HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

A Rentenergie Kft. felmérése szerint a hazai kis- és középvállalkozások egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a zöld energia felhasználásának terén.

A jelenség alapjaiban formálhatja át a magyar energiapiacot.

Az új generációs megoldásoknak köszönhetően egyre több hazai vállalkozás dönt úgy, hogy energiaellátásának jelentős részét megújuló energiaforrásokból biztosítja, hiszen a modern napelemes rendszerek már rövid távon is jelentős megtakarítással kecsegtetnek.

A minirendszerek elterjedését elsősorban azzal indokolják a szakemberek, így a Rentenergie Kft. ügyvezetője, Pozsonyi Imre is, hogy az 500 kW alatti teljesítményen üzemelő napelemes rendszerek még a kiserőművek kategóriájába sorolandók, ezért az általuk termelt plusz energiát az áramszolgáltatónak kötelessége átvenni. Az árakat a mindenkori energiaárak szabják meg, így az „árameladás” kimondottan megérheti a kkv-k számra.

A metódus nem bonyolult és az áramszolgáltatónak kötelessége együttműködni a zöld energia iránt érdeklődő felhasználóval, hiszen a környezettudatosság hivatalból fontos kell legyen valamennyi szolgáltató számára.
A hálózatba történő energia visszatáplálás lényegében a fogyasztás inverze, így nem kell sokkal bonyolultabb eljárásra gondolni. Ráadásul mindenki jól jár: a fogyasztó kevesebbet fizet (a 0 forintos megoldást egyelőre szinte lehetetlen elérni), míg az áramszolgáltató viszonylag elfogadható áron kapja vissza az elfogyasztott energiát.

Magántulajdonosok számára is érdemes átgondolni a megújuló energiára való átváltást, hiszen egy olyan rendszer, mely egy 3-4 fős család háztatását egy évre ellátja napenergiával, már 3-5 millió forintból kihozható.

A kisvállalkozások és a nem túl nagy telephellyel üzemelő középvállalkozások számára optimális, nettó 50 kW energiát termelni képes hálózat nagyságrendileg 17-19 millió forint ráfordítással már megépíthető, s ez az összeg valóban képes megtérülni középtávon, bár gyakran akár már rövid távon is.

Érdemes is belehúznunk, hiszen egy Európai Uniós célkitűzés szerint 2020-ra az éves energiatermelés 20%-át megújuló forrásokból kell nyernünk.

 

(Fotó: alternativenergia.hu)

 

civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr947336392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása