HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

A Fidesz az utóbbi években állandó célpontjának kiáltotta ki a bölcsészettudománnyal foglalkozó rétegeket, elsősorban az egyelőre diákstátuszban lévő fiatalokat.

A fixa idea: a bölcsészek eleinte romkocsmákban ábrándoznak, majd mennek gürizni a gyorsétterembe.

Egészen biztos, hogy így van ez?

Természetesen abból indul ki a kormány, hogy bölcsészekből túlképzés van. Ezt arra alapozzák, hogy a tanári, illetve kutatói állások igen szűkösek és ilyen formán a releváns munkalehetőségek száma véges. Húsz végzett diákból, csak egy megy posztgraduális képzésre, míg a tanárok közül is csak aránylag kevesen helyezkednek el a közoktatásban. Van azonban egy aprócska érdekessége a bölcsészeti képzésnek, amivel a Fidesz nem számol, hiszen ha jóhiszeműen nézzük, jogászokhoz szokott, ha kicsit reálisabban, akkor csak nem érdekli.

A bölcsészképzés megtanít egyfajta kritikai látásmódra, arra, hogy semmit ne vegyen az ember készpénznek, s minden lehetséges szituációban törekedjen a kreatív megoldásokra, s merjen újat elgondolni, ahelyett hogy minden esetben meglévő doktrinákat követne.

Mindezt a tudást lényegében bármilyen szakterületen remekül lehet kamatoztatni, amiképpen ez a valóságban sokszor meg is történik. A feltörekvő startup cégek jelentős része, melyek rájöttek minderre, nem kávéfőzésre veszik fel a bölcsészeket, hanem kreatív, kommunikációs feladatkörök ellátására, s nagyon sok esetben örömmel bízzák rájuk a brand építést is, már az alapoktól.

A bölcsész tudja, hogy mi hangzik olcsó, izzadságszagú reklámfogásnak, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy miképpen lehet eredeti módon, professzionális retorikával, ízlsesen kommunikálni kifelé. Ezt egy informatikus, egy közgazdász, vagy egy mérnök, legyen akármilyen jó a szakmájában, csak akkor képes átlátni, ha kilép a világából, ami nem biztos, hogy szerencsés. Sokkal jobb megoldás összefogni a bölcsészekkel, s rájuk bízni a lehető legtöbb olyan munkafázist, mely a humán érzékekhez kapcsolódik.

Ma egy ügyes bölcsész nem keseredik el, ha ne veszik fel doktori képzésre, vagy nem kap tanári állást egy neves gimnáziumban. Ha tudja kamatoztatni mindazt, amit megtanult, rövid időn belül egy komoly cég csapatában találhatja magát.

 

(A kép forrása: atv.hu)

civilhetes.net

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr257441598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása