HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Abban a pillanatban, amikor a fejlett világ a megújuló erőforrások felé fordul, amikor a hagyományos energiahordozók káros voltát és fenntarthatatlanságát végre felismerni látszik a világ, a magyar kormány ismét unortodox lépéseket tesz.

sodras.jpg

Nehéz pontosan meghatározni, hogy melyik is volt az első ilyen lépés, de a paksi atomerőmű tökéletesen indokolatlan és értelmetlen bővítése - és ezzel párhuzamosan egy gigantikus orosz hitel felvétele - mindenképpen közéjük tartozott. Az olajvezetékek ügyének kétutas kezelése szintén. Ám a legújabb lépések látszólag az inkompetencia egy egészen új szintjét tárják fel.

A kormány ugyanis nemrég úgy döntött, hogy a "jelentős szennyezést okozó" termékek kategóriájába sorolva a napelemeket termékdíjat vet ki azokra. Azaz ahelyett, hogy a napenergia szélesebb körű használatát támogatnák, gyakorlatilag büntetni kezdik azt a drágítással.

Még a belső körben sem értik

A lépés abszurditását jelzi az is, hogy nem csak Orbán Viktor egykori környezetvédelmi államtitkára, Illés Zoltán szerint értelmetlen, de még Áder János köztársasági elnök is kikelt ellene. Illés szerint azonban messze még a vége a megújuló energiák ellen folytatott hadjáratnak. A fideszes politikus szerint ugyanis a kormány a szélerőműveket és a hőszivattyúkat is készül megadóztatni.

Nem mondható, hogy a jelenlegi technológiák, melyekkel a megújuló energiaforrásokat felhasználhatjuk, tökéletesen tiszták volnának - a napelemeket, szélerőműveket természetesen le kell gyártani, ha már nem használhatóak, a hulladékot el kell helyezni. Alkalmazásuk azonban kifizetődőbb és nem kell attól félni, hogy valaki elzárja a vezetéket, megemeli a hordónkénti árat, vagy éppen elapadnak a források. A zöld energia mindig elérhető, állandó és tiszta. És valószínűleg éppen ez a kormány problémája is.

Nekünk megérné, de az államnak nem

Még ha az orosz kapcsolattól el is tekintünk, az állam számára akkor is problémát jelenthet az a koncepció, mely szerint az energiát a vállalatok vagy akár a magánemberek nem az államtól vásárolják majd, hanem legalább részben maguk is képesek olcsón előállítani.

Ha értelmezni akarjuk ezeket a lépéseket, sajnos az kínálkozik a jobb lehetőségnek, ha csak azt feltételezzük, hogy a kormányban ülők tökéletesen inkompetensek az energiapolitikai kérdéseket illetően. Ha ugyanis azt feltételezzük, hogy képesek értelmezni az energiapolitikai kérdéseket, akkor nem marad más, minthogy rosszindulatból és mohóságból lehetetlenítik el a zöld energia térhódítását.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr587101107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azt szeretném azért hozzátenni, hogy a napelemeknek a közhiedelemmel ellentétben _nincs_ bizonyítottan környezetkímélő hatása. Maga a napelembe történő anyagi beruházás is évtizedben mérhető megtérüléssel jár, amennyiben a napelem hatásfoka a 10 évben stabil lenne. A gyártók persze "garantálják" a 70% feletti hatásfokot 25 évig, csakhogy ennek komoly tudományos alapja nincs.

Egy részről a mai kereskedelmi forgalomban kapható napelemek energiatermelő hatékonysága töredéke a napfény energiájának (20%-ot még a jobbak se nagyon érik el). A napfény ráadásul az egyik leginkább károsító környezeti hatás minden földi anyag számára, így a napelemekre ugyanúgy negatívan hatnak az elnyelt fotonok, mint a kerti műanyag székre.

A mai technika kb. ott tart, hogy napfényszimulációt kb. 5x gyorsítással tudunk szimulálni a teljes napfény spektrumon. Azaz 10 év szimulációjához egy napelemet két évig kellene minimum tesztelni ahhoz, hogy megállapítható legyen az energialeadás stabilitása, a napelem (idealizált feltételek melletti) degradációja.

Nem véletlen, hogy Európa több államában csak állami támogatás révén terjedtek el a napelemek, mivel a megtérülés így vált kiszámíthatóvá.

A termékdíj nyilvánvaló hülyeség a kormánytól, de ne állítsuk be úgy a napelemeket, mint a közeljövő legjobb, legtisztább energiaforrását, mert ez a technológia még a kőkoraszkban jár jelenleg.
'Nekünk megérné, de az államnak nem'

Ez pont így van ahogy mondod. Nektek megérné.

De hát a fasz se tuggya kik vagytok és mit akartok úgyhogy inkább az állammal vagyok, ha nem baj.
'A fejlett világ a megújuló energia felé fordul'

Ez egy akkora alap igazság lehet mint a holokauszt. Alátámasztani felesleges is.

Mondok valamit, a csökkenő olajár senkit sem terel a qrvaolcsó megújuló felé, mert a fejlett világ a zsebét nézi.
Méretes nagy hazugságok. Pl.:

"A zöld energia mindig elérhető, állandó és tiszta."
Sem a napenergia, sem a szél nem elérhető mindig. Raktározhatod a megtermelt energiát, de az már nem "zöld".
(Tárold a nyári napsütést decemberre...)

"... az állam számára akkor is problémát jelenthet az a koncepció, mely szerint az energiát a vállalatok vagy akár a magánemberek nem az államtól vásárolják majd, hanem legalább részben maguk is képesek olcsón előállítani."
Nem a megtermelt energiát adóztatják meg!
Utálom az orbán-kormányt, mint a büdös szart...De az eltökélt környezetvédőket még jobban.
Zöldnek lenni annyi, mint nem érintkezni a rászoruló emberekkel. Kurva kényelmes álláspont.
A környezetvédelem magasztos dolog, a csöves meg büdös.
@Kón Bandit: Az ország vagyunk gondolom, nem az oroszok által kilóra megvett fideszes és jobbikos politikusok.

Amúgy hogyhogy elővetted újra ezt a nicket? Régen nem láttam.
@Simlicske: Mér nem vették meg a fityiszeseket az amcsik?

Péz nélkül ne rinyáljanak már.
Ha szerinted Paks 2 tökéletesen indokolatlan akkor te vagy tökéletesen inkompetens.
Gratulálok a bértrolloknak, nyertetek, a sötétség és primitívség ezen mélységeibe képtelen vagyok követni titeket. Bónusz pont, hogy mindezt a megújuló energiaforrások kapcsán sikerült. Ez tényleg gyönyörű volt, a napelemekről 6 szó alatt a Holokausztig eljutni, erre díjat kéne osztani! Miféle aberrált fasznak sikerül ez? Mesélj már magadról picit!
@Kón Bandit: Mert nem érted te faszfej. Az államnak nem éri meg, mert akkor ehhez igazodó hálózatot kell építenie. A közvetlen felhasználónak viszont megérheti. Erre igen sok példa van már.
Paks 2 nem indokolatlan, ebben óriásit téved a posztoló.
@zdanee: Ez a @Kón Bandit: egy egy elmebeteg náci, aki mindenhova beokád valamit.
A termékdíjról annyit, hogy a napelemek ritkaföldfémeket, valamint műanyagot tartalmaznak. Újrahasznosításuk rengeteg energiába kerülne. Vagyis szemét lesz belőle, ráadásul veszélyes szemét, még ha 10 év múlva is. Vagyis a termékdíj rájuk pont annyira jogos, mint a műanyag zacsikra.
" A zöld energia mindig elérhető, állandó és tiszta." - nem, nem mindig elérhető, csak nem az olajvezetéket zárják el, hanem lemegy a nap és eláll a szél. A napelemek gyártása brutálisan környezetszennyeő, amit persze a a nyugati proli leszar, mert úgyis Kínában gyártják, ott szennyezik vele a környezetet elsősorban. A szélerőmű, napenergia Magyarországon zsákutca, amíg csak azért létezik, mert a szolgáltató köteles átvenni az áramot, addig még terheli is a hálózatot. Persze lehet olyan kedvezényeket adni nekik, amivel olcsóbbak lesznek, mint a nukláris,energia vagy a fosszilis energiahordozók, Magyarországon valóban csak így éri meg. Pláne mélyponton lévő olajárak mellett.
@zdanee: Tudod, a megújulót egyszer lehet lenyúlni. /+még a 95% visszahasznosítás vs. atom 0% újrafelhasználás+biztonságos őrzésvédelem, ártalmatlanítás/ A meg nem újulót meg rendszeresen. Ennyi.
"de még Áder János köztársasági elnök is kikelt ellene."

Olvasta volna el a balfasz mit íratnak alá vele, akkor esetleg megtehette volna, hogy nem írja alá...
@aki mást mond az hazudik: "A napelemek gyártása brutálisan környezetszennyeő"

Aztán mért' is környezetszennyező? Vagy csak a fideszes aktuális propagandát nyomod?

Mellesleg ti fideszesek olyan sötétek vagytok mint az orbánotok végbele! Állítólag a kínaiak szennyezik vele a saját környezetüket, de B+ az orbánnak itt, Magyarországon kell kivetni rá a termékdíjat!

Mellesleg az már elkerülte a figyelmeteket, hogy létezik egy magyar találmány amivel tetőcserépre fóliázzák a napelemet.
Nem csodálnám, hogy ha az orbán rezsim zseniális gazdaságpolitikája miatt már csődbe mentek volna. Balfasz fideszesek, fideszes balfaszok!
Szóba került, hogy drága az elhasznált napelemek újrahasznosítása. ok. A paksi fűtőelemeket lehet újra hasznosítani? Nem. Egyáltalán lehet vele valamit kezdeni? Nem. Az egyetlen megoldás olyan helyet találni neki ahol nagy valószínűséggel nincs földrengés és több ezer évig békésen feleződhet magában. Ezt a napenergiával összevetve kihozni, hogy a napenergia a károsabb és drágább finoman szólva is bravúr.
Vessük össze foszilis energiahordozókkal. Ezek okozzák a globális felmelegedés jó részét, ami belátható időn belül olyan károkat okoz az emberiségnek ami a világ gdp-nek az 5%-át fogja kitenni. Akkor melyik a drágább hosszút távon a foszilis vagy a napenergia, szélenergia? Természetesen az előbbi. A problémát az okozza, hogy az államnak 70-80% haszna van egy liter benzinen, gázolajon. Ez neki bevételt jelent. Míg a napenergia ennek a töredéke haszonnal kecsegtet ráadásul ott egy egyszeri beruházás után nincs bevétele, az a rendszerből kiesik. Ezért van az, hogy a környezetvédelem olyan jóléti országok úri huncutsága akik nem karnak saját mocskukba belefulladni 100 év múlva, mint Németország, Svédország Dánia stb. Olyan parasztoknak pedig mint mi, nem. A pillanatnyi érdek felülírja a hosszútávú élhetőséget. Jelzem a szennyeződés, melegedés nem áll meg a határon ilyen szempontból a svédek németek erőlködése hiábavaló, azért értékelendő, hogy legalább megpróbálják a teljesen hiába való küzdelmet. A mi hozzáállásunk tökéletesen mutatja, hogy hol a helyünk.
A másik amiről mindenki elfeledkezik, hogy ez nem a napenergia ellen szól. Termékdíjat immár szinte mindenre kell fizetni. Tavaly pl. nem volt termékdíj köteles olyan üdítő ami cukor helyett mézzel készül, és a napi vitamin szükségleted 80%-át fedezi, idén igen. Az egyetlen kegyes tény hogy nem sújtják még büntetéssel, hogy egészségtelen.
Ez mégiscsak elegánsabb megoldás, mint azt mondani, hogy felemeljük az áfát. Mindenre rá került plusz pár forint. Csak erről nem szólnak a hírek.
@mrs. white: Az olyan parasztok mint az orbán azt nem látják át, hogy ami energiát magamnak megtermelek napelemmel, kollektorral, annak a CO2 kvótáját eladják a globális piacon. Megtehetik, hogy nem támogatják a megújulókat, 27% ÁFA-val, termékdíjjal sújtják. De akkor ha ilyen dologba ruházok be, szépen pengessék ki nekem a rám eső részt a kvóta díjából amit felmarkolnának utánam!
@nicktolvajmentesítő_kovi1970: P.S.: Tom', erősebb eb nemz. De akkor is a qrva annyukat!
@Blogger Géza: Légyszives mutass egy papírt, végzettséget, ami igazolja, hogy atomügyekben veled érdemes beszélgetni. Ha meg nincs ilyen, akkor kuss, ne csinálj úgy, mintha megítélhetnél bárkit is.
@Simlicske: Te igen komoly szereptévesztésben vagy.
@Blogger Géza: Hát persze királylány, ha te mondod, biztosan.
süti beállítások módosítása