HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Böcsödi Gergely, 31 éves kajászói gazdát 1 millió 324 ezer forint kártérítésre, valamint 80 ezer forint perköltség megfizetésére ítélte a bíróság a Székesfehérvári törvényszéken.

Az ítélet jogerős.
A gazda kálváriája példaértékű és elgondolkodtató.

Böcsödi Gergely 2012-ben beadott egy földhaszonbérleti pályázatot, mellyel szerette volna megnyerni a Kajászó határában fekvő, 64 hektáros földterület bérleti jogát.
A fiatalember nem nyert, amivel az ég adat világon semmi problémája nem volt, hiszen egy jogállamban nincs garancia arra, hogy bárki is nyerjen egy pályázat során. Egyenlő feltételek mellett egyenlő elbírálásra számíthatnak a gazdák is, ha minden rendben működik.

A szóban forgó 64 hektáros földet is magába foglaló egész területet bérleti jogát azonban nem egy másik arányos versenytárs, hanem Mészáros Lőrinc, Felcsút fideszes polgármestere, illetve közeli barátja, a vállalkozó Kiss Árpád nyerte meg. Nem tévedés: az akkori eredmény alapján minden föld művelési joga az övék volt a Fejér-megyei település határában.


Forrás: atv.hu

Böcsödi a gyanús döntés ellen még 2012 őszén egy jelképes földfoglalással tiltakozott, melynek folytatásaként 2013 áprilisában egy 24 hektáros földterületet napraforgóval szántott be. A bíróság száraz jogi formulák közebiktatásával illegális földfoglalásért most közel másfél millió forintra büntette a gazdát.

A bíróság csupán annyit említett meg az ügy hátterével kapcsolatban, hogy a tiltakozásra legális megoldást kellett volna választania, tettével azonban a tulajdonos, tehát a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tulajdonjogait megsértette.
Arra is felhívták Böcsödi figyelmét, hogy alapvetően jól járt, hiszen az NFA eredetileg 5 és fél millió forint megfizetésére kívánta kötelezni a földfoglaló gazdát.

Böcsödi Gergely kissé megtörten nyilatkozta a tárgyalást kövezően, hogy nem adja fel a harcot.
A kormány korábban azt ígérte, hogy földekhez juttatja a fiatal gazdákat, ennek ellenére a tűz közelében sütögető vállalkozóknak osztja szét a területek bérleti jogait.

Most gyűjtést szerveztek a környékbeli gazdák, hogy segítsenek Böcsödinek kifizetni a bírságot.

 

(Címlap: Böcsödi Gergely - a kép forrása: feol.hu)

civilhetes.net

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr117439436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megértem. Ismerős a pályázat elbírálása. Mégis azt javaslom, hogy ne folytassa, ha csak nem akar a halála után hős lenni. Dicséretes a gazdák összefogása.
süti beállítások módosítása