HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nek köszönjük, hogy reklámozzák blogunkat, így még több emberhez eljutnak a fényképek. Mivel nem értünk hozzá, de érdekel a téma, kérdezünk.

Igen, civilek vagyunk a szónak abban az érelmében, hogy nem értünk a vasúthoz, sem annak építéséhez, csak szeretjük a vonatokat. Mivel blog is vagyunk, és a közvetlen környezetünkben épülEurópa egyik legdrágább vasútvonala, természetes kíváncsisággal indultunk el és ragadtunk fényképezőgépet, az Esztergom-Budapest Esztergom-Pilisvörösvár vasútnonal mentén.

Talán, ha a folyamatos ömlengés és sikerpropaganda mellett nem csak arról tájékoztatná kormányunk a közvéleményt, hogy egy nap hol és hányan haltak meg, hány rablás és gyilkosság történt, akkor ezeknek a fényképeknek sem lenne ekkora jelentőségük. Véleményünk szerint a NIF magyarázata a 20 milliárdos vasúti beruházásra meglehetősen "kötött pályás".

A lefelé álló sárga háromszöd

"A lefelé álló sárga háromszög egy 80 km/h sebességkorlátozást előjelző tábla. Nem arra a szakaszra vonatkozó korlátozó tábla. Szerepe, hogy már előre figyelmeztesse a mozdonyvezetőt, hogy egy későbbi pontban (jelen esetben Leányvár állomáson) a maximális sebesség 80 km/h-ra csökken."

Mennyi az a későbbi pont, méterben kifejezve? Hány méterrel az állomás előtt kell elkezdenie a vonatnak fékezni?

95% feletti

"Vasúti pálya alatt lévő átereszben a hordalék mennyisége minimális. A takarítás az üzemeltető feladata, jelenlegi állapotában kapacitása 95% feletti, így egy esetleges nagyobb esőzésnél is megoldott a vízelvezetés kérdése."

Hová vezetődik el a víz és a hordalék innen?

Ez nem biztosítóberendezés

"A képen nem biztosító berendezés látható, hanem egy szakasztelefon, aminek ajtaja szándékos rongálás miatt van nyitva, vélhetően feltörték."

Ezt a fényképet 2014. március 7-én délután készítettük. Bízunk benne, ha ma délután visszamegyünk a helyszínre, már lakat lesz az ajtón.

szakasztelefon

Ezt a fotót 2014. március 8-án készítettük a pályaszakasz egy másik részén. Jól látható a képen, hogy ezen a szakasztelefon-fedélen sincs lakat. Mivel úgy érezzük, hogy a NIF pontosan tudja minden fotónkról, hogy hol készültek, így most nem írnánk meg ennek a szakasztelefonnak a helyét.

Két nyomvonal

"A sínen lévő két nyomvonalat a vasúti szerelvény ívben történő mozgása eredményezi. Normális jelenség, hogy ívben több nyomvonal látható. Ezt eredményezheti például a vonatok eltérő sebessége is."

Nem értünk hozzá, de az lehet, hogy az egyik szerelvény lassabb, mint a másik? Amelyik ezen a szakaszon lassabban megy, az egy másikon hozza be a menetidőt?

Nincs pályasüllyedés

"A töltéssel, a rézsűvel, a kialakított vízelvezető árokkal, szemmel látható probléma a képről nem olvasható le. A MÁV Zrt-től megerősítést kaptunk, hogy a vonal 2013. decemberi átadása óta pályasüllyedést nem észleltek."

Az meg tudnák mondani, hogy hányszor kellett újraépíteni a fényképen látszó részt?

Áteresz

"A sín menti vízelvezető árok bekötése egy áteresz árokba. A folyás iránya az áteresz és árok elhelyezése alapján a sínpárhoz viszonyítva keresztirányú, ez és a domborzati viszonyok teszik indokolttá, hogy az áteresz alacsonyabban van, mint a bekötőárok."

Nem értünk hozzá, de ezt a mondatot nem is értjük. Kérhetnénk egy picit alaposabb magyarázatot?

A pálya állapota, töltése megfelelő

"A képen a vasúti pálya lazaságára akarták felhívni a figyelmünket. A pálya állapota, töltése megfelelő, a javítóréteg teherbírása az érvényben lévő szabványoknak megfelel. Ezen a fotón jól látható, amit a kritikusok süllyedésnek gondolnak, erre a pálya döntésre az ívben a vonatra ható erők miatt van szükség."

Miért van az, hogy a kép jobb felső harmadáig tart a szikkasztó-árok?

Nincsenek kábelek

"Ebben a gödörben kábelek nincsenek, legalábbis a fotón nem látszik."

Még ezen a képen sem látszanak a kábelek. Higgyék el hozzáértő urak, van ott kábel, csak nagyon mélyen és majdnem ott, ahol keresték a szakemberek.

"A képen egy szakasztelefon bekötése látható, ebben az esetben a vállalkozó javítani fogja a kábelbekötést."

Laikusként azt gondoljuk, hogy ez az eszköz földelése. Ahogy fentebb már írtuk, ez a kép is március 7-én készült. Ennek a javításával kapcsolatban is nagyon bizakodóak vagyunk.

Hiányzó aknafedél

"A hiányzó aknafedél pótlását már kértük a vállalkozótól."

Ez nem aknafedél, hanem egy lapjára borított, korábbi áteresz-darab.

Sorompóbekötések

Cikkünk végére hagytuk a sorompók - elnézést az illetékesektől, ha nem szaknyelvű a megfogalmazás - bekötését. Véleményünk szerint, még a saját hobbi-terepasztalunkon sem így kötnénk be.

A kábelen átlépve közelíthető meg a megállóhely.

 

http://civilhetes.net/A-NIF-et-kerdezzuk-mert-nem-ertunk-hozza

Címkék: vasút vasútépítés Esztergom MAGYARORSZÁG VÉLEMÉNY

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr165853942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása