HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

A pápa, „2013 októberében kérdőíveket küldött ki a püspökségek, katolikus szervezetek számára azzal a céllal, hogy felmérjék a helyi egyházak és hívők családszemléletét."

A témaválasztás nem a véletlen műve volt, ugyanis a család témaköréhez kapcsolódó kérdésekben mutatkozik leginkább a törésvonal az egyház konzervatív és progresszívabb szárnya között. Erdő Péter akkor – talán a válaszoktól tartva – mintegy elszabotálta a magyarországi felmérést.”

A pápa október 4. és 25. között szinódust hívott össze, amelynek témája: „A család hivatása és küldetése az egyházban és a mai világban” lett, az események főrelátorává (azaz a témák felvezetőjévé) pedig Erdő Pétert választotta ki Ferenc pápa.

Most két dolog derült ki:

  • Erdő nem hajtotta végre a pápa utasítását, elvárását, mint magyar egyházfő,
  • olyan bevezető előadást tartott, amely köszönő viszonyban sincs a szinódus, a pápa által meghatározott küldetésével.

Azon nagyon ritka helyzetet teremtette ezzel, hogy pápa reagált az előadására és egyben helyre tette Erdő bíborost.

Erdő többek között kiállt a házasság felbonthatatlansága mellett (az elváltak és újraházasodottak problémáját egyházjogi kiskapukon keresztül oldaná meg), elítélte az abortuszt, valamint elutasította, hogy a társadalom bármiféle nyomást gyakoroljon a püspökökre a homoszexualitás témakörében.

Ferenc pápa a szinódus kétéves folyamatában először szólalt fel. Az egyházfő eme rendkívüli gesztusából konzervatív kommen­tárok egyenesen arra következtetnek, hogy Ferenc épp azért tette meg a konzervatív Erdőt főrelátorrá, hogy aztán kellemetlen helyzetbe hozhassa a bíborost.

Felszólalásában a pápa felhívta a szinódus figyelmét: nem azért gyűltek össze, hogy csupán – az Erdő beszédében különösen hangsúlyos – újraházasodás problémájáról beszéljenek. Az egyházfő azt is hozzátette, hogy a szinódus munkájában nem Erdő felszólalása az egyetlen hivatkozási pont, hanem az „egy a többi nézőpont közül”.

A kialakult helyzetben két út áll nyitva Erdő előtt, ha konzervatív többség lesz a mostani pápa távozása után, akkor hiteles konzervatívként akár pápa is lehet, a másik, hogy eltévedve a vatikáni útvesztőkben kiszorul az egyház vezetéséből, mint ahogy ez itthon már elkezdődött. Erdő talán az egyik leggyengébb egyházi vezető a katolikus egyház itthoni történetében, miközben a teljes egyházat próbálja felsorakoztatni Orbán Viktor mögött.

Büki Ervin

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr798046652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Erdő nem hajtotta végre a pápa utasítását, elvárását, mint magyar egyházfő"

S ezzel mi a gond? Igyekezett Jézushoz hű lenni, s nem Ferenchez.
"Erdő talán az egyik leggyengébb egyházi vezető a katolikus egyház itthoni történetében"

Valójában Erdő évszázadok óta az első magyar, aki esélyes a római pápa posztjára, a liberók legnagyobb sajnálatára...
süti beállítások módosítása