HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Bár a második Orbán kormány alapvető retorikájának része, hogy nem kell annyi képviselő, van azért ennek a határozott álláspontnak egy másik oldala is, nevesen, hogy 2015-re lényegében megduplázódott a minisztériumi alkalmazottak száma.

Azt persze egészen pontosan sohasem fogjuk megtudni, hogy mit csinál ennyi ember a kormány alkalmazásában, és sokan közülük valószínűleg maguk sem tudják, hogy a munka, amit végeznek, az valójában mire szolgál egy rendszer olajozott működésének tekintetében.
Olyan fogalmak juthatnak eszünkbe most ad hoc jelleggel, mint az orosz irodalomból oly jól ismert csinovnyik, a Kádár-rendszerre jellemző kapun belüli munkanélküliség, vagy a királyi udvartartás.

2015-re odáig jutottunk, hogy 500 ezernél is több embert alkalmaznak a minisztériumokban, a s azok háttérintézményeiben, s ez a szám egy a hazánk méreteivel és kapacitásával rendelkező ország tekintetében ad abszurdum. Mégis mi a fenét csinálnak ezek az emberek?

Valójában örülni is lehetne kollektíven, hiszen a minisztériumok „munkáját” „segítő” közalkalmazottak tisztességes bérezés fejében kiváló munkakörülmények között dolgozhatnak, s egzisztenciájuk, ha nem is tökéletes, de legalább biztos. Ez nagyon szép. De mondjuk egy vállalkozó már egészen másképp tekinthet a minisztériumban dolgozó, „háttérmunkát biztosítókra”, mivel még akkor sem látja át, hogy mire jó a munkájuk, ha konkrétan végignézi egy hétig, hogy mit csinálnak, ellenben azt érzi, hogy ő kő keményen dolgozik, s keresetének jelentős része adó és járulék. Ez nem demagógia, ez egy igen összetett kérdés, melynek a vége lehetne ez is: mit kell tennünk ahhoz, hogy minisztériumi dolgozók legyünk, tagjai egy félmilliós, viszonylag kényelmesen éldegélő közösségnek?

Ha kevesebb a képviselő és a miniszter, több a háttéralkalmazott. De ebben sincs igazán logika. Ha több a fejes, akkor kevesebb a melós? Nincs az a terület a gazdaságban, ahol ez így működne. Sőt! Egyáltalán nem létezik olyan, hogy a vezetők létszáma ilyen módon kihatással lenne az alkalmazottakéra.

 

(Fotó: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája // Pelsőczy Csaba)

civilhetes.net

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr907595386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mostanában arra figyeltem fel, hogy micsoda titulusokat, és intézményeket találnak ki. Például; Diákhitel Központ Zrt. Vezérigazgatója. Gondolom itt van igazgatóság is, vagy például a Terror Háza, Schmidt Mária főigazgató.
Az államtitkári titulusokat már nem is említsem.

Ha még csak a szokásos rongyrázásunk lenne, de sajnos sok pénzünkbe is kerül.
Az már csak hab a tortán, hogy ezért a jó fizetésért találnak ki ostobaságokat, amit később másik "tekintély" módosíthat.
romániában 18 millió emberre volt nekik kb 1,2 millió közalkalmazottjuk. ebből 1-2 év alatt erőltetett menetben csináltak 700ezret, párhuzamosan komoly adócsökkentést hajtottak végre.

nálunk 9 millió emberre volt 700ezer közalkalmazott, amiből csináltak 1 milliót, és hogy ezt a sok csókost etetni lehessen, áfaemelést is, úgy, hogy most összesen kb 80%-os adót fizetnek az emberek.

viva la' patkány magyar állam.
Éppen tegnap nyilatkozta a pénzügyminiszter hogy szerinte 20%-kal kevesebb ügyintéző/közalkalmazott kellene....
süti beállítások módosítása