HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

2015. május 10. Az első olyan vasárnap, amikor már teljességében él a rendelet.

Mától vasárnaponként egyetlen helyen sem nyithat ki olyan bolt Magyarországon, melynek alapterülete meghaladja a 200 négyzetmétert, s ami ennél is fontosabb: szó sem lehet nyitva tartásról, ha az üzletben nem a tulaj, vagy egyik szakképzett rokona dolgozik.

Vajon érteni fogják a dolgot a külföldi turisták?

Mi magyarok sajnos kezdünk hozzászokni ahhoz, hogy nem kérik ki a véleményünket a döntéshozók semmilyen fontos kérdésben, így jobb híján elfogadjuk a tényeket, melyeket egyébként nálunk nem okosabb és nem is jobb emberek határoznak meg egyik napról a másikra.

Zárva kell lenni vasárnap? Hát jó, ez van. Nekünk bizony fát lehet vágni a hátunkon. De próbálná meg a német, vagy az osztrák kormány bevezetni ugyanezt.

Szóval, mi elfogadjuk különösebb zokszó nélkül. De mit mond majd az utca embere egy japán, vagy holland kirándulócsoportnak, ha megkérdezik tőle, miért nincs nyitva semmi? Biztosan érdekes szituációkat szül majd a kényszer.

Hányszor kérdezik majd mosolyogva: milyen nemzeti ünnep van ma? És hát, sokféle válasz lehetséges természetesen. „Ma van a családi összetartozás heti ünnepe.”; vagy „A boltosok védőszentjét ünnepeljük ezen a napon, havonta négyszer.”, de a prózai válaszadásra is bőségesen lesz lehetőség, csak hát ugye az ember egy kicsit szeretne büszke lenni a hazájára és ilyenkor kénytelen-kelletlen rosszat fog mondani: „A kormányunk néhány apró kivételtől eltekintve bezáratta a boltokat vasárnap.”. Aztán jöhetnek a kellemetlen bejegyzések az idelátogató külföldiektől a turisztikai portálokra, majd lassanként akár az éttermek is bezárhatnak vasárnap.

Minek is lennének nyitva? Ha egy rossz hír elterjed, az kihatással lesz a teljes nemzetközi turizmusra, gazdag szállóvendégek ide-vagy oda.

Nem gondoltuk végig ezt a boltosdit sem, de most már mindegy. Majd lesz valahogy. Ennél többet nem nagyon lehet mondani.

De azért tényleg, csak érdekességképpen képzeljék el, hogy a német kormány bejelenti: jövő héttől nem lehet nyitva vasárnaponként a boltok 90%-a...

 

(Címlap: kép forrása: nyugat.hu)

civilhetes.net

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr507447374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyanazt amit az Ausztriába látogató turistáknak.
süti beállítások módosítása