A fagyasztóban lévő 37,5 százalékos vodka mellett hetek óta van egy ugyanolyan és két hasonló alkoholtartalmú másik ital. A vodka kővé fagyva, a többin még hártya sincs.
Barátaimmal régóta próbálunk rájönni arra, hogy lehet az, hogy a vodka megfagyott a mélyhűtőben. Leültem a számítógép elé, órákon keresztül bújtam az internetet, de nem találtam a vodka fagyáspontját. A netezők nagy része úgy nagyjából -18 és -22 °C közé tippeli. Lehet, hogy a mi fagyasztónkban ennél sokkal hidegebb van?
Azt írják – és ez logikus is -, hogy nagyban függ az italban lévő alkohol mennyiségétől. Megnéztem, a vodkában 37,5% az alkohol. Keressünk hát egy másik italt, amiben szintén 37,5% az alkohol! Hogy a kísérlet azt is megmutassa, mekkora alkohol százalékig fagynak meg az italok, hoztunk két olyat is, amiben egy kicsivel több a szesz.
Mindet betettük a vodka mellé és vártunk.
Eltelt egy óra és semmi. Egy nap múlva a teszt italokon még mindig nem látszott a fagyásnak nyoma sem.
Most, két héttel a fagyasztás kezdete után meg kellett állapítanunk, hogy a másik ugyanakkora alkohol tartalmú ital valahogy nem akar megfagyni ugyanazon a hőmérsékleten, amin a vodkásüveget úgy lehetne összetörni, hogy egyetlen cseppje sem vész kárba.
A kérdésre, hogy a vodkánk mitől tudott megfagyni ugyan nem kaptunk választ, de egy másik, többeket foglalkoztató kérdésre már legalább tudunk felelni:
„Alkoholos italból lehet jégkockát készíteni?”
Igen, a vodkából lehet.
-hn-