HTML

Naptár

július 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Friss topikok

Különleges helye ez Esztergomnak, több okból is.

Csak onnan mesélem a történetet, mióta itt lakom. Kisebb megszakításokkal 1980 óta, ezért mondhatom, hogy régóta. Ezalatt az idő alatt a világ jócskán megváltozott. A csendes lakótelepi utcán keresztül felépítették a magyar autóipar egyik pillérét, a Suzuki gyárat. Az itt élő emberek megszokták a zajt és a port, amit az átmenő forgalom okoz éjjel-nappal. Ezzel és a vasúttal kelnek és fekszenek.

Gyerekkoromban a szovjet katonák furikázták erre a harckocsikat, azután kivonultak, de a vasút mindig is hangos volt. Nem kívánom senkinek, hogy egy depressziós őszi reggelen arra ébredjen, hogy 6 óra körül az üres vagonokba daruznak jó nagy és nehéz fatönköket. A farakodás szezonban este 10 óráig tart.

Van a házak mögött betonüzem is, olykor erre járnak a nagy, soktengelyes betonkeverők is. Valamiért a Suzuki munkásait szállító autóbuszok is a házak alatt mennek el, hiába épült több éves, nehéz szüléssel egy másik út, amely nem érintené a lakótelepet. Néha már arra gondolok, hogy azért nem arra járnak, mert akkor olyan útvonalat érintenek, ahol olyan emberek lakhatnak, akik nem örülnének ennek. Apropó, van az autógyárnak másik bejárata is, ami nem egy lakótelepen átvezető útra nyílik, miért nem azt használják?

Reggel, 5:20...

Hétköznap, éjfél után - Fejhallgatón keresztül hallani az utca zaját.

Megszokták a távfűtés örömeit is az itt élők, az idő múlásával egyre gyakoribbá váló csőtöréseket, azt, hogy időről-időre feltúrják azt a kis zöldet, ami a panelok között van vagy hetekig gödröt kell kerülgetni az utcán.

Azt is szó nélkül eltűrték, hogy a kis lakásaik köré egy komplett ipari park épült.

Elfogadják, hogy választások előtt vagy után játszótér épül és a körzetnek szokás szerint olyan képviselőnek adnak bizalmat, akit rájuk ültetnek, még véletlenül sem maguk közül választanak. Talán egyszer, tán' 2019-ben ez is megváltozik.

Így hallatszik egy péntek délután, a csukott ablakon keresztül...

Életképtelen és tehetségtelen képviselők

Az előző képviselőt is a Fideszből választották, a mostani eredendően KDNP-s és nem ebben a körzetben lakik. Egymás közt szólva, nem biztos, hogy tudna közöttünk élni, mert életének nagy részét esztergomi viszonylatban tőlünk nagyon-nagyon messze, a csendes, "polgári" kertes-házas övezetben tengette.


Az utca,  ahol a jelenlegi képviselő nevelkedett. Ezen a környéken azért is szólnak egymásnak az emberek, ha a szomszéd kutyája ugat...

Még megrémülne attól, amikor az éjszaka közepén betolnak pár száz darab Suzukit és csikorogva megáll a szerelvény a vasútállomáson. Lehet, nem tudná másnap tisztességgel, kipihenten elvégezni a dolgát, mert a MÁV M41-es sorozatú dízelmozdonyait szinte egész éjjel járatják, mert a nekünk járó Desiro motorvonatokat elvitték a Balatonra - kis öröm az ürömben, hogy csak hétköznap.

Az is megérne egy misét, hogy mikor végeztek ezen a környéken utoljára zajszintmérést? Amikor a Suzukikat tologatják vagy járatják a mozdonyokat, nem hallani a tévét.

Nem a személyeskedés miatt, de meggyőződésem, hogy sokan, akik itt laknak, nem is tudják a képviselőjük nevét, dr. Szerencsés Gergelyét. Megértést és segítséget nem nagyon várhatunk tőle, de ígéretet bármennyit. Ha szeretnek olyan emberrel beszélgetni, aki még akkor sem néz a szemükbe, amikor kérdeznek tőle, akkor keressék őt bátran a fogadóóráján. Elődjéről, a szintén nagy tudású Pál Györgyről inkább nem írnék semmit.

Az egészben az a legszánalmasabb, hogy emberi sorsok dőlnek el úgy rossz döntések miatt, hogy a körzet képviselője csak mintákat vesz az itt történtekből, tőle teljesen függetlenül, nulla ráhatással történik majdnem minden. Ehhez tessék tapsolni! Azért írom, hogy majdnem minden, mert egyszer megkérdezte tőlem, hogy milyen fákat ültessen ide.

Megszokták a házukkal szemben lévő "klubbot", ahol havonta egyszer éjjelig tartott a buli, máskor csak hétvégén hallgatta jó hangosan a zenegépet a kulturizáló és lerészegedő törzsvendégsereg. Bár, amióta kormányunk eldöntötte, hogy folytatódik a lakók ablaka alatt a vasút villamosítása, néhányak bánatára örökre lakat került e becses közösségi helyre. Kivétel a ma este, mert pár fiatal megszerezte a hely kulcsát, úgyhogy ma este az ablakom alatt fognak önfeledten szórakozni.

Ma arra értem haza, hogy továbbra is aprítják a vasútépítés miatt kivágott fákat, kevéssel 20 óra után hagyták abba. A nyugalmam most az kezdi el zavarni, hogy a fiatalság talált egy konnektort a fentebb említett volt kocsmában és felcsendült a zene. Közben enyhe tűzszag is várt a lakásban, mert valaki a frissen "fátlanított" területen tüzet gyújtott.

Errefelé lazán vesszük a másik jogait, sajnos ebben a jogászállamban nem működik az az alaptézis, hogy "az én szabadságom addig tart, amíg a másikat nem korlátozom". Erre mindenki szarik nagy ívben.

A város túloldaláról idejönnek hangoskodni, az itt élők nem emberek, csak másodrangúak. Különben is, most kaptak új játszóteret, de be lett hazudva néhány új parkolóhely is, úgyhogy kussoljanak.

A város másik végén nem hallatszik semmi abból, amit leírtam.

Gagyi döntések

Az épülő intermodális csomópont helyét is olyanok matekolták ki, akik messze laknak tőle. Tudják kedves döntéshozók azért ide épült annak idején a vasútállomás, mert itt volt a város széle. Közben elég sok ember otthona is itt lett, egyszóval ma már vagy 500 méterrel kijjebb jobb helyen lenne. Nem hiszem el, hogy abból a közel 80 milliárd forintból, amelyből építik a vasutat, nem lehetett volna kijjebb helyezni az egészet. Ha önök valóban felelősen gondolkoznának, oda építették volna az újat. De, ahogy már írtam, ez nem volt szempont a döntés meghozatalakor.

Nesze neked képviseleti demokrácia legalja, ha érti, hogy mondom.

 

Harvay Péter

Címkék: fidesz kdnp önkormányzat képviselő Esztergom dr. szerencsés gergely

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr7011656820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása