HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

A Népesedési Kerekasztal arra hívja fel a figyelmet, hogy ha tovább folytatódik a fiatalok kényszerű Nyugat-Európába vándorlása, illetve a születések száma is a jelenlegihez hasonlóan alacsony marad, akkor 2030-ra lényegében összeomlik a TB-rendszer Magyarországon.

Már egy ideje riogatnak bennünket innen-onnan azzal a mondattal, hogy „nekünk már nem lesz nyugdíjunk”, de az esetek túlnyomó részében az embernek igazából fogalma sincs, hogy mit is kellene ez alatt érteni. Ugyanis a legtöbben nem hiszik el – részben joggal, – hogy elképzelhető egy olyan világ, ahol a nyugdíjasok pénz nélkül maradnak a ledolgozott évtizedeik ellenére is, s így gyakorlatilag megszűnnek nyugdíjasnak lenni, s nincstelen idősekké degradálódnak.
A helyzet korántsem ennyire egyszerű, hiszen az állam nem teheti meg, hogy pénz nélkül hagyjon olyanokat, akiknek alanyi jogon jár a nyugdíj a munkával töltött időszak jellemzőinek függvényében.
Ám akkor már valóban nem lehet mit kezdeni, ha nincs elég adó- és TB-fizető egy lehetséges jövőben.

A Kerekasztal határozottan figyelmeztette a kormányt két roppantul kényes és nagyon gyorsan megoldandó problémára: az egyik az alacsony születésszámokhoz, a másik a migrációhoz kapcsolódik.

Kiemelték ugyan, hogy dicséretes a törekvés a kisgyerekes családok támogatására, azonban jelenlegi formájában közel sem elegendő, mivel a terhek szinte teljes egészét azok viselik a jövőre nézve, akik jelen pillanatban nevelik kisgyermekeiket: rajtuk áll, hogy a gyerekekből Magyarországon élő adófizető lesz-e 15-20 év múlva, avagy Nyugat-Európában foglalkoztatott dolgozó. És jól tudjuk, hogy ez nem sikeres, vagy sikertelen nevelés kérdése, hiszen ha egészen kiváló szakember lesz az utódból, akkor külföldre fog menni tisztességes fizetésért dolgozni, amiképpen akkor is választhatja a nyugatot, ha tanulmányaiban és életében nem lesz sikeres, de vállalja, hogy betanított munkásként is a hazainál magasabb bérezésért inkább dolgozik mondjuk Angliában.

Ha pedig nem születik elég gyermek, s a születők is nyugaton dolgoznak majd, akkor felborul az egyensúly, teljesen elöregedik a társadalom, ami visszafordíthatatlan következményekkel jár.
Példaképpen gondoljunk csak az olyan haldokló falvakra, melyek lakóinak átlag életkora mára 65-70 év, s úgy nyeljünk egy nagyot, hogy ne fájjon.

 

(Fotó: mno.hu)

civilhetes.net

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr417588568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"jól tudjuk, hogy ez nem sikeres, vagy sikertelen nevelés kérdése"
- Nem bizony. A nevelés akkor nevezhető sikeresnek, ha a felnövekvő gyerek olyan értékrendet képvisel, olyan megnyilvánulásokat tesz, olyanok a reakciói a körülvevő világ jelenségeire, amilyet a szülő(k) helyesnek ítélnek. Ha egy zsebtolvaj gyereke továbbított értékrend alapján szintén zsebtolvaj lesz, esetleg ügyvéd, vagy kereskedelmi bankár, akkor sikeres volt a nevelés, ha missziós orvos, tűzoltó, vagy szociális munkás, akkor nem, kivéve, ha a szülők szakítani szándékoztak a saját múltjukkal, mert akkor tiszteletreméltó teljesítményt mutatnak fel. Ennek semmi köze a társadalmi értékrendhez. Viszont pont itt foszladozik a blöki a föld alatt. A háború után kimenekültek sokan az életüket féltve, ugyan így tettek '56-ban is rengetegen, de sokan maradtak is értékes hazafiak. Rá is pacsáltak jónéhányan, de azért maradtak. Nekik még más volt az értékrendjük. Tudták hova taroznak, tudták a dolgukat, és tudták, hogy kik is valójában. Nem állítom, hogy a nagy "meneküljünk az Orbán-rezsim elől" projektben nincs, akinek valóban ez az életének az egyetlen lehetséges menekülési útja valamilyen egyedi megfontolás alapján, de sokkal többen vannak, aki csupán anyagi jobblétért mennek ki. Azért teszik, és azért gondolják ezt normális megoldásnak, mert a szüleiktől anyagias szemléletet kaptak útravalóul, esetleg a pénzhajhászás közben elfelejtették megóvni a csemetéiket annakidején a "nekem több gomb van a kvarcórámon" társadalomrendeződési elvek negatív hatásaitól. Jól emlékszem rá, úgy 30-35 évvel ezelőtt volt. Az volt az a generáció, amelyiket már nem neveltek általánosan felelősségtudatra, csupán a látható anyagi javak szerinti szelektációra. Nem is volt olyan hosszú a folyamat. Egy-két generáció alatt sikerült elérni, hogy tömegesen gondolkodjanak "nekem ez jár" elvek szerint az emberek, és kissebbségbe kerüljenek a hagyományos értékek képviselői. Nem tudok gratulálni hozzá, de ezt nem is sajnálom!
süti beállítások módosítása