HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Az utóbbi hetekben folyamatosan arról cikkeznek az európai lapok, még a legnagyobbak is, hogy mi a helyzet a halálbüntetés orbáni gondolataival, s miképpen lehetséges, hogy az Európai Unió egyik tagállamában tényleg szóba jött a kérdés, mármint a büntetésforma visszaállítása.

Létezik egy olyan párhuzamos dimenzió, amelyben a 21. századi Európában újra életbe léphet a halálbüntetés intézménye, vagy tényleg csak politikai fogásról van szó?

Minden jel arra utal, hogy a Fidesznek valójában csak egy nagyszerű politikai tőkekovácsolásra volt szüksége, ezért húzta elő a halálbüntetés-kártyát. Eljátszották a KDNP-vel az értékkülönbség meccset (azért nyilván jó előre ledumálták, hogy mi a helyzet), szereztek néhány ezer, ha nem több Jobbik-szavazót, most pedig igyekeznek feltakarítani maguk után, ezért a teljesen érthetetlen Nemzeti Konzultáció egy olyan kérdésben, melynek kapcsán senki sem veszi figyelembe valójában a válaszokat, hiszen nem lehet. Kicsit olyan ez, mint a szavazás 1949 és 1989 között...

A kérdésünk az, hogy valóban foglalkoztatja-e az európai embert (ha van ilyen ebben a szent értelemben) a halálbüntetés gondolata, vagy örül neki, hogy végleg eltörölték és hallani sem akar róla többé?

Az utóbbi években ugyanis egyre több olyan bűncselekmény történik a kontinensen, melynek megfelelő arányú büntetésére egész egyszerűen nincs felkészülve a modern Európa. Ott van például a diákokat tucatjait lemészárló norvég ámokfutó, de egyre több a terrorcselekmény is, míg a büntetés minden esetben legfeljebb tényleges életfogytiglan lehet. Nem biztos, hogy a legtoleránsabb ember zsebében ezúttal sem nyílik ki az a bizonyos bicska, s talán az igazán liberális országok polgárai is latba vetették már annak gondolatát, hogy bizonyos bűncselekmények elkövetőit súlyosabban kellene büntetni valamiképpen.

A halálbüntetés ugyanakkor nem megoldás, s ezt Nyugatabbra pontosan tudják. Az Európai normákkal egész egyszerűen nem lehet összeegyeztetni a szemet szemért, fogat fogért elvet. Ellenben valami nagyon fortyog odabent, s bár megoldási javaslatok egyelőre nincsenek a komplexebb büntetésformákra, az igény egyre nagyobb lesz valami többre. Gondoljunk csak bele: most indulunk kollektíve az Iszlám Állam ellen.

 

(Címlap: a kép illusztráció!)

civilhetes.net

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr877441586

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.05.08. 13:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása