriai hadműveletben nem építhet tovább csak az erőre. Az Irán elleni tervek, melyek alapján szekták közti háborút szít, nem jöttek be. A szíriai konfliktus kezdete óta, tehát az elmúlt négy évben egymillióra lehet becsülni a radikális beözönlött muzulmán áldozatok számát. Ez a szám nőni fog, mert Európából, a közép-ázsiai államokból (volt FÁK országok), Szaúd Arábiából, Líbiából, Pakisztánból, Afganisztánból továbbra is nagy számban érkeznek.

Irakban új alapja helyezték az ISIS elleni harcot. Az iraki északi hadtestben megtisztították a katonaságot az USA által kiképzett katonáktól és közös iraki-iráni egységet hoztak létre. Nagyon különös, hogy ennek vezényletét az iráni Qasim Suleymani tábornokra bízták, aki korábban az iszlám gárda főparancsnoka volt Iránban. A tábornok iraki és iráni egyesített légierő bevetéssel és szárazföldi hadműveletekkel egy hét alatt visszafoglalta egykori ellenségének, Szaddam Husszeinnek szülőfalúját, Tikritet, mely addig az ISIS kezében volt. Az USA váltig állította, hogy az ISIS elleni harc évekig el fog húzódni. Irán az ellenkezőjét bizonyítja.

Erősödik Irán pozíciója. Az USA tárgyal Iránnal a nukleáris létesítményekről, szankciókról, de olyan témák is felmerülnek, ami USA-Irán deal és Irán jövőbeni pozíciójára vonatkozik a térségben. Nincs kizárva, hogy Irán kiemelt helyet fog kapni egy USA által támogatott ISIS elleni hadjáratban. Ebben az esetben Magyarország milyen pozíciót vállalna be? Megfordulna minden!

Ha az iráni hegemónia az USA kapcsolatok javulása után erősödne, az Öböl jelenlegi nagyhatalmának, Szaúd Arábiának a helyzete gyengülne. Ha Irán atomerőműhez jut, Szaúd Arábia nem erőművet, hanem atomfegyvert akar… További eszkalálható konfliktushelyzet…USA számára ígéretes

Magyarországi iszlám helyzet

Magyarországon több közösség létezik.
A hivatalosan bejegyzett iszlám vallási közösség a Magyar Iszlám Közösség, mely nem játszik meghatározó szerepet, csupán seftel. Ennek kellene ernyőszervezetként rendet teremtenie a többi mecset, irányzat között.
Számos török irányzat van. Jelen van a török kormányzat által támogatott iszlám, pár szúfi iszlám vonal és a török hivatalos irányzattal szemben álló Fathullah Gülen csoport is.  Ennek vezetője, Fathullah Gülen, valaha a jelenlegi elnök, Erbakan közeli barátja, társa volt. Erbakan hatalomra jutása óta vitáznak a halalmon és egymással ellenséges iszlám csoportokat hoztak létre. Fathullah Gülen az USA-ban él.

Meghatározó a Katar által épített és fenntartott Budapest mecset (Magyar Muszlimok Egyháza), amely mögött a Muzulmán Testvériség áll. Központ Katar.
Szintén meghatározó a Dar-al-Szalam mecset, ami szaúdi szelefi irányzatot képvisel.

Magyarországon ezek a mecsetek nézetem szerint nem képeznek veszélyt, de kiváló rejtőző helyek azok számára, akik nyugat-Európában veszélyforrások lehetnek.

Összegzés

Magyar kontingens kiküldése a jelen helyzetben számos rizikófaktorral és ellentmondással terhelt.

  1. Hogyan lehet szövetségesi feladatot ellátni annak oldalán, aki maga hozta létre azt a szervezetet, ami ellen harcolni kell?
  2. Az USA a támogatások egyszeri leállításával el tudná lehetetleníteni az ISIS-t.
  3. Kurdisztán megosztott, a pesmergák napi megítélése és frakcióik sokfélesége nem ad alapot a magyar egységek biztonságához
  4. A területen megjelenő és a térséget, annak mentalitását nem ismerő katonák kiváló utánpótlást biztosítanak emberrablásokhoz, váltságdíj szedéséhez. Emberélet biztosítására nincs garancia.

Az, aki a kérést küldte, tehát USA valljon színt, hogy milyen szerepet fog játszani a bevetésben és milyen garanciákat ad a magyarok számára. Ezen garanciák mérlegelése után kell döntést hozni
Mindenképpen meg kellene várni, mire jut USA Iránnal (várhatóan március vége). A kettejük közti deal függvényében kellene elhatározni a magyar csapatok küldését.

Jelen körülmények között beláthatatlan és fölösleges kockázatnak tartom magyar személyek bevetését Kurdisztánban

 

(Fotó: AP)

Büki Ervin

civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr997288417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása